Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ενημερωτικ​ή εκδήλωση για τη χορηγία αδειών σε υδάτινους πόρους από την ΠΑΜ-Θ

   
Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τη χορήγηση αδειών για τα δικαιώματα χρήσης νερού πραγματοποίησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το πρωί της Παρασκευής (1/6), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυλειτουργικού Κέντρου του Δήμου Κομοτηνής. Στην εκδήλωση ειπώθηκαν οι διαδικασίες, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού.

ο μηχανικός περριβάλλοντος, Προϊστάμενος της διεύθυνσης υδάτων Αν. Μακεδονίας – Θράκης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ.Γεώργιος Καμπάς, τόνισε στις δηλώσεις του ότι "Η σημερινή εκδήλωση την οποία οργάνωσε η Π-ΑΜΘ και συγκεκριμένα η αντιπεριφέρεια πρωτογενούς τομέα αποσκοπεί στην ενημέρωση φορέων, δήμων και παραγωγών σχετικά με την νέα νομοθεσία η οποία αναφέρεται στη νομιμοποίηση των υφιστάμενων γεωτρήσεων. Σύμφωνα με τη νέα  νομοθεσία όποιος έχει γεώτρηση είτε για αρδευτικό σκοπό, είτε για άλλες χρήσεις μπορεί να τη νομιμοποιήσει εάν δεν έχει βγάλει άδεια στο παρελθόν. Έχει γίνει πολύ απλή η διαδικασία όπου με μία υπεύθυνη δήλωση, μπορεί να δηλώσει τη γεώτρηση μαζί με κάποια άλλα δικαιολογητικά τεχνικών χαρακτηριστικών, ώστε να πάρει αδειοδότηση. Για εμάς σκοπός είναι να ελέγχουμε ποιοτικά και ποσοτικά τα ύδατα. Ξέρουμε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός γεωτρήσεων που γινότανε παλιά με χειρωνακτικό τρόπο, μέχρι στιγμής οι παραγωγοί αυτοί δούλευαν με μηχανάκια πετρέλαιο, από τη στιγμή που το πετρέλαιο έχει γίνει πολύ ακριβό, δίνει η πολιτεία δικαίωμα στους παραγωγούς να τις αδειοδοτήσουν και με αυτό τον τρόπο να μειώσουνε το κόστος παραγωγής τους. Αυτή η διαδικασία δεν έχει κανένα απολύτως κόστος, δεν υπάρχει κανένα παράβολο, χρειάζεται μία υπεύθυνη δήλωση και κάποια άλλα δικαιολογητικά. Η διαδικασία γίνεται μέσω των τμημάτων περιβάλλοντος και υδροοικονομίας ή μέσω των Δήμων όπως όρισε η αιρετή Περιφέρεια".
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα ΠΑΜ-Θ κ. Γιώργος Ούστογλου,  δήλωσε ότι"Η σημερινή ενημέρωση που γίνεται είναι μία συνέχεια και άλλων ενημερώσεων και παρά το γεγονός ότι θέλαμε να την κάνουμε σε κάθε περιφερειακή ενότητα από τη στιγμή που βγήκε ο νόμος, αλλά δυστυχώς επειδή υπήρχαν πάρα πολλά ερωτηματικά, πολλά ερωτήματα από την υπηρεσία, πολλά ερωτήματα από τις δικές μας υπηρεσίες και τους χρήστες του νερού, την προηγούμενη εβδομάδα έγινε στην Καβάλα η τελευταία ενημέρωση από τη γενική γραμματεία υδάτων κα σήμερα ενημερώνουμε και τους παραγωγούς της Ροδόπης. Θέλουμε να δώσουμε όλες τις πληροφορίες έτσι ώστε όλοι οι χρήστες του νερού να έχουν υπόψιν τους τα δικαιολογητικά, να ενημερωθούνε τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουνε για να νομιμοποιηθούνε οι γεωτρήσεις τους μέχρι της 16 Ιουνίου. Αυτό είναι και σε συνέχεια ήδη του υδρογεωολογικού  χάρτη και των διαχειριστικών σχεδίων που έχει φτιάξει η γενική γραμματεία υδάτων και θα υπάρχει μία τράπεζα πληροφοριών για των αριθμό των γεωτρήσεων και το πόσο νερό καταναλώνει η καθεμιά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου