Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Για μία μέρα ευρωβουλευτές οι μαθητές των λυκείων

Στη δράση συμμετείχαν μαθητές από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 
Η Γεωργία Γιαννακίδου και ο Γιώργος Τοπάλογλου, ήταν το προεδρείο στη διαδικασία της προσομοίωσης 
   Για μία μέρα ευρωβουλευτές έγιναν μαθητές λυκείων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που μετά την πολύμηνη εργασία τους, παρουσίασαν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, στους συμμαθητές και στους καθηγητές τους. Η προσομοίωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, το μεσημέρι της Παρασκευής. Το κέντρο ευρωπαϊκής πληροφόρησης Κομοτηνής, το ίδρυμα νεολαίας και δια βίου μάθησης πρόγραμμα Eurodesk  και η περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την υποστήριξη της Περιφέρειας πραγματοποίησαν για έβδομη συνεχή χρονιά,  στο αμφιθέατρο του μουσικού σχολείου Κομοτηνής, προσομοίωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο «Ας γίνουμε Ευρωβουλευτές».

  Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2006 με σχολεία από το νομό Ροδόπης και επεκτάθηκε με τη συμμετοχή σχολείων απ’ όλη την Περιφέρεια.  Στο πλαίσιο της προσομοίωσης οι μαθητές λειτούργησαν στα πρότυπα Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Έτσι διαμόρφωσαν επιτροπή βιομηχανίας έρευνας και ενέργειας με θέμα ψηφίσματος σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της υπερβολικής  χρήσης καυσόξυλων και βιομάζας ξύλου για θέρμανση. Επιτροπή περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και ασφάλειας των τροφίμων με θέμα την αντιμετώπιση της έξαρσης των προβλημάτων δημόσιας υγείας που προκαλούνται από την αύξηση του αριθμού των αστέγων στις χώρες τις Ε.Ε. Επιτροπή πολιτισμού και παιδείας με θέμα την ενδυνάμωση των σχέσεων και την εξοικείωση των Ευρωπαίων πολιτών με τους πολιτισμούς των κρατών-μελών μέσω ψηφιακής πλατφόρμας πολιτισμού και εκπαίδευσης. Επιτροπή για τα δικαιώματα των γυναικών και ισότητας των φύλων με θέμα την ισότητα των δύο φύλων και την βία κατά των γυναικών. Επιτροπή εσωτερικής αγοράς και προστασίας των καταναλωτών με θέμα τους τρόπους αντιμετώπισης της εισαγωγής και διακίνησης προϊόντων απομίμησης. Στο πρόγραμμα κατά τη σχολική χρονιά 2011 - 2012 συμμετέχουν 200 μαθητές, 12 εκπαιδευτικοί από τους τέσσερις  νομούς της Περιφέρειας ΑΜΘ (Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας και Δράμας), καθώς επίσης και 12 εθελοντές του κέντρου.
   Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπειρία, χαρακτήρισε τη συμμετοχή του, στην προσομοίωση, ο μαθητής της πρώτης λυκείου Γιώργος Τοπάλογλου, , που είχε το ρόλο του αντιπροέδρου της επιτροπής,  συμμετείχε στο πρόγραμμα μέσω του 6ου λυκείου Καβάλας, όπου είναι μαθητής και κατάφερε να μάθει για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μελετώντας τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου. «Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα, από το οποίο έχουμε αποκομίσει όλοι πολλά. Είναι πολύ θετικό που υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες γιατί νομίζω ότι η Ε.Ε. θεωρεί απαραίτητο το ρόλο του ενεργού πολίτη και τέτοιες ενέργειες προάγουν την αξία του ενεργού πολίτη», δήλωσε ο ίδιος.
  Ρόλο στην επιτροπή είχε και η κόρη του περιφερειάρχη, μαθήτρια πρώτης λυκείου Γεωργία Γιαννακίδου, που μαζί με τον συμμαθητή της, από την Καβάλα συντόνισαν τη διαδικασία, τηρώντας τους κανόνες της επιτροπής. «Ασχολούμαστε με αυτό το θέμα περίπου τέσσερις μήνες», τόνισε και πρόσθεσε ότι  «έχουμε αποκομίσει πάρα πολλές εμπειρίες από αυτή τη διαδικασία, διότι είναι πολύ ενδιαφέρον να μπούμε στο ρόλο ενός ευρωβουλευτή και να διαμορφώσουμε κάποιο ψήφισμα με βάση τις δικές μας αντιλήψεις, απόψεις, τα δικά μας πιστεύω, όπως λειτουργούν και οι ευρωβουλευτές πραγματικά».
    «Πρόκειται για δράση η οποία έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής των παιδιών στη διαδικασία προσομοίωσης του Κοινοβουλίου και περιλαμβάνει εκτός των άλλων και επίσκεψη στο Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση των ευρωβουλευτών» σημείωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας και πληροφόρησης στο Europe Direct Κομοτηνής και συντονιστής στις διαδικασίες προσομοίωσης κ. Σπύρος Νάκος. «Και φέτος, προγραμματίζεται επίσκεψη εκεί όπου χτυπά η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο δεν ανακοίνωσε τις ημερομηνίες ούτε τον αριθμό των συμμετεχόντων, καθώς το πρόγραμμα επίσκεψης τώρα καταρτίζεται. Πιστεύοντας στην ενεργή συμμετοχή και δράση των νέων παιδιών, στη διαδικασία συμμετείχε και η Νέλη Ζαφειριάδου  προϊσταμένη του τμήματος παιδαγωγικής και επιστημονικής καθοδήγησης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η οποία, συμμετείχε μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη της Περιφέρειας ως συνδιοργανώτρια» επισήμανε ο ίδιος.
   Στην προσομοίωση, να σημειωθεί  ότι είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν  όλοι οι ευρωβουλευτές από την Ελλάδα, ωστόσο λόγω των πολιτικών εξελίξεων δεν κατάφεραν να παραβρεθούν. Παρόλα αυτά, «έστειλαν μηνύματα υποστήριξης σχεδόν όλοι και ευελπιστούμε ότι ένα δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα προσκαλέσουν και μαθητές στις Βρυξέλλες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου