Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΟ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΝΕΣΤΟΡΑ ΤΣΑΝΑΚΛΗ


 Παρουσία πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το συνεδριακό μέγαρο αλλά και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής του μεγάλου ευεργέτη της πόλης μας Νέστορα Τσανακλή το απόγευμα του Σαββάτου 28 Μαΐου. Η εκδήλωση αυτή ήταν και η επίσημη πρώτη για το συνεδριακό μέγαρο που άνοιξέ εκείνη την ημέρα για πρώτη φορά τις πύλες του. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης», το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και ήταν υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Γιώργου Πεταλωτή. Οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την δραστηριότητα και τον πολιτισμό του αιγυπτιώτη ελληνισμού αλλά και στοιχεία, για την ζωή του Νέστορα Τσανακλή. Ιδιαίτερα σημαντική για την εκδήλωση η παρουσία των απογόνων Νέστορα Τσανακλή, συγκεκριμένα της δισεγγονής της αδελφής του Αναστασίας Σακάρη και μελών της οικογένειας Χριστοδούλου, απογόνων του αδελφού του Ζάχου Τσανακλή.
    Ο κ. Πεταλωτής  πριν την έναρξη της εκδήλωσης  ξεναγήθηκε  στην έκθεση τεκμηρίων από την επιχειρηματική δραστηριότητα του Νέστορα Τσανακλή και τον πολιτισμό του Αιγυπτιώτη  ελληνισμού.
   Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής στις δηλώσεις του μιλώντας για το συνεδριακό μέγαρο τόνισε ότι «είναι πολύ μεγάλη τιμή να ερχόμαστε και να φιλοξενούμαστε στην πρώτη εκδήλωση , στο πολιτιστικό και συνεδριακό μέγαρο Κομοτηνής όπου θα πρέπει να ολοκληρωθεί το οργανόγραμμα του και να γίνει οργανισμός για να λειτουργεί. Για τεχνικούς λόγους, κυρίως οικονομικούς δεν συμπληρώνεται ακόμη αυτό, αλλά είναι μεγάλη τύχη για όλους μας να βρισκόμαστε σήμερα εδώ πέρα και δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξαμε σήμερα να φιλοξενηθεί η πρώτη εκδήλωση σε αυτό το στολίδι της Θράκης».
    Αναφορικά με την εκδήλωση ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «μία εκδήλωση που είναι ένας φόρος τιμής στη μνήμη του μεγάλου Κομοτηναίου ευεργέτη Νέστορα Τσανακλή, ο οποίος όχι απλώς έβαλε τη σφραγίδα του στην Κομοτηνή, αλλά τίμησε την ανθρωπότητα της περιοχής μας φτάνοντας έως και την Αίγυπτο όπου μεταλαμπάδευσε την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό, την δημιουργικότητα και τον οραματισμό των Κομοτηναίων. Σήμερα αυτά που δεν θυμόμαστε δυστυχώς εμείς στην Κομοτηνή και είναι ευθύνη όλων μας, τα θυμούνται οι Έλληνες της Αιγύπτου».  «Γι΄ αυτό ζήτησα να έρθουν σήμερα εδώ πέρα Αιγυπτιώτες που αποτελούν μέλη της κοινότητας των Ελλήνων της Αιγύπτου για να μας μεταφέρουν το πνεύμα του Νέστορα Τσανακλή», επισήμανε ο κ. Πεταλωτής που συνέχισε μιλώντας για το έργο του Νέστορα Τσανακλή  «ο οποίος διετέλεσε και δεύτερος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Αιγύπτου, ήταν ο πρώτος που έστησε μία καπνοβιομηχανία τσιγαρέτων για πρώτη φορά στην Αίγυπτο με ελληνικά καπνά και ήταν ο πρώτος που πίστευε, μέσα από ένα μεγάλο πείσμα, στο ότι η Αίγυπτος στην περιοχή δυτικά του Νείλου μέχρι τη Μεσόγειο μπορεί να καταστεί από έρημος σε κήπος και έτσι έχουμε την πρώτη παραγωγή στην Αίγυπτο ενός ανθρώπου, ενός Κομοτηναίου, ο οποίος ιστορικά κάποτε θεωρήθηκε ριψοκίνδυνος αλλά μεγαλούργησε και αποτελεί μέρος της τοπικής ιστορίας μας, που δυστυχώς έχουμε ξεχασμένη και την οποία είναι δική μας ευθύνη πλέον να την κινήσουμε, να κινητοποιήσουμε όλες εκείνες τις δυνάμεις που έχουμε έτσι ώστε πραγματικά ότι ανήκει στην Κομοτηνή να ανήκει στους ανθρώπους και κυρίως στο πνεύμα αυτών των ευεργετών οι οποίοι ήταν πολλοί αλλά δυστυχώς ακόμη δεν τους γνωρίζουμε, δεν τους τιμάμε και θα πρέπει να γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια γι΄ αυτό». 
Ερωτηθείς ο κ. Πεταλωτής για την επιχειρηματικότητα των ελλήνων στο Κάϊρο  απάντησε ότι «η επιχειρηματικότητα των Ελλήνων στο Κάϊρο αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 121 επιχειρήσεις και με τις επιχειρήσεις αυτές εργάζονται αρκετοί δικοί μας νέοι, δίνοντας την αφορμή να μην φεύγουν οι νέοι από την παροικία μας».
    Ο πρόεδρος της αναπτυξιακής εταιρείας Ροδόπης Στάθης Κεφαλίδης  σημείωσε ότι «σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα γιατί θα παρουσιαστεί το έργο ενός μεγάλου ανθρώπου και συγχαρητήρια σε αυτούς που έκαναν αυτή την εκδήλωση διότι πρόκειται για το Νέστορα Τσανακλή έναν μεγάλο άνθρωπο και έχει συνδέσει το όνομά του με την πόλη. Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα τιμητικό η πρώτη παρουσίαση που γίνεται στο μέγαρο, να είναι η παρουσίαση του Νέστορα Τσανακλή, ενός ανθρώπου που σηματοδότησε με το κτίριο Τσανακλή την Κομοτηνή και θεωρώ ότι το συνεδριακό μέγαρο Κομοτηνής είναι το δεύτερο κτίριο που θα σηματοδοτήσει τα επόμενα χρόνια την πόλη της Κομοτηνής. Το κτίριο του μεγάρου θα παραμείνει ανοικτό, γιατί είναι ένα μεγάλο κτίριο και το οποίο για να μπει σε λειτουργία θέλει δουλειά, θέλει οργάνωση, κάτι το οποίο γίνεται το τελευταίο διάστημα. Σε ότι αφορά το κόστος λειτουργίας πρέπει να λειτουργήσει με τα ανταποδοτικά κριτήρια πλέον, γιατί ο πολιτισμός θα πρέπει να λειτουργεί με τα ανταποδοτικά κριτήρια».
    Ο  διευθυντής του ελληνικού ιδρύματος πολιτισμού στο παράρτημα της Αλεξάνδρειας Μανώλης Μαραγκούλης δήλωσε ότι «Ταυτόχρονα σε εμάς ανήκει και το μουσείο - σπίτι του Καβάφη που βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια και εποπτεύεται από το παράρτημά μας. Το παράρτημα Αλεξάνδρειας είναι από τα πρώτα που ιδρύθηκαν στις αρχές του
1994, ήταν σημαντική η συμβολή τότε του αείμνηστου Μοσκώβ ο οποίος ήταν Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας και έκτοτε λειτουργεί διαρκώς αναπτύσσοντας κυρίως δύο ειδών δραστηριότητες. Η μία ήταν η διάδοση της νεοελληνικής γλώσσας σε Αιγύπτιους νεαρής ηλικίας. Υπάρχει ένα σχολείο νεοελληνικής γλώσσας, κάθε χρόνο φοιτούν περισσότεροι από 100-120 φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές και εργαζόμενοι και μεγάλο μέρος από αυτούς κάθε χρόνο δίνει εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας. Η δεύτερη δραστηριότητα είναι η ανάπτυξη πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλους τους τομείς και ο στόχος μας στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να διαδώσουμε στοιχεία του πολιτισμού μας στους Αιγύπτιους, εκείνα με τα οποία μας δέουνε ιστορική δεσμοί ανάμεσα στους αιώνες. Είναι γνωστό βεβαίως ότι οι σχέσεις του ελληνικού λαού με την Αίγυπτο ανάγονται πριν από την εποχή του Μέγα Αλέξανδρου».  
         Η πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων Αμπετείου Σχολής του Καϊρου Βίλη Πολίτη
 «είμαι σήμερα εδώ για να παραστώ στην εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στο Νέστορα Τσανακλή ο οποίος είναι ένας μέγας ευεργέτης της ελληνικής κοινότητας Καϊρου. Το θέμα της ομιλίας μου θα είναι «η ελληνική εκπαίδευση των Ελλήνων στην Αίγυπτο με τη συμβολή των μεγάλων ευεργετών». Ένα από πολλά ευεργετήματα του Νέστορα Τσανακλή ήταν το κτίσιμο το 1904 ενός Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ήταν ένας μεγάλος ευεργέτης και της παροικίας και της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου. Η αμπέτειος σχολή είναι μία σχολή που λειτουργεί πάνω από 150 χρόνια, έχει βγάλει πολλούς απόφοιτους που έχουν διαπρέψει σε πολλούς τομείς κα δικαίως έχει ονομαστεί Αμπέτειο Σχολή».
    Ο ιστορικός-εκκλησιαστικός Ιωάννης Σιδηράς «εκείνο το οποίο που μπορεί να καταθέσει ιστορική επιστημονική έρευνα είναι από τα αρχεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι ένα σύνολο 10 ανέκδοτων εγγράφων τα οποία μαρτυρούν ότι πολλοί Μητροπολίτες ονειρεύτηκαν την ανέγερση της Τσανακλείου Σχολής όμως δεν υπήρχαν οι οικονομικοί πόροι και ο Μαρωνείας Ιωακείμ Βαλασιάδης και ο Μαρωνείας Κωνστάντιος Γαζής. Έτσι επί της εποχής του Μαρωνείας Νικολάου Σαπόπουλου μέσα από τη σχετική αλληλογραφία Πατριαρχικού Αρείου της Κωνσταντινουπόλεως βλέπουμε ότι ο Νέστορας Τσανακλής ήταν αυτός που έδωσε τη λύση και έδωσε το ποσό των 10.000 χρυσών λιρών και το 1906 ο Νικόλαος Σαπόπουλος εγκαινιάζει τη Τσανάκλειο Σχολή και μέσα σε ένα χρόνο μετά τη θεμελίωσή της αρχίζει η λειτουργία της το Σεπτέμβριο του 1907. Αυτές οι πηγές σύντομα θα εκδοθούν εδώ στη Θράκη μας προέρχονται από το Πατριαρχικό Αρχείο και πιστεύω ότι δείχνουν ανάγλυφα την όλη προετοιμασία της ανεγέρσεως της Σχολής μέσα από την Πατριαρχική αλληλογραφία. Το όνειρο τόσων ετών για εξατάξια ανώτατη σχολή κατά την οθωμανική αυτοκρατορία γίνεται πράξη χάρη στον Μαρωνείας Νικόλαο Σαπόπουλο και στον μέγα Κομοτηναίο ευεργέτη Νέστορα Τσανακλή».  
    Η εκδότρια-φιλόλογος Τζένη Κατσαρή «Θεωρώ ότι η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σπουδαία για την πόλη μας γιατί μετά από 26 ολόκληρα χρόνια συγκεντρωνόμαστε φορείς και πολίτες για να τιμήσουμε μία κορυφαία μορφή για τον τόπο μας τον Νέστορα Τσανακλή. Έναν άνθρωπο που γεννήθηκε στην Κομοτηνή και έφτασε το όνομα της γενέτειράς του σε όλο τον κόσμο. Του οφείλουμε πολλά και μπορεί να λειτουργήσει ως γόνιμο υπόδειγμα και στις μέρες μας, γιατί ήταν ένας άνθρωπος που μπορούσε να διαβάζει να κατανοεί το παρελθόν και να προχωράει στο μέλλον. Ο Νέστορας Τσανακλής αξιοποίησε τα προϊόντα της πατρίδας του, τον καπνό, τον καθιέρωσε πρώτος στην Αίγυπτο, αλλά είναι ο άνθρωπος που έφερε το κρασί πάλι πρώτος στην Αίγυπτο. Το πιο σημαντικό είναι ότι ευελπιστώ όλη η Κομοτηνή να τιμήσει σήμερα τον Νέστορα Τσανακλή, αυτό έχει αξία και ευχαριστώ όλα τα ΜΜΕ της περιοχής που μας στήριξαν στο να επανασυνδεθούμε με αυτήν την γόνιμη μνήμη».  
      Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου Νικόλαος Βαρδής υπογράμμισε ότι «εγώ στη σημερινή εκδήλωση που είναι προς τιμή του Νέστορα Τσανακλή, θα κάνω μία εισήγηση όπου θα αναφέρεται για τους Έλληνες επιχειρηματίες στο Κάϊρο. Η σημερινή κατάσταση μετά τη επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου στην Αίγυπτο είναι ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για τους Έλληνες και οι χριστιανοί με τους μουσουλμάνους ζούνε μεταξύ τους ειρηνικά εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ορισμένα μεμονωμένα γεγονότα τα οποία δεν έχουν ενοχλήσει καθόλου τους Έλληνες της Αιγύπτου. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με τον Πατριάρχη μας έχει πολύ καλές σχέσεις και επίσης η Ιερή Μονή του Σινά δεν έχει πειραχτεί καθόλου».


   Στο τέλος της εκδήλωσης ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου κ. Νίκος Βαδής και η Πρόεδρος των Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής Καϊρου, κ. Βίλλυ Πολίτη, δώρισαν στον κ. Πεταλωτή ένα αντίγραφο πορτραίτου του Νέστορα Τσανακλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου