Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Εγκαίνια έκθεσης αφιερωμένη στον Νικηφόρο Βρεττάκο

  Τα εγκαίνια της έκθεσης αφιερωμένη στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, πραγματοποίησε ο Δήμος Κομοτηνής, το απόγευμα της Τρίτης (8/5) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ελευθερίων Θράκης 2012. Η έκθεση θα είχε διάρκεια από τις 8 έως τις 15 Μαΐου στην Καπναποθήκη, όπου έχει εκτεθεί υλικό από το αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, το οποίο είχε δωρίσει ο ίδιος ο ποιητής. Την έκθεση θα την επισκεφτούνε και μαθητές των σχολείων της Ροδόπης.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, μιλώντας για την εκδήλωση αυτή τόνισε ότι «Το 2012 είναι το έτος, αφιερωμένο στον ποιητή μας Νικηφόρο Βρεττάκο, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του». Αναφερόμενη στον Νικηφόρο Βρεττάκο υπογράμμισε ότι «Ένας από τους πιο σημαντικούς νεοέλληνες ποιητές, μία εμβληματική φυσιογνωμία, ένας ακαδημαϊκός που τίμησε τον τόπο του, την Ελλάδα, τη γλώσσα, την ελληνική φύση και τίμησε με την παρουσία του και το ήθος την Ακαδημία Αθηνών που τον έκανε μέλος της, στα τέλη της δεκαετίας του ΄80». «Ο Νικηφόρος Βρεττάκος δώρισε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Σπάρτης όλο το αρχειακό του υλικό και γι΄ αυτό το λόγο, η οποία κατά καιρούς δημιουργεί εκθέσεις με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου» ανέφερε και επισήμανε ότι «Εμείς ευχαριστούμε πάρα πολύ τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σπάρτης για την τιμή που μας έκανε, τις επόμενες ημέρες θα την επισκεφτούνε μαθητές των σχολείων της περιοχής, για να γνωρίσουνε μέσω αυτής της «κινητής αποστολής» της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, την παρουσία του Νικηφόρου Βρεττάκου, ενός ανθρώπου που εξακολουθεί να εμπνέει και να καθοδηγεί με τα γραπτά και κυρίως με τα ποιήματά του, πνευματικά τους νεοέλληνες».
Λίγα λόγια για τον Νικηφόρο Βρεττάκο
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ο οποίος συνέδεσε τη ζωή και το έργο του με τις πνευματικές, πολιτικές και κοινωνικές αναζητήσεις του ελληνισμού κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Η διαχρονικότητα του έργου του (ποίηση και πεζογραφία, δοκίμιο) είναι δεδομένη καθώς εξακολουθεί να διαβάζεται και να συγκινεί τους αναγνώστες του. Επικεντρώνεται στην ανθρώπινη ύπαρξη γράφοντας για τη συγκίνηση και τα αισθητήρια, την έννοια της ομορφιάς μέσα στη Φύση, τη δύναμη της μνήμης, την ελληνικότητα μέσα από τη γλώσσα, την ουσία του πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου