Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η Κομοτηνή τίμησε τη Γενοκτονια του Ποντιακού Ελληνισμού

   Με κάθε επισημότητα γιόρτασαν την Κυριακή 22 Μαίου την  επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων, που έχει καθιερωθεί στις 19 Μαΐου, στην Κομοτηνή  τα ποντιακά σωματεία της Ροδόπης, με την παρουσία και όλων των φορέων της πόλης. Για την μνήμη των 350.000 θυμάτων της γενοκτονίας, τελέστηκε δοξολογία ενώ στην συνέχεια έγινε και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης. Ζητούμενο όλων η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας, αλλά και η αναγνώρισή της από την Τουρκία.
       O Εκτελεστικός Γραμματέας ΠΑΜ-Θ κ. Κώστας Κατσιμίγας, στις δηλώσεις τους τόνισε ότι «Την προτελευταία Κυριακή του Μαΐου με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων έχει καθιερωθεί η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Είναι πολύ χρήσιμο να συνειδητοποιούμε ότι το σύγχρονο ελληνικό έθνος δεν δημιουργήθηκε από μόνο του, αλλά δημιουργήθηκε μέσα από αγώνες και από εκατόμβες αίματος και θυσίες, όπως είναι αυτή των Ελλήνων του Πόντου».
   Ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής κ.  Γιώργος Ζηλούδης, ανέφερε ότι «Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν και των υπολοίπων που εκδιώχθηκαν από τα μέρη τους και ήρθαν να μείνουν στα δικά μας μέρη. Πραγματικά αυτό το γεγονός πρέπει να το τιμούμε συνέχεια και βλέπουμε ότι τα ήθη και τα έθιμα των Ποντίων έμειναν και θα  πρέπει να μείνουν για πάντα στην ιστορία, όπως και οι μνήμες».
   Ο Ταξίαρχος XXI Ταξιαρχίας Κομοτηνής κ. Θεόδωρος Πανάς, σημείωσε ότι «Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν και που εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους. Εύχομαι να συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε τέτοιες εκδηλώσεις και ο αγώνας που γίνεται για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων από πιο πολλά κράτη, να επιτευχθεί. Αλλά καλό θα ήταν πρώτα να  αναλογιστούμε εμείς τις ευθύνες μας, γιατί η παρουσία μας εδώ ήταν μηδαμινή».
      Η πρόεδρος συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου κα.  Χρύσα Μαυρίδου υπογράμμισε ότι «Η 19η Μαΐου είναι η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και σήμερα το επίσημο ελληνικό κράτος τιμάει αυτήν την ημέρα, με την παρουσία όλων των Ποντιακών Σωματείων Ροδόπης να αποτείνουμε φόρο τιμής στους νεκρούς της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού».  «Αν και θεωρούμε ότι η 19η Μαΐου εφόσον ορίστηκε, θα έπρεπε να είναι αυτή η ημέρα που θα γίνονται όλες αυτές οι τιμές. Χθες ήμασταν στη Θεσσαλονίκη, όπου εκεί με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας από την πλατεία Αγίας Σοφίας διατρανώσαμε για ακόμη μία φορά το αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» τόνισε και πρόσθεσε πως «Ένα αίτημα που παρά τις ευχάριστες αναγνωρίσεις που ήρθαν από τη Σουηδία και από πολιτείες της Αυστραλίας και της Αμερικής, θέλει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι΄αυτό και εμείς θα είμαστε εκεί». «Θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό από την προσπάθεια των ποντιακών σωματείων σε αυτό το τριήμερο όπου τιμούμε την ημέρα μνήμης ήταν η προσπάθεια μέσα από τα σχολεία, γιατί εκεί δουλέψαμε γι΄αυτό το κομμάτι γιατί δυστυχώς η ενημέρωση μέσα από σχολικά μας βιβλία δεν υπάρχει. Ποτέ δεν διδαχτήκαμε για την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, τώρα έγιναν κάποια «βήματα» και ευτυχώς και με την προσπάθεια της Ομοσπονδία μας, θα δούμε στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού να γίνεται λόγος για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και όλων των χριστιανικών λαών της Μικράς Ασίας και ευελπιστούμε ότι έτσι σιγά σιγά θα γίνουνε κάποια «βήματα». Εμείς έχουμε ως σύνθημα «μάθε με να μην ξεχνώ», αυτό το σύνθημα τα ποντικά σωματεία θα το συνεχίσουνε γιατί τα ποντιακά σωματεία  γιατί το δικαίωμα στη μνήμη δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς και θα έλεγα ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές που περνάει η πατρίδα μας, πρέπει περισσότερο από ποτέ να ανατρέξουμε στην Ιστορία και στο παρελθόν, να σταθούμε όρθιοι παίρνοντας παράδειγμα από τη θυσία των ανθρώπων μας, γιατί αυτές οι ψυχές δεν θυσιάστηκαν άδικα, θυσιάστηκαν για να είμαστε σήμερα εμείς εδώ και να λέμε ότι παίρνουμε παράδειγμα από αυτούς για τα ιδεώδη μας, για τις αξίες τις οποίες πρέπει να κρατήσουμε ψηλά».
   Το μέλος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ροδόπης κ.  Νικηφόρος Φολιράς, επισήμανε ότι «Στις 19 Μαΐου τιμούμε τη Γενοκτονία των προγόνων μας που ήρθαν από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου και γενικά της Μικράς Ασίας. Αυτοί πέρασαν τα πάνδεινα την περίοδο του 1916 – 1923 από το κίνημα των Νεότουρκων. Αυτά είναι γεγονότα, έχουν καταγραφεί στην ιστορία, η άρνηση της Τουρκίας δεν μας εμποδίζει στον αγώνα για δικαίωση. Προσπαθούμε μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις του συλλόγου μας και των υπολοίπων ποντιακών συλλόγων Ροδόπης να ενισχύσουμε αυτόν τον αγώνα. Θα είμαστε και του χρόνου συνεπείς στις υποχρεώσεις μας εδώ στην Κομοτηνή, στις πορείες, στις εκδηλώσεις και γενικά στην ενημέρωση του κόσμου για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου