Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Η Άννα Μπολένα στην Κομοτηνή

Το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής υποδέχτηκε το ερχόμενο Σάββατο 15 Οκτωβρίου τη μεγαλειώδη παράσταση «Άννα Μπολένα» του Ντονιτσέτι, μεταδίδοντάς την απευθείας από τη Μetroplitan Opera της Νέας Υόρκης και εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με τον Αντέννα, ως μία από τις αίθουσες που θα φιλοξενήσουν φέτος τις παραστάσεις. Στη συνέντευξη τύπου παρέθεσαν το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας, κ. Γιάννης Νικολαΐδης, ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής, κ. Στάθης Κεφαλίδης, η γραμματέας του Συλλόγου Φίλων του Μεγάρου Μουσικής, κ. Μαρία Αμπατζή και ο σύμβουλος για τη λειτουργία του Μεγάρου, κ. Γιώργος Μηνόπουλος απηύθυναν κάλεσμα προς όλους τους πολίτες της περιφέρειάς μας να αγκαλιάσουν τη συγκεκριμένη παράσταση, καθώς και την προσπάθεια αξιοποίησης του Μεγάρου, τονίζοντας το σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο του για την πόλη μας και για την ευρύτερη περιοχή.

      «Πρόκειται για μεγάλη στιγμή για την τοπική κοινωνία», δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης, δεδομένου ότι, όπως σημείωσε, «βρισκόμαστε σε μια επαρχιακή πόλη, στην οποία δεν έχουμε συνηθίσει τέτοιου είδους πολιτιστικά γεγονότα. Ο πολιτισμός, που θεωρείται το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, μπορεί να συμβάλει, συνδυαστικά και με άλλες δράσεις, στην έξοδο από την κρίση. Η δυσμενής οικονομική συγκυρία, δεν πρέπει να είναι ανασταλτικός παράγοντας, αντίθετα ο πολιτισμός και τέτοιου είδους πολιτιστικά γεγονότα συμβάλλουν και στην κοινωνική συνοχή, ενώ δημιουργούν ένα διαφορετικό πνεύμα μεταξύ των πολιτών, ένα πνεύμα συνεργασίας και ένα διαφορετικό όραμα, που πραγματικά το έχουμε ανάγκη».
            Μιλώντας για το μέλλον του Μουσικού Μεγάρου Κομοτηνής, εξέφρασε την πίστη ότι «το μέλλον της πόλης μας σύντομα θα αλλάξει προς το καλύτερο, σε σχέση με όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Ήδη με τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη»», η Κομοτηνή εξελίσσεται σε ένα ισχυρό διοικητικό κέντρο, το οποίο με την ολοκλήρωση του καθέτου άξονα Ελλάδας-Βουλγαρίας σε λίγους μήνες, θα έχει άμεση σύνδεση με 1,5 ακόμη εκατομμύριο κατοίκων της νότιας Βαλκανικής. Εξελίσσεται λοιπόν σε ένα πραγματικό κέντρο για τη γύρω περιοχή, σε μια πόλη που θα αλλάξει χαρακτήρα. Αυτό το Μέγαρο το είχε πραγματικά ανάγκη ο τόπος, αρκεί να το αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία, οι απλοί πολίτες και οι τοπικοί φορείς. Ο πολιτισμός έχει να προσφέρει στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά χρειάζεται και υποδομές και οικονομική στήριξη».

    Στις δηλώσεις του ο  κ. Κεφαλίδης, τόνισε ότι «σε περιόδους κρίσης, χρειάζονται τέτοιες δράσεις, για να έρθει το οποιοδήποτε οικονομικό και αναπτυξιακό αποτέλεσμα, χρειάζεται η κινητοποίηση των ανθρώπων και η συνεργασία μεταξύ τους. Ο καλύτερος τρόπος για να βγάλεις τον άνθρωπο έξω από την οθόνη της τηλεόρασης, που αυτήν την ώρα τον κατακλύζει με την αριθμολογία της κατάθλιψης, είναι να τον κάνεις να συνυπάρξει με άλλους, είναι η συνέργεια και η συνεργασία. Επίσης αν ανατρέξει κανείς σε ιστοσελίδες του διαδικτύου, θα διαπιστώσει ότι σε αρκετές περιπτώσεις παγκόσμια αντιμετωπίστηκαν οι υποανάπτυκτες περιοχές με τη δημιουργία μεγάλων συνεδριακών κέντρων. Μπορεί να εμείς να μην είμαστε υποανάπτυκτη περιοχή, αλλά η χώρα ολόκληρη βρίσκεται σε μια δύσκολη και κρίσιμη κατάσταση».

    Αναφορικά με τη συνεργασία της Αναπτυξιακής με τα άλλα δυο Μέγαρα, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι ιδιαίτερα το Μέγαρο Αθηνών, δια του προέδρου του κ. Μάνου, εκδήλωσε την πρόθεση να συνδράμει στην αξιοποίηση του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, μέσα από κοινές δράσεις.
      Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στη συμμετοχή εθελοντών από όλη τη Θράκη στην προσπάθεια, που κάνει η Αναπτυξιακή, όπου υποστήριξε ότι «Είναι πολλές οι δράσεις, που αυτήν την ώρα συνεπικουρούνται από επαγγελματίες, ενώ εθελοντές προσφέρονται να βοηθήσουν από την ταξιθεσία μέχρι τη διαρρύθμιση του χώρου. Σημαντική είναι και η εθελοντική προσφορά αρκετών πανεπιστημιακών, μεταξύ των οποίων και οι κ.κ. Γιώργος Μηνόπουλος και Γιώργος Τσομής. Όλοι αυτοί μας δίνουν πλέον να καταλάβουμε ότι η τοπική κοινωνία αποδεικνύει ότι θέλουμε μια πόλη καλύτερη από αυτή που μας άφησαν οι γονείς μας, μια περιοχή που αποδεικνύει ότι αξίζει να έχουμε έργα υποδομής».

   Ευτυχή συγκυρία τη συνύπαρξη δυο πολύ σημαντικών γεγονότων, την παράσταση της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης με την έναρξη λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής χαρακτήρισε ο κ. Μηνόπουλος που σημείωσε ότι το Μέγαρο είναι ένα δώρο στην ευρύτερη περιοχή, ενώ επισήμανε ότι «μένει σε εμάς να το λειτουργήσουμε».  Ενώ για την δυνατότητα λειτουργίας του ανέφερε ότι «ας σκεφτούμε, πόσα ωδεία έχουμε στην περιοχή μας και πόσα παιδιά διψούν για μάθηση. Από την άλλη μεριά ας σκεφτούμε και τον φοιτητόκοσμο. Επομένως υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας του, υπάρχουν άλλες υποδομές στην περιοχή μας. Δεν πρόκειται για ένα Μέγαρο Μουσικής για την Κομοτηνή, αλλά για ένα Μέγαρο Μουσικής στην Κομοτηνή για την ευρύτερη περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων και των γειτονικών χωρών της Βουλγαρίας και της Τουρκίας».

   Μιλώντας για το κόστος λειτουργίας του Μεγάρου ο κ. Κεφαλίδης, ανακοίνωσε πως εγκαταλείφθηκε το προηγούμενο επιχειρησιακό σχέδιο, κατά το οποίο απαιτούνταν 300.000 ευρώ το χρόνο από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά σε πρόσφατες επαφές με την διαχειριστική αρχή του Υπουργείου ζητήθηκαν για φέτος 40.000 ευρώ, για την επόμενη χρονιά 100.000 ευρώ και για το 2013 180.000 ευρώ, συγκεκριμένα τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση, αλλά η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως δήλωσε και ο Υπουργός, κ. Νικητιάδης στην τελευταία του επίσκεψη. Αυτό είναι κάτι, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, ενώ εμείς ως Αναπτυξιακή Εταιρία έχουμε στείλει ήδη τον οργανισμό λειτουργίας στο Υπουργείο και έχουμε καταθέσει το Επιχειρησιακό Σχέδιο».
  Όσον αφορά το προσωπικό, που θα απαιτηθεί για τη λειτουργία του Μεγάρου, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα κερδίζει έδαφος το μοντέλο των υπεργολαβιών, σε σχέση με τα 17 άτομα προσωπικό, που προέβλεπε το προηγούμενο Επιχειρησιακό Σχέδιο.

   Αναφορικά με την αξιοποίηση του Μεγάρου για διοργάνωση μεγάλων συνεδρίων, παρόμοια με εκείνα που λαμβάνουν χώρα στη γειτονική Αλεξανδρούπολη, τονίστηκε ότι αυτή την ώρα το πολιτιστικό τίθεται σε άμεση προτεραιότητα, ενώ πραγματοποιούνται παράλληλα επαφές, όπως με το θεματικό αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού ΑΜ-Θ και με τους υπευθύνους των συνεδριακών κέντρων της Αλεξανδρούπολης, ώστε να αναζητηθούν τρόποι αξιοποίησης και μέσω συνεδριών για όταν λειτουργήσει ο Φορέας Διαχείρισης».

   Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής να φιλοξενηθεί ο διεθνούς φήμης Έλληνας συνθέτης και τραγουδοποιός, κ. Στέφανος Κορκολής, με ένα πρόγραμμα εκτέλεσης έργων του Elton John με πιάνο, ενώ  τα εισιτήρια για το κοινό θα κυμαίνονται στα 10-15 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου