Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Με επιτυχία στέφθηκε ο χορός του συλλόγου ποντίων Ροδόπης «η Τραπεζούντα

Γ. Νικολαίδης: «40.000 στρέμματα δόθηκαν για τους παλιννοστούντες στον οικισμό της Ξάνθης και ακόμη δεν έχουν διατεθεί»

 Παρουσία πλήθος κόσμου και πολλών φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 14 Ιανουαρίου ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα». Ο χορός πραγματοποιήθηκε στο κέντρο «Βράχος Νο2» και διήρκησε μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Στο τραγούδι ήταν ο Στάθης Νικολαΐδης που πρόσφατα κυκλοφόρησε και cd. Με την ζωντάνια του χορού τους, οι πόντιοι,  θέλησαν να εξορκίσουν την κρίση και την ηττοπάθεια και κάλεσαν όλο τον κόσμο να είναι αισιόδοξος όσο έχουμε υγεία.
  Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης που δήλωσε ότι λόγω της κρίσης δεν κατέστη δυνατόν να γίνουν και πολλά πράγματα για τον οικισμό των ποντίων αλλά και για τον σύλλογο αλλά δεσμεύτηκε ωστόσο να προσπαθήσει να κάνει περισσότερα πράγματα και τότε ζήτησε να τον χειροκροτήσουν, «όχι τώρα που μιλάω αλλά όταν κάνω έργα» δήλωσε χαρακτηριστικά για να εισπράξει το χειροκρότημα όλων καθώς είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους πόντιους.
   Ο πρόεδρος του συλλόγου και περιφερειακός σύμβουλος Ιωάννης Νικολαίδης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκατάστασης τόνισε ότι «υπάρχουν 40.000 στρέμματα στην περιοχή της Ξάνθης τα οποία κάποτε είχαν δοθεί προς παραχώρηση στους παλιννοστούντες και δεν έχουν διατεθεί ακόμη». «Γι’αυτούς τους ανθρώπους υπέγραψε η μητέρα Ελλάδα την δέσμευση των περιουσιών τους στην Τουρκία με την συνθήκη της Λωζάνης, να μην μπορούν να έχουν καμία αξίωση για τις περιουσίες τους εκεί» δήλωσε και εξήγησε ότι «Μετά λοιπόν από τόσα χρόνια που δεν καρπώθηκαν κανένα κλήρο γιατί ήταν εγκλωβισμένοι στην Ρωσία και χωρίς καμία μέριμνα από την Ελλάδα να φτάσουν εδώ, έπρεπε κάπως να αποζημιωθούν. Θα μπορούσαν να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να κάνουν αξίωση είτε από την Τουρκιά, ως τέως Οθωμανοί υπήκοοι, είτε από την Ελλάδα. Αλλά η Λοζάνη κλείνει με βάση το θρήσκευμα το θέμα και λέει ότι ο ένας αναλαμβάνει τους χριστιανούς και ο άλλος τους Οθωμανούς.  Σε αυτό το πνεύμα και ίσως και για άλλους σκοπούς δέχτηκε η Ελλάδα τους 500.000 πρόσφυγες, από τους οποίους μόνο 5000 ήρθαν στην Κομοτηνή και μόνο για αυτούς ίσχυε το πρόγραμμα αποκατάστασης και ακούμε τόσα που ακούμε… ούτε μπόνους για εισαγωγή στην παιδεία έχουμε για αυτά τα παιδιά, ούτε καμία ποσόστωση».  
    «Στους οικισμούς των παλιννοστούντων μιλάνε χίλιες γλώσσες και καμία σωστά» υποστήριξε ο κ. Νικολαίδης που επισήμανε ότι «το σύστημα εισαγωγής των παιδιών στα ΑΕΙ που ισχύει για την μειονότητα, θα έπρεπε να επεκταθεί και σε άλλους οικισμούς της υπαίθρου» και δίνοντας ένα παράδειγμα ανέφερε «μπορεί ένα παιδί του οικισμού Μαρώνειας ή του Ιάσμου στο λύκειο ή στο γυμνάσιο να φοιτήσει εκεί και να περάσει να σπουδάσει μένοντας εκεί; Δυστυχώς όχι, γιατί μπορεί να λέμε ότι έχουμε δημόσια δωρεάν παιδεία αλλά αν δεν στείλεις το παιδί σου στο φροντιστήριο δεν γίνετε και κανένας γονιός δεν μπορεί να πηγαινοέρχεται 3ή και 4 φορές την ημέρα από Μαρώνεια στην Κομοτηνή. Και ένα παιδί έχει και άλλες δραστηριότητες, π.χ. κολύμβηση και γενικά την πρόσβαση στις δομές, αφού φροντίσαμε να μην έχουμε δομές στην ύπαιθρο, ούτε συγκοινωνία καλή».  
   Ερωτηθείς για τις παραχωρήσεις ο πρόεδρος του συλλόγου «η Τραπεζούντα» ανέφερε ότι «πρέπει να δοθούν αυτές οι εκτάσεις και να είναι σίγουρη η πολιτεία ότι μόνοι τους θα τα εποικήσουν χωρίς καμία βοήθεια». «Στον οικισμό των παλιννοστούντων στην Νέα Μοσυνούπολη υπήρξε πρόγραμμα δανειοδότησης» υπογράμμισε ο κ. Νικολαίδης που εξήγησε ότι «χορηγήθηκε δάνειο με διάφορους ευνοϊκούς όρους αλλά πληρώνετε κανονικά, το μόνο καλό είναι ότι είναι χαμηλότοκο και πληρώνουν 2000 ευρώ κάθε έτος». 
«ας σοβαρευτούμε» κάλεσε ο κ. Νικολαίδης που επισήμανε μιλώντας για την αναδιάρθρωση της υπαίθρου ότι «Θέλουμε ανθρώπους νέους στην ύπαιθρο αλλιώς δεν γίνεται, μόνο με προγράμματα αναδιάρθρωση πρωτογενή τομέα, δεν μπορούν αυτά να εφαρμοστούν όταν στην ύπαιθρο έχουμε άτομα πάνω από 80 ετών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου