Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Θεμελιώνεται η Στέγη για τα Α.μ.ε.Α Νοητικής Υστέρησης Ροδόπης στις 7 Οκτωβρίου



- Το έργο αναμένεται να αποπερατωθεί σε 18 μήνες, αν θα υπάρξουν οι πόροι

Η εξασφάλιση μόνιμης κατοικίας για άτομα με νοητική υστέρηση, ήταν το κύριο θέμα που απασχολούσε επί δεκαετίες τα μέλη του συλλόγου μέριμνας ΑμεΑ. νοητικής υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», που προέβησαν σε ενέργειες προκειμένου να ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς για την ανάγκη ύπαρξης μιας τέτοιας στέγης. Οι προσπάθειές τους βρήκαν ανταπόκριση και πλέον καρποφορούν, καθώς ανακοινώθηκε η θεμελίωση του Κεντρικού κτηρίου και της περίφραξης Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ) Α.μ.ε.Α Νοητικής Υστέρησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή στις 7 Οκτωβρίου. Για τις προσπάθειες αλλά και την επίτευξη της σημαντικής αυτής προσπάθειας από τον σύλλογο, έκανε λόγο σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά μέσα, η Πρόεδρος του Συλλόγου κα. Νατάσσα Λιβεριάδου.

  «Για μας αυτό το έργο ήταν όνειρο ζωής και πλέον αποκτά σάρκα και οστά» σημείωσε η κα. Λιβεριάδου.  Με την ευκαιρία της τελετής θεμελίωσης του κεντρικού κτηρίου και περίφραξης των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Α.μ.ε.Α Νοητικής Υστέρησης η πρόεδρος του Συλλόγου Μέριμνας Α.μ.ε. Α Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» έκανε ειδική αναφορά στον σκοπό αλλά και στο όραμα του Συλλόγου που λειτουργεί επί 31 χρόνια και ιδρύθηκε από τους γονείς και τους κηδεμόνες των ατόμων με δυσλειτουργία νοητικής υστέρησης και που στηρίζεται από τους πολίτες της πόλης. Συγκεκριμένα η κα. Λιβεριάδου ανέφερε ότι «Σκοπός του είναι η αρωγή και συμπαράσταση με κάθε τρόπο και μέσο ενήλικων Α.μ.ε.Α νοητικής υστέρησης του Ν. Ροδόπης, σε όλους τους τομείς της ζωής τους, καθώς και η κοινωνική τους ενσωμάτωση, έτσι ώστε να λειτουργήσουν, κατά τον δυνατόν, ως αυτοεξυπηρετούμενα και ισότιμα μέλη στο κοινωνικό σύνολο». «Με τις πρωτοβουλίες και προσωπική εργασία των μελών γονέων του συλλόγου, καθώς είναι μη κερδοσκοπικώς οργανισμός διαμορφώθηκε το εγκαταλελειμμένο κτήριο στο Κρατικό κτήμα στην Εθνική οδό Κομοτηνής-Αλεξανδρούπολης , όπου στεγάστηκε το σχολικό έτος 1986-87,το Ειδικό Σχολείο Α.μ.ε.Α, ενώ την προηγούμενη χρονιά στεγαζόταν στο Ίδρυμα ανιάτων Αιγείρου οπού και πρωτολειτούργησε. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα στο ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑΜΕΑ), στις αίθουσες του διδακτηρίου του 2/ θέσιου Ειδικού Σχολείου Κομοτηνής, λειτουργούν πρωινά και απογευματινά τμήματα, στα οποία εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης φυσικής αγωγής, αυτοεξυπηρέτησης και ψυχαγωγίας, είκοσι πέντε ενήλικων παιδιών Α,μ.ε.Α νοητικής υστέρησης, που προηγουμένως είχαν ολοκληρώσει την φοίτηση τους στο ειδικό σχολείο για την κοινωνικοποίηση τους, μακριά από τον εγκλεισμό τους στην «φυλακή» των σπιτιών τους», τόνισε η κ. Λιβεριάδου.
Σε δεκαοκτώ μήνες η αποπεράτωση
«Τον Ιούλιο 2012 ξεκίνησε –με αποκλειστικά δικά του οικονομικά μέσα ο Σύλλογος, την ανέγερση του Κεντρικού κτηρίου ημερήσιας απασχόλησης Α.μ.ε.Α και την περίφραξη του οικοπέδου της Ειδικής μονάδας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Α.μ.ε.Α νοητικής υστέρησης, το οποίο μετά την αποπεράτωσή του θα διαθέτει οκτώ οικισμούς με δυνατότητα στο άμεσο μέλλον να παρέχει πλήρη στέγαση και ολιγοήμερη διαμονή των παιδιών Α.μ.ε.Α, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες τους. Το οικόπεδο για την ανέγερση του κτηρίου, έχει παραχωρηθεί από την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης όταν Γεν. Γραμματέας ήταν ο κ. Δημήτρης Σταμάτης και με αρωγό στην προσπάθεια αυτή του νυν Υπουργού εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Η θεμελίωσή του θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012. Βασικός συμπαραστάτης του έργου της ανέγερσης της Μονάδας με μεγάλη οικονομική ενίσχυση είναι το Βατοπαιδινό Μετόχι του Αγίου Νικολάου Πόρτο-Λάγους και ιδιαίτερα του μέχρι πρότινος Ιερομονάχου, Πατέρα Νήφωνος» ανέφερε η κ. Λιβεριάδου καλώντας όλους τους συμπολίτες, τους φορείς να συνεχίσουν να στηρίζουν οικονομικά αλλά και ηθικά την προσπάθεια αυτή, και να γίνουν αρωγοί στην ολοκλήρωση του κτηρίου, καθώς, όπως διευκρίνισε, «υπολογίζεται ότι σε 18 μήνες θα είναι ετοιμοπαράδοτο. Η συμμετοχή όλων και του Συλλόγου έχει ένα και μόνο σκοπό την συμπαράσταση στην κατηγορία αυτή των συνανθρώπων μας».
  Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ο ταμίας του συλλόγου «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ» Ηλίας Ποιμενίδης υποστήριξε ότι «βάση του ιδιωτικού συμφωνητικού που έχουμε υπογράψει με τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο, εφόσον έχουμε όλη την χρηματοδότηση του έργου θα μπορέσει να το ολοκληρώσει σε 18 μήνες, με δεδομένο πάντα ότι θα υπάρχουν όλοι οι χρηματικοί πόροι.   
   Ερωτηθείς ο κ. Ποιμενίδης για το αν θα παραστεί κάποιος στην τελετή θεμελίωσης δήλωσε ότι «έχουμε προσκαλέσει όλους τους φορείς και σε όσους είχαν ιδιαίτερη συμμετοχή όπως ο υπουργός και πρώην περιφερειάρχης ΑΜΘ Δημήτρης Σταμάτης και ο υπουργός εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα παραστούν λόγο των υποχρεώσεων τους, έχουν προσκληθεί όμως και όλοι αυτοί που στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια τον σύλλογο».
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου