Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Πλήθος δραστηριοτήτων στην δημοτική Βιβλιοθήκη



Με ζωγραφική, με ποιήματα, με θεατρικό παιχνίδι, με συζήτηση, με προβολές, με παραμύθια, με αφήγηση, και μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων 47 παιδιά πέρασαν ευχάριστες ώρες στη Δημοτική βιβλιοθήκη
Η τελετή λήξης του προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.




Το πρόγραμμα αυτό, αποτελούσε προσπάθεια της υπεύθυνης της βιβλιοθήκης κας Αργυρώ Σαλπιγγίδου και των συνεργατών της στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν εκεί με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.
Για το καλοκαίρι λοιπόν δημιούργησαν το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με 47 παιδιά, που απασχολήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο.
Μάλιστα η ικανοποίηση τόσο των παιδιών, όσο και των γονέων ήταν τόση, που πολλοί από αυτούς έδωσαν ραντεβού για το χειμώνα, έτσι ώστε το πρόγραμμα, έστω και με διαφορετική μορφή, να συνεχιστεί.
Εξαιρετική προσπάθεια από όλους τους συμμετέχοντες
«Είμαστε τυχεροί γιατί και στη διεύθυνση και σε αυτό το τμήμα όλοι οι συνεργάτες είναι πραγματικά εξαιρετικοί επιστήμονες και εξαιρετικοί σαν άνθρωποι και πραγματικά ήθελα να τονίσω τη σημασία που έχει αυτό το πρόγραμμα» σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Γιώργος Μανανάς, που θεωρεί ότι όταν φύγουν με το τέλος του προγράμματος τα χέρια τους θα είναι δεμένα.
Ο κ. Αντιδήμαρχος θεωρεί ότι είναι ευτύχημα που υπάρχουν σε τέτοιες υπηρεσίες κοινωνικές που έχουν σχέση με την παιδεία και τα παιδιά τέτοιοι συνεργάτες, που έδωσαν τη δυνατότητα στον κόσμο να έχει μια διέξοδο για τα παιδιά δημιουργική και χωρίς κόστος.
Γι’ αυτό και ευχαρίστησε όλους όσους έκαναν δυνατό αυτό το εγχείρημα, τονίζοντας ότι και η δημοτική βιβλιοθήκη κάνει και πάρα πολλά πράγματα και το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης.
Πολλαπλές ασχολίες για τα μικρά παιδιά
Την εξαιρετική δουλειά που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της κοινωνικής εργασίας τόνισε και η κα Σαλπιγγίδου, η οποία σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά παιδιά τόσο μέσα όσο και έξω από τα πεντάμηνα που έχουν εξαιρετική μόρφωση, και θα ήταν ευχής έργο να έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους, τα ταλέντα τους και την προσφορά που διοχετεύει ένας νέος άνθρωπος μέσα του.
«Τα παιδιά που ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες με πολύ μεράκι απασχόλησαν πιτσιρίκια σχολικής ηλικίας για τρία δίωρα την εβδομάδα και πρέπει να σας πω ότι αυτά τα δίωρα δεν ήταν οι έξι ώρες την εβδομάδα, υπήρχαν πάρα πολλές ώρες προετοιμασίας για να γίνονται αυτά»
Τα απασχόλησαν με ζωγραφική, με ποιήματα, με θεατρικό παιχνίδι, με συζήτηση, με προβολές, με παραμύθια, με αφήγηση, και μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων.
Τα προγράμματα αυτά θα συνεχιστούν όσο εργάζονται τα παιδιά αυτά, που περιλαμβάνουν εκτός από δύο ψυχολόγους και μία κοινωνική λειτουργό, στο Τμήμα Παιδείας ακόμη μια βιβλιοθηκονόμος, μια Φιλόλογος και μία κοπέλα που κάνει διοικητική στήριξη.
Πολυδιάστατος ο ρόλος της βιβλιοθήκης
Στη δημοτική βιβλιοθήκη καταγράφονται ήδη τα αρχεία των λαογραφικών περιοδικών που έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’30 να εκδίδονται από θρακικά σωματεία στην Αθήνα κυρίως αλλά και στην Κομοτηνή, των οποίων τα περιεχόμενα δεν έχουν καταγραφεί και αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμα παρά μόνο επί τόπου. Όπως τόνισε η κα Σαλπιγγίδου, είναι βιβλία σε πρωτότυπη μορφή τα οποία δεν δανείζονται, δεν φωτοτυπούνται, μόνο μικροφωτογράφηση επιτρέπεται αυτή τη στιγμή στη βιβλιοθήκη.
Η καταγραφή αυτή θα δώσει την ευκαιρία σε οποιονδήποτε πολίτη-αναγνώστη να ενημερώνεται για τα περιεχόμενα και να έχει τη μελέτη που χρειάζεται ακόμα και στον υπολογιστή του με ένα mail, υπηρεσίες που μέχρι τώρα δεν ήταν εφικτές στη βιβλιοθήκη μας.
«Έχουμε τέτοια όνειρα, έχουμε τέτοια σχέδια. Μακάρι να μας δοθεί η ευκαιρία να τα ολοκληρώσουμε γιατί η δουλειά δεν είναι καθόλου εύκολη, έχει πάρα πολλές δυσκολίες. Είναι μόνο δύο κοπέλες που ασχολούνται με αυτή την καταγραφή. Εγώ τη θεωρώ πάρα πολύ σημαντική όπως πολύ σημαντική ήταν μια πρόταση που είχε γίνει παλιότερα όμως δεν ολοκληρώθηκε της ψηφιοποίησης αυτών.» ανέφερε, σημειώνοντας ότι ευελπιστούν φέτος να βάλουν σε κίνηση και το βιβλιοαυτοκίνητο, το οποίο πέρυσι δεν κινήθηκε λόγω έλλειψης προσωπικού, και αν δεν γίνει αυτό, να προσπαθήσουν να διακινήσουν βιβλία και σε οικισμούς τουλάχιστον περιορισμένες μέρες του μήνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου