Ο Γιώργος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του τμήματος αγωγής και υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης που μια δεκαετία έχει την ευθύνη των προγραμμάτων που εφαρμόζονται στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Ροδόπης σε ότι την υγεία, την υγιεινή, την ασφάλεια και οτιδήποτε έχει να κάνει με την πρόληψη στο σχολικό χώρο, τη σωματική και ψυχική υγεία και την κοινωνική ευεξία, μίλησε για τα προγράμματα αυτά καθώς και τις ιδιαιτερότητες των παιδιών αλλά και τους ελέγχους στα κυλικεία.
Όσον αφορά τα προγράμματα αυτά και το τρίπτυχο επιτυχίας ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι «Τα προγράμματα εδώ και μια δεκαετία είναι συνεχώς αυξανόμενα, έχουμε κάθε χρόνο παραπάνω αριθμό συναδέλφων και μαθητών που ασχολούνται με τα προγράμματα και στα προγράμματα λειτουργεί το τρίπτυχο της συνεργασίας ανάμεσα στον εκπαιδευτικό, στο μαθητή και στο γονέα, γιατί πολλές φορές προσπαθούμε δια μέσου των μαθητών να αλλάξουμε ή να ανατρέψουμε αρνητικές συνήθειες μέσα στην οικογένεια, όπως για παράδειγμα τη διατροφή».
Μιλώντας για την σημαντικότητα των προγραμμάτων ο κ. Ιωαννίδης επισήμανε ότι «δεν είναι μονάχα ο σημαντικός αριθμός συμμετοχών που αυξάνεται κάθε χρόνο, αλλά και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά γιατί φαίνεται ότι μέσα από τα προγράμματα τα παιδιά επωφελούνται σαν άτομα ώστε να αποκτήσουν υγιή στάση ζωής οι οποίες πιθανόν να διαρκέσουν για όλη τους τη ζωή».
Ο προγραμματισμός για την νέα σχολική χρονιά άρχισε από τον Αύγουστο, όμως και μέσα στον Ιούλιο έγινε και μια συνεργασία για τον προγραμματισμό στα σχολεία που αφορά το πρόγραμμα για την παχυσαρκία, ενός προγράμματος που υλοποιείται από πέρυσι. ο κ. Ιωαννίδης, μιλώντας για αυτό το πρόγραμμα και την εφαρμογή του τόνισε ότι «επειδή πέρυσι που δουλέψαμε το σχετικό πρόγραμμα πιο οργανωμένα και βγάλαμε και στατιστικά στοιχεία, δείχνει ότι το 25% των μαθητών έχει πρόβλημα παχυσαρκίας και όταν ένα παιδί είναι παχύσαρκο, κινδυνεύει να είναι και παχύσαρκος ενήλικας. Τα 2/3 των παιδιών που είναι σήμερα παχύσαρκα δυστυχώς πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ανατρέψουν το σωματικό τους βάρος και κινδυνεύουν να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και η υγεία τους. Θέλουμε λοιπόν με αυτά τα προγράμματα, να αλλάξουμε τις συνήθειες μέσα στο σπίτι ώστε και οι γονείς να ασχοληθούνε περισσότερο με την υγιεινή διατροφή, να υπάρχει κατά νου να δώσουν οι γονείς στο παιδί φαγητό από το σπίτι, αντί να του δώσουν λεφτά για να φάει κάτι απ’ έξω». «Μπήκαν μέσα στο σχολείο τα φρούτα» δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης που συνέχισε επισημαίνοντας ότι «αντί να ψωνίσει κάτι έτοιμο ο μαθητής, αρχίζει να μπαίνει στη συνήθεια να τρώει φρούτα, να παίρνει το κολατσιό από το σπίτι και δεν είναι καθόλου ντροπή να ετοιμάσει η μητέρα το κολατσιό του παιδιού γι α να το πάρει μαζί του στο σχολείο. Μπαίνει η άθληση γιατί παράλληλα βγάλαμε πέρυσι μια πρωτοποριακή αφίσα και έγινε ανάρπαστη, όπου τροποποιήσαμε τη γνωστή αλυσίδα της διατροφής με πιο απλά συνθήματα, την εμπλουτίσαμε με παραπάνω προϊόντα και ακριβώς στην ίδια αφίσα είναι η αλυσίδα της κίνησης και της άθλησης, δηλαδή το παιδί για να βελτιώσει την υγεία του θα πρέπει και να αθληθεί και ήδη από το νέο έτος θα βγάλουμε και άλλη μια αφίσα με αντίστοιχο περιεχόμενο. Είμαστε και σε συνεργασία με φορείς οι οποίοι θα βοηθήσουν και χρηματοδοτικά, γιατί όπως γνωρίζετε έχουμε οικονομικό πρόβλημα για τη στήριξη των προγραμμάτων και μέσω των δήμων που βρίσκουμε πολύ θετική ανταπόκριση, είχαμε ξεκινήσει με το δήμο Κομοτηνής και τώρα επεκτείνουμε τη δράση με το δήμο Σαπών και Ιάσμου και πιστεύω ότι θα οριστικοποιήσουμε και με όλους τους άλλους δήμους, ώστε να περπατήσει αυτό το πρόγραμμα για τη διατροφή και την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας».
Έχουν υλοποιηθεί για φέτος 88 προγράμματα, τα 37 έχουν να κάνουν με τη διατροφή, τα 34 με τη ψυχική υγεία των παιδιών, όπου εκεί υπάρχει συνεργασία με το κέντρο πρόληψης «Ορφέας» που υποστηρίζεται από τον ΟΚΑΝΑ και οι παρεμβάσεις που κάνουν σε ομάδες μαθητών και γονέων στα σχολεία είναι πάρα πολύ θετικές και συντελούν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των παιδιών σύμφωνα με τον υπεύθυνο αγωγής και υγείας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης.
Αναφέροντας τα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί η βρίσκονται σε εξέλιξη ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε ότι «Έχουμε προγράμματα που έχουν να κάνουν με την κυκλοφοριακή αγωγή σε συνεργασία με το τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής με παρεμβάσεις στα σχολεία και στο κυκλοφοριακό πάρκο Κομοτηνής, ώστε τα παιδιά να νοιώθουν ασφαλής, να γνωρίζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και το πως να συμπεριφέρονται πιο σωστά, ώστε να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα, γιατί η χώρα μας έχει πρωτιά σε αυτόν τον τομέα. Άλλα προγράμματα έχουν να κάνουν με τη στοματική υγιεινή, γιατί είναι σε συνάρτηση η διατροφή κατά το πόσο επηρεάζει τα δόντια των παιδιών. Έχουμε προγράμματα που μιλάνε για τα δικαιώματα των παιδιών, μας είναι πολύ σημαντικός αυτός ο τομέας, γιατί τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, από συζητήσεις ενημερώνονται, συμμετέχουν τα παιδιά μέσα από διάλογο, μέσα από δράσεις, ώστε τα τελικά συμπεράσματα να είναι δικά τους. Με εξωτερικούς συνεργάτες σε κάθε τομέα, όπως γιατροί ή άλλοι επιστήμονες, γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις από τις οποίες επωφελούνται τα παιδιά και παράλληλα και η σχολική κοινότητα στο σύνολό της, αλλά θέλω να πιστεύω ότι πιθανότατα να ωφελούν και την οικογένεια και την τοπική μας κοινωνία».
Αναφορικά με την αξιολόγηση των προγραμμάτων ο κ. Ιωαννίδης επισήμανε ότι «Στην αξιολόγηση που γίνεται από τους εκπαιδευτικούς, γιατί παρόλο που πρέπει να γίνεται εξωτερική αξιολόγηση, δεν είδα να συμβαίνει τέτοιο πράγμα, είναι πολύ αυστηροί με τον εαυτό τους, γιατί θεωρούν ότι έπρεπε να πετύχουν πολύ περισσότερους στόχους από αυτούς που είχαν βάλει, δεν υπάρχει όμως τέτοια περίπτωση γιατί κάποια από τα αποτελέσματά τους είναι εμφανή και κάποια θα εμφανισθούν μακροπρόθεσμα. Όταν αλλάζουν στάση ζωής τα παιδιά, μπορεί να μην το κάνουν την παρούσα στιγμή, αλλά να το κάνουν μεγαλώνοντας και σκεπτόμενοι πιο ώριμα. Το συμπέρασμα είναι ότι τα αποτελέσματα όλων των προγραμμάτων είναι θετικά, είτε αυτά αφορούν την υγεία, το περιβάλλον ή τον πολιτισμό».
«Τώρα με τα νέα πλάνα που έχει το υπουργείο Παιδείας, γίνονται θέσεις καινοτόμων δράσεων σε κάθε Περιφέρεια και θα είναι πιο συντονισμένες οι δράσεις και οι ενέργειες μέσα από την Περιφερειακή Διεύθυνση και γίνεται και αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών γιατί μέχρι στιγμής υπαγόμαστε στο υπουργείο, στη ΣΕΠΕΔ και σε δεύτερη φάση περνάει αυτή η αρμοδιότητα στις περιφερειακές διευθύνσεις. Είναι καλό γιατί πολύ πιο εύκολα και γρήγορα, αυτός ο συντονισμός των δράσεων μέσα από την Περιφέρεια θα έχει καλύτερα αποτελέσματα και προκηρύσσονται θέσεις μέσα στον Αύγουστο για να στελεχωθούν» όπως ανακοίνωσε ο υπεύθυνος αγωγής και υγείας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης .
Ερωτηθείς ο κ. Ιωαννίδης για τα κυλικεία και αν ελέγχονται για το τι πουλάνε τόνισε ότι «σε όσα δημοτικά σχολεία λειτουργούν κυλικεία υπάρχει τριμελής επιτροπή ενδοσχολική, η οποία ελέγχει σε καθημερινή βάση το τι πουλιέται στους μαθητές. Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας με το μνημόνιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει, υπάρχουν αυστηρές ποινές για κάποιον που πουλάει παράνομο είδος στο κυλικείο. Υπάρχει πίνακας των ειδών που θα πρέπει να πουλιόνται μέσα στα κυλικεία και το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά αυτοί που διατηρούνε τα κυλικεία, ότι μόνο αυτά τα συγκεκριμένα είδη μπορούν να διαθέτουν είναι παράνομο και υπάρχουν αυστηρά πρόστιμα σε περίπτωση παρανομίας. Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε την υγεία των παιδιών μας σε κάποιους που θέλουν να εμπορευθούν την υγεία των παιδιών. Στη Ροδόπη είχαμε 2-3 κρούσματα, αλλά με τις επισημάνσεις σταμάτησαν να γίνονται, ελέγχεται και η ποιότητα αλλά και οι τιμές των προϊόντων. Γιατί υπάρχουν και οι σύλλογοι των γονέων σε κάθε σχολείο, οι οποίοι είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και συμμετέχουν και αυτοί στις επιτροπές ελέγχου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου