Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Παρά τη σύντομη βροχή η συνάντηση παραγωγών – καταναλωτών είχε μεγάλη συμμετοχή κόσμου

Με την συμμετοχή 21 παραγωγών πραγματοποιήθηκε η συνάντηση παραγωγών και καταναλωτών την Τρίτη 26 Ιουνίου, παρά τη σύντομη βροχή. Ωστόσο στο χώρο του πάρκου της Αγ. Παρασκευής βρέθηκαν ντόπιοι παραγωγοί, δημιουργοί και φορείς, όπως το ΚΠΕ Μαρώνειας. Στα σταντ που είχαν στηθεί είδαμε πολύ όμορφα χειροποίητα κοσμήματα, κεριά, αλλά και γλυκά του κουταλιού, τουρσιά, τα οποία ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να δοκιμάσει, αλλά όχι να αγοράσει, ενώ  στο τέλος χαρίστηκαν.



  Επίσης στην εκδήλωση είχαν προγραμματιστεί και δύο εργαστήρια αυτάρκειας, το πρώτο επιμελούνταν η κ. Μαρία Κεραμέα, η οποία έδειξε στους παρευρισκόμενους πώς να φτιάξουν το δικό τους βούτυρο και γιαούρτι και ο κ. Νίκος Δομπάζης από τη «Βελανιδιά» που έδειξε την παρασκευή ψωμιού.
 Το μέλος της Φιλαδελφίας  τόνισε ότι «η κίνηση αυτή ξεκίνησε από τα Χριστούγεννα μετά το κίνημα της πατάτας, εμείς σαν σύλλογος πολυτέκνων ξεκινήσαμε δειλά – δειλά αλλά στόχος μας είναι μακροπρόθεσμα να φτιάξουμε το κοινωνικό παντοπωλείο. Σε συνδυασμό με την κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία, έρχεται ο καταναλωτής σε επαφή με τον παραγωγό, γνωρίζουμε τον παραγωγό του λέμε ότι εμείς θα πάρουμε την παραγωγή σου όπως και αν είναι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις φυτοφάρμακα».  Ερωτηθείς για τα συμπεράσματα αυτής της κίνησης  υπογράμμισε ότι «Από αυτήν την εκδήλωση καταλάβαμε ότι η περιφέρεια μας έχει αυτάρκεια αγαθών, αυτό είναι πολύ σημαντικό στους καιρούς που ζούμε, έχουμε λαχανικά, φρούτα ακόμη και ενέργεια. Το σημαντικότερο είναι ότι η κίνηση αυτή δημιουργεί ελπίδα και αυτό είναι το θετικό που δίνει ζωή στον άνθρωπο».   Εξηγώντας τους λόγους που δεν πουλιούνται τα προϊόντα ανέφερε ότι «Η αρχική κίνηση ήταν να γνωρίσουμε τους παραγωγούς, μετά θελήσαμε να πουλήσουμε κιόλας αλλά υπήρξαν πολλά εμπόδια και γι’αυτό καταλήξαμε μόνο στην έκθεση των προϊόντων».
   Ο παραγωγός κ. Ευστράτιος Δαγκουλίδης δήλωσε ότι «Είναι μια καλή πρωτοβουλία που πρέπει να συνεχιστεί αλλά πρέπει να συμβάλλουν και άλλοι αρμόδιοι για να γίνει ποίο οργανωμένα και ποίο συνολικά». Ενώ για την προσέλευση επισήμανε ότι «Η προσέλευση είναι πολύ καλή, η κίνηση αυτή είναι πρώτη φορά που γίνεται στην πόλη μας και ελπίζουμε με τον καιρό να την μάθει και περισσότερος κόσμος».
Η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ» υποστήριξε ότι «η πρώτη δράση ήταν η πώληση γεωργικών προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές και αυτό ικανοποίησε πολλούς. Εμείς εδώ σήμερα δείχνουμε τις τοπικές εκδόσεις και τα τοπικά cd, παράλληλα κάνουμε και κάποιες εκπτώσεις σαν κατάστημα για να διευκολύνουμε τον κόσμο στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε».
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου