Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η τουρκάλα καθηγήτρια Özlem Kumrular μίλησε για τους “Μουσουλμάνους πειρατές της Μεσογείου” στην Κομοτηνή

   Στα ελληνικά πραγματοποιήθηκε η ομιλία της Τουρκάλας καθηγήτριας Özlem Kumrular του Πανεπιστημίου Bahçeşehir στην Κομοτηνή το Σάββατο 26 Μαΐου. Η ομιλία είχε ως θέμα τους “Μουσουλμάνους πειρατές της Μεσογείου”  και η ομιλήτρια  Özlem Kumrular που μιλά άπταιστα ελληνικά, έκανε την ομιλία στα ελληνικά. Την εκδήλωση διοργανώσε η Ένωση Πολιτισμολόγων Ελλάδος “Εκαταίος”. Παράλληλα, στην είσοδο της αίθουσας πραγματοποιήθηκε έκθεση ζωγραφικής του Κομοτηναίου καλλιτέχνη Σεμήχ Ισμαήλ.

    Δίνοντας στοιχεία από την ομιλία της η κα. Κουμρουλάρ ανέφερε ότι «είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα γιατί ως τώρα η ναυτιλιακή ιστορία της οθωμανικής έχει παρουσιαστεί ως επίσημη ιστορία του οθωμανικού κράτους. Ωστόσο στην περιοχή της βόρειας Αφρικής, η δραστηριότητα των πειρατών υπήρξε ιδιαίτερης σημασίας για την επίσημη ναυτιλιακή πολιτική του οθωμανικού κράτους». «Ειδικότερα κατά τον 16ο αιώνα, αυτή η δραστηριότητα είχε πολύ μεγάλη σημασία για την οθωμανική αυτοκρατορία προκειμένου να μπορέσουν να εξαπλώσουν την κυριαρχία τους σε όλη την Μεσόγειο» τόνισε και πρόσθεσε ότι  «Τα πειρατικά πλοία που προερχόταν από την περιοχή της βόρειας Αφρικής συνόδευαν και ενώνονταν μαζί με τον επίσημο οθωμανικό στόλο που ξεκινούσε από την Κωνσταντινούπολη, διέσχιζε το Αιγαίο και έκανε επιδρομές προς την Ισπανία και τις ακτές τις Μεσογείου. Αυτή η δραστηριότητα ήταν μια απάντηση Αράβων μουσουλμάνων που είχαν εκδιωχθεί κατά το 1492 από την Ισπανία, αυτό ήταν μια απάντηση τους προς τον χριστιανικό κόσμο για τον λόγο ότι είχαν εκδιωχθεί από την Ισπανία  και ήρθαν στην βόρειο Αφρική και κυρίως στην Αλγερία και εγκαταστάθηκαν σε αυτήν την περιοχή και για τον λόγο ότι ήξεραν την γεωγραφία της νότιας Ισπανίας και τις ακτές της Ισπανίας είχαν την ευχέρεια να διενεργούν επιδρομές προς αυτήν την περιοχή που την ήξεραν καλά».
   Ερωτηθείς για το πώς ασχολήθηκε με το θέμα αυτό και από που αντλεί πληροφορίες η κα. Κουμρουλάρ δήλωσε ότι «ασχολήθηκα με αυτό το θέμα γιατί έκανα το διδακτορικό μου στην Ισπανία και στην έρευνα μου χρησιμοποίησα τις γραπτές πηγές που βρισκόταν εν αρχή στην Ισπανία και έπειτα στις άλλες χώρες της Μεσογείου που βρέχονται από την μεσόγειο, δηλαδή την Γαλλία, την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες».
   Απαντώντας σε ερώτηση για την επιλογή της Κομοτηνής για την διάλεξη αυτή αν συντρέχει κάποιος λόγος, η κα. Κουμρουλάρ υποστήριξε ότι «μπορεί να συντρέχει κάποιος λόγος».    
  Αναφορικά με την γνωριμία της με τον σύλλογο «Εκαταίος» υπογράμμισε ότι «γνωρίστηκε με τον κ. Μερκούρη στην Αλεξανδρούπολη με αφορμή ένα γεύμα και εκεί συμφώνησαν να συνεχιστεί η συνεργασία τους.
   Η Οζλέμ Κουμρουλάρ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το έτος 1974. Τις προ-πτυχιακές σπουδές της έκανε στο Τμήμα Δυτικών Γλωσσών και Λογοτεχνίας του πανεπιστημίου Boğaziçi, και τις μεταπτυχιακές σπουδές της ολοκλήρωσε στο Τμήμα Ιστορίας του ίδιου πανεπιστημίου. Ενώ τις διδακτορικές σπουδές της ολοκλήρωσε στο Salamanca University της Ισπανίας. Έχει εκδώσει διάφορα βιβλία, όπως «Η Ιστορία της Ευρώπης& Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Μεσογείου», και έχει συμμετάσχει ως διαμορφώτρια σε διάφορα έργα όπως «Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» κλπ. Στο σύνολο έχει εκδώσει 16 βιβλία με θέματα Ιστορίας, Χιούμορ και Μουσικής, και έχει μεταφράσει 12 βιβλία από διάφορες γλώσσες σε Τουρκική γλώσσα. Από το 2003 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Bahçeşehir (Μπαχτσέσεχιρ) στο Τμήμα Επιστήμης Τεχνών.
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου