Με μεγάλη συμμετοχή από όλο τον κόσμο άνοιξε την Δευτέρα τις πύλες του το συνέδριο μουσικής που θα διεξάγεται όλη την εβδομάδα στην Κομοτηνή. Ομιλητές είναι διακεκριμένη του είδους από πολλές χώρες.
Η καθηγήτρια του κολεγίου του Oberlin και πρόεδρος της επιτροπής μουσικής των σχολείων και εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών (MISTEC) κα. Jody Kerchner μιλώντας για την επιλογή της Κομοτηνή ως πόλη διεξαγωγής του συνεδρίου ανέφερε ότι «ήταν εύκολη η επιλογή λόγω της κα. Χρυσοστόμου, που είχε και πολλά χρόνια συμμετοχή και παρουσιάσεις στα συνέδρια της ΙΣΜΕ και της επιτροπής MISTEC και πρότεινε την πόλη της για να διοργανώσει αυτό το συνέδριο φέτος».
Αναφερόμενη η κα. Kerchner στου στόχους αυτής της επιτροπής σημείωσε ότι «Ο στόχος, το όραμα και η αποστολή της επιτροπής αυτής, του MISTEC είναι να υπάρχει μουσική σε όλα τα σχολεία, από τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες τάξεις, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και να συνευρεθούν εκπαιδευτικοί μουσικής και εκπαιδευτικοί των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το όραμα».
«Πάντα μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι» δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής αναφερόμενη στο επίπεδο εκπαίδευσης της μουσικής στα σχολεία και σημείωσε ότι «η μουσική εκπαίδευση στα σχολεία έχει διαφορετικές εφαρμογές αλλά ανάλογα με τις ανάγκες σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη» ενώ ερωτηθείς για το αν γίνεται με ικανοποιητικό τρόπο η εκπαίδευση της μουσικής στα σχολεία απάντησε ότι «σε ορισμένα μέρη γίνεται πολύ καλά, αλλά μπορούμε σε κάθε περίπτωση να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο».
Το απόγευμα της Δευτέρας, 1η μέρα του συνεδρίου, οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επισκέψεις σε μουσεία, ενημερώθηκαν για την ιστορία της Κομοτηνής και έκαναν περίπατο στην πόλη.
Για το συνέδριο αυτό, την Πέμπτη 5 Ιουλίου, παραχώρησε συνέντευξη τύπου η επίκουρη καθηγήτρια μουσικής παιδαγωγίας και διδακτικής του τμήματος μουσικών σπουδών του πανεπιστημίου Αθηνών, κα. Σμαράγδα Χρυσοστόμου και μίλησε εφ’όλης της ύλης.
Η επίκουρη καθηγήτρια μουσικής παιδαγωγίας και διδακτικής του τμήματος μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Σμαράγδα Χρυσοστόμου, μιλώντας για το συνέδριο τόνισε ότι «το διεθνές συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας τη Δευτέρα (9/7) έως Παρασκευή (13/7). Ο φορέας που το διοργανώνει είναι η Διεθνής Ένωση Μουσικής Εκπαίδευσης, πιο συγκεκριμένα διοργανώνεται από την επιτροπή που αφορά τη μουσική στα σχολεία και την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών» και συμπλήρωσε ότι «Η Διεθνής Οργάνωση είναι ένας οργανισμός ο αρχαιότερος και ο μεγαλύτερος στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης και ο μόνος διεθνής αυτή τη στιγμή, έχει ιδρυθεί υπό την αιγίδα της UNESKO το 1953 και κάθε δύο χρόνια διοργανώνει ένα παγκόσμιο συνέδριο σε διαφορετικό μέρος του πλανήτη». «Φέτος το συνέδριο αυτό διοργανώνεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσ/νίκη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώνονται τα επιμέρους συνέδρια ειδικού ενδιαφέροντος» επισήμανε και ανέφερε πως «Ένα από αυτά αφορά τη μουσική στα σχολεία και την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και διοργανώνεται στην Κομοτηνή. Ξεκινάει τη Δευτέρα (9/7) στις 9 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, θα υπάρχουν καθημερινά παρουσιάσεις και ομιλίες έως την Παρασκευή (13/7) με ώρα έναρξης καθημερινά στις 9 το πρωί στον ίδιο χώρο. Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ο Δήμος Κομοτηνής, το Δ.Π.Θ. και το τμήμα μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών».
«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη διοργάνωση και ήρθα σε επαφή με τους φορείς της πόλης μας βρήκα μία απόλυτη θετική ανταπόκριση και στα 2 αυτά χρόνια, ιδιαίτερα τους τελευταίους 8 μήνες που εντατικοποιήθηκε η προετοιμασία και κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες για τη χώρα μας» σημείωσε η κα. Χρυσοστόμου που πρόσθεσε ότι «αυτή η θετική διάθεση δεν εξανεμίστηκε και το θεωρώ πολύ σημαντικό. Πολλοί άνθρωποι σε αυτούς τους οργανισμούς και στους φορείς βοήθησαν ο καθένας τους με διαφορετικό τρόπο και συνεχίζουν να βοηθούνε μέχρι σήμερα. Υποστήριξη και βοήθεια είχα και από πολλούς συμπολίτες μας και ήταν πολύτιμη για τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου. Έχουμε όμως και μία ομάδα εθελοντών που αποτελείται από μαθητές του Μουσικού Σχολείου και από φοιτητές του Δ.Π.Θ, του Πανεπιστημίου Αθηνών και μίας φοιτήτριας από τον Καναδά». Τονίζοντας την σημασία της μουσικής εκπαίδευσης υπογράμμισε ότι «σήμερα σε περίοδο κρίσης, μία κρίσης η οποία ξεκίνησε ως οικονομική, αλλά αυτή τη στιγμή είναι κατά κύριο λόγο ηθική και κοινωνική και τις ώρες αυτές πιστεύω ότι μόνο η Εκπαίδευση μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε και τη διαφυγή που αναζητούμε. Η εκπαίδευση των παιδιών, των μελλοντικών γενεών, η οποία στηρίζεται στους εκπαιδευτικούς και επομένως πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία».
«Χαίρομαι γιατί πραγματικά από τη συμμετοχή η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από προηγούμενες διοργανώσεις και Ελλήνων και ξένων, φαίνεται ότι δίνεται μεγάλη σημασία σε αυτό το χώρο και στη μουσική στα σχολεία και στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών» επισήμανε καταλήγοντας.
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου