Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Με 0,40 λεπτά περισσότερα αγοράζουν οι έμποροι φέτος τα καπνά



Το ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης καεί ακόμα τους καπνοπαραγωγούς

Αναμένεται ο υπουργός στην Κομοτηνή για να δώσει λύση

    Ικανοποιημένοι είναι φέτος οι καπνοπαραγωγοί από την πώληση του καπνού, καθώς πέτυχαν 0,40 λεπτά περισσότερα. Ωστόσο το ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης παραμένει ανοιχτό, όπως και το τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όλα τα θέμα μίλησε ο πρόεδρος της κοινοπραξίας καπνοπαραγωγών Ροδόπης – Έβρου κ. Εσάτ Χουσείν.  
   Αναφορικά με τις αγοραπωλησίες ο κ. Χουσείν δήλωσε ότι «άρχισαν οι αγοραπωλησίες από τον Αύγουστο. Έχουμε τέσσερις εταιρείες που ξεκίνησαν και αγοράζουν τα καπνά μας. Οι τιμές είναι καλύτερες από πέρσι,0,30-0,40 λεπτά παραπάνω». «Μέχρι  στιγμής δεν έχουν παράπονο οι παραγωγοί είναι ικανοποιημένοι με τις τιμές. Γύρω στα 1.000.000 κιλά πουλήθηκαν με μέση τιμή 3 ευρώ και από εδώ και πέρα θα αυξηθεί στα τελευταία χέρια που μείνανε, που είναι τα καλά καπνά. Πιστεύω ότι φέτος θα είναι  4,50 ευρώ θα είναι η μέση τιμή.  Πέρσι ήταν 4,08 η μέση τιμή ενώ φέτος έχει αύξηση γύρω στα 0,40 λεπτά παραπάνω. Φέτος μας βοήθησε και ο καιρός και πήγαμε πολύ καλά, έχουμε και καλή ποιότητα» υποστήριξε.   
    «Αυτό που μας καίει περισσότερο είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση που αρχίσαμε από το 2007» σημείωσε και πρόσθεσε ότι  «δεκάδες φορές πήγαμε στο υπουργείο και τώρα τελευταία στην προκήρυξη του Απριλίου από 6000 οικογένειες που είναι οι καπνοπαραγωγοί, μόνο 140 άτομα μπήκανε, διότι δεν έχουν οι περισσότεροι τόσα χωράφια που απαιτούνται, δεν βρίσκουν να νοικιάσουν και γι’αυτό δυσκολεύονται πολύ». «Πριν μια εβδομάδα πήγαμε κάτω στο υπουργείο και μεταφέραμε στον υπουργό την κατάσταση. Μας είπε ότι το συντομότερο θα έρθουν στην Θράκη να μας ανακοινώσουν από κοντά τι θα γίνει. Έχουμε την συμπαράσταση και της περιφέρειας και των βουλευτών της περιοχής» τόνισε και εξήγησε τι ζητάνε «Εμείς σαν κοινοπραξία ζητάμε από το υπουργείο στην δήλωση καλλιέργειας που κάνουμε κάθε χρόνο εκεί να δοθούν τα χρήματα. Να δούμε τι θα πει και ο υπουργός όταν έρθει στην Κομοτηνή.   Ο υπουργός είναι από την Δράμα και ξέρει πολύ καλά τα καπνά, είναι και γνώστης των προβλημάτων, τα άκουσε και από μας, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί».
   «Εμείς περισσότερο πήγαμε για τον νόμο 67002, με τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε  που άλλαξε» υπογράμμισε και επισήμανε ότι  «Κάθε χρόνο έπαιζε τον ρόλο του διαιτητή του κράτους, αυτό καταργήθηκε 25 Σεπτεμβρίου και στην θέση του μπήκε ο νόμος 4015 με το καινούργιο καταστατικό που βγάλαμε και ο υπουργός δέχτηκε, είπε ότι θα συνεχιστεί όπως είναι και θα μπει και η εγγυητική κανονικά, μας διαβεβαίωσε ότι θα είναι δίπλα μας».   
    Όσον αφορά τις επιδοτήσεις της Ε. Ε. σημείωσε ότι «Τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που ήταν να σταματήσουν το 2013, θα κοπούν γύρω στο 5,5 % και η Ισπανοί δεν θέλουν να κοπούν οι επιδοτήσεις και το διεκδικούν. Μόνο για τους καπνοπαραγωγούς είναι πολύ δύσκολα, γιατί η Ευρώπη δεν θέλει τον καπνό,  μετά το 2013 θέλει να μας επιδοτεί με το στρέμμα, εμείς δεν το θέλουμε αυτό γιατί αν γίνει με αυτό τον τρόπο έσβησε ο καπνός  στην Θράκη, γιατί έχουν μικρούς κλήρους, 14 στρέμματα μέσο όρο, γι’αυτό ότι και να μας δώσει δεν μας καλύπτει». «Εμείς θέλουμε 4,5 ευρώ στο κιλό, όπως μας δίνανε παλιά και να είναι συνδεδεμένη 60% όπως στο βαμβάκι. Αυτό είπαμε στον υπουργό που του παραδώσαμε και τις υπογραφές από τους τοπικούς φορείς. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον ο Υπουργός και τώρα αναμένουμε να έρθει στην Κομοτηνή και να δούμε τι απάντηση θα μας δώσει» δήλωσε.
   Στις 14 Σεπτεμβρίου ο κ. Χουσείν πήγε στα Σκόπια, όπου στο συνέδριο που έγινε εκεί παραβρέθηκε και ο παγκόσμιος πρόεδρος καπνοπαραγωγών. Το θέμα του συνεδρίου αφορούσε την παγκόσμια υγεία και ένα από τα θέματα ήταν να σταματήσει η παραγωγή ανατολικού καπνού. «Πρόπερσι στο συνέδριο που έγινε στην Ουρουγουάη δεν μπόρεσε να περάσει αυτή η απόφαση και φέτος θα γίνει στην Κορέα. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να περάσει γιατί μετά θα πωλείται ο καπνός μας πολύ φτηνά, αν δεν υπάρχει αυτό το χαρμάνι. Είμαστε έξι κράτη που δεν το θέλουμε, τα Σκόπια, η Σερβία, η Βουλγαρία, η Τουρκία και  Ελλάδα και Κιργιστάν.  Εμείς πάντα στέλνουμε αποστολή και δίνουμε το ψήφισμα μας για να μην περάσει αυτή η κατάργηση. Δεν ευθύνεται μόνο το κάπνισμα άλλωστε για τον καρκίνο. Εμείς κάνουμε ολοκληρωμένη διαχείριση και όσο μπορούμε λιγότερα φάρμακα χρησιμοποιούμε γιατί και εμάς μας ενδιαφέρει η παγκόσμια υγεία, δεν είμαστε κατά.   Στο συνέδριο ήταν και ο σκοπιανός Υπουργός γεωργίας και αυτός μιλώντας δήλωσε ότι θα μας υποστηρίξει, το ίδιο δεσμεύτηκαν και οι υπουργοί της Κορέας. Η συνάντηση θα γίνει μέσα στον Νοέμβριο και περιμένουμε, παράλληλα περιμένουμε και την απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε.    
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου