Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσάνων βράβευσε 94 διακριθέντες μαθητές

   Μεγάλη προσέλευση κόσμου σημειώθηκε στην εκδήλωση βράβευσης των αριστούχων μαθητών κατά το σχολικό έτος 2010 – 2011 και εκείνους που εισήχθησαν σε σχολές  Ανωτάτης Εκπαίδευσης , πραγματοποίησε την Τετάρτη, το απόγευμα,  ο Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσάνων Θράκης,  στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.  Η αίθουσα αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσουν οι δεκάδες μαθητές, γονείς, συγγενείς και φίλοι τους, που έδωσαν το «παρών», ενώ την τελετή τίμησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, κ. Σοφία Μενεσελίδου, ο Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Ζάχος, και ο πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Σαρακατσάνων Σερρών, κ. Βασίλης Τσαούσης. Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «Η Εκπαίδευση και Αγωγή στους σκηνίτες Σαρακατσάνους» από το Φιλόλογο, κ. Νικόλαο Χατζόπουλο. Πολύ συγκινητικές ήταν οι στιγμές της απονομής των βραβείων στους  94 συνολικά μαθητές γυμνασίου και λυκείου, για τους ίδιους και τους οικείους τους.
   Τη χαρά του για τη συνεχή αύξηση του αριθμού των διακριθέντων μαθητών και για το συνεχή άνοδο του επιπέδου τους εξέφρασε κατά το χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης, κ. Γιώργος Νάκος, που παράλληλα τους συνεχάρη και τους ευχήθηκε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο τις προσπάθειες στα σχολεία τους. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «23 μαθητές βραβεύτηκαν για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ, 22 Σαρακατσάνους που αρίστευσαν στο λύκειο και 49 που αρίστευσαν στο γυμνάσιο». Επιπλέον εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη ανταπόκριση γονέων, συγγενών και όχι μόνο στην εκδήλωση, ενώ ευχαρίστησε και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Νίκο Αγγελίδη, για την παραχώρηση της αίθουσας.
  Η εκδήλωση επιφύλαξε και μια έκπληξη για τον σύλλογο, καθώς η κα. Γιάννα Παπά από το Λοφάριο, που ήρθε για να παραβρεθεί στην βράβευση της εγγονής της Αναστασίας Παπά που αρίστευσε με 20, δώρισε το ζωνάρι της φορεσιάς, που είχε όταν ήταν νύφη, στον σύλλογο. «αυτή ήταν μια πολύ συγκινητική χειρονομία προς τον σύλλογο  και ευχόμαστε να έχει μιμητές, για να μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε περισσότερο το βεστιάριο του συλλόγου σε φορεσιές» υπογράμμισε ο κ. Νάκος.  
   Στην ομιλία του ο φιλόλογος κ. Χατζόπουλος ανέλυσε τις μεθόδους με τις οποίες γινόταν η εκπαίδευση και η αγωγή στους σκηνίτες Σαρακατσάνους. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «η εκπαίδευση δεν ήταν τότε οργανωμένη, αλλά έβγαινε μέσα από την παράδοση και μέσα από την καθημερινότητα, τόσο σε ό,τι αφορά τα γράμματα-το όσα γράμματα μάθαιναν, όσο και τις τέχνες, που έπρεπε να γνωρίζουν για να επιβιώσουν. Παράλληλα, στο κομμάτι της αγωγής τον κύριο ρόλο τότε έπαιζε η κοινωνία και η οικογένεια, εν αντιθέσει με το σχολείο, που δεν μπορούσε να προσφέρει αγωγή, όσο κι αν ήταν οργανωμένο.
    Κάλεσμα  στους μαθητές απεύθυνε ο κ. Χατζόπουλος,  να γνωρίσουν την ιστορία των προγόνων τους, τα χαρακτηριστικά και τις άξιες τους υποστηρίζοντας ότι «όχι με την έννοια ότι είμαστε από κάποιους άλλους καλύτεροι και οι άλλοι ασήμαντοι, αλλά προκειμένου να ξέρουμε ποιοι είμαστε, τι είχαμε και τι από αυτά μπορούμε να ξαναβάλουμε στη ζωή μας. Να έρθουν οι  νέοι και  να ασχοληθούν με το Σύλλογο των Σαρακατσάνων, σήμερα περνούν κρίση όλοι οι σύλλογοι, γιατί οι άνθρωποι έχουν μπει στο καβούκι τους και δε βγαίνουν εύκολα να ασχοληθούν με τα κοινά. Οι νέοι πρέπει να ασχοληθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου