Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ



Θυσία στο βωμό της αξιολόγησης 100 εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ξάνθης – Θα μπουν σε διαθεσιμότητα

-Διατρανώνουν την αντίδρασή τους τόσο οι Νοσοκομειακοί όσο και στο σύνολό τους οι δημόσιοι υπάλληλοι στην αξιολόγηση
-Το προεδρείο της ΠΕΟΔΗΝ βρέθηκε την Πέμπτη στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης στη Γ.Σ. των εργαζομένων

Θυσία στον βωμό... του μέτρου της αξιολόγησης θα γίνουν 100 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ξάνθης, που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία κ. Μιχάλη Γιαννάκο, θα τεθούν σε διαθεσιμότητα άμεσα εάν εφαρμοστεί το νέο μέτρο της κυβέρνησης.
Ως γνωστόν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο τομέα πανελλαδικά αντιδρούν στην εφαρμογή της αξιολόγησης, που θέτει εκ προοιμίου σε διαρκή κινητικότητα ένα 15% του προσωπικού σε κάθε υπηρεσία, το οποίο θα “αξιολογηθεί”, θα βαθμολογηθεί και στη συνέχεια θα ακολουθήσει τον δρόμο της διαθεσιμότητας.  Οι εργαζόμενοι, στο σύνολό τους, δεν φαίνεται να αντιδρούν στην αξιολόγηση αλλά στον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται αυτή να γίνει, στο ότι πρέπει ένα 15% να κριθεί ανεπαρκές αλλά και στο ότι δεν λαμβάνονται υπόψη άλλα κριτήρια πέραν της προσαρμογής του εκάστοτε υπαλλήλου στο περιβάλλον εργασίας που δημιουργούν οι αλλεπάλληλες περικοπές.
Κλιμάκιο της ΠΟΕΔΗΝ, αποτελούμενο από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας, βρέθηκε την Πέμπτη στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης συμμετέχοντας στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, με στόχο αφενός την ενημέρωσή του γύρω από το ζήτημα της αξιολόγησης όσο και αφετέρου για τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται πανελλαδικά. Όπως έγινε γνωστό σε πρώτη φάση συγκεντρώνονται υπογραφές απ ' όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, ενώ ακολούθως θα ζητηθεί από τις διοικήσεις, στην προκειμένη, των Νοσοκομείων να μην αποστείλουν  τις ποσοστώσεις των εργαζομένων, ενώ σε περίπτωση που όλα αυτά δεν φέρουν αποτελέσματα οι εργαζόμενοι προμηνύουν πως θα απέχουν από κάθε εργασία που σχετίζεται με την αξιολόγηση.
Υπό διωγμό 100 εργαζόμενοι
“Έχουμε Γενική Συνέλευση με τους εργαζόμενους για να αναδείξουμε τα ζητήματα της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των Νοσοκομείων που προκύπτουν εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Προσλήψεις ακούμε και προσλήψεις δεν βλέπουμε, έχουν αποχωρήσει πάνω από 15.000 υγειονομικοί και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας. Εμείς συνεχίζουμε να προσφέρουμε υψηλής ποιότητα φροντίδα, όμως με το νέο σύστημα αξιολόγησης δεν προσπαθεί να ουσιαστικά να αξιολογήσει το προσωπικό αλλά να το κατατάξει σε βαθμούς, ώστε τουλάχιστον το 15% να αξιολογηθεί ως ανεπαρκές” σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος εξηγώντας πως “όποιος παίρνει κακό βαθμό, τίθεται σε διαρκή κινητικότητα και χάνει από το μισθό του και θα αποτελέσει τη νέα δεξαμενή διαθεσιμότητας και απολύσεων στο δημόσιο. Εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε ένα τέτοιο σύστημα κατάταξης των υπαλλήλων, με αυτή τη διαδικασία πάνω από 8.000 εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία αδρανοποιούνται. Θα αντιδράσουμε με κάθε μέσο σε αυτή την κατάπτυστη αξιολόγηση που μόνο αξιολόγηση δεν είναι”.
Σχολιάζοντας μάλιστα ο ίδιος τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του μέτρου στο Νοσοκομείο της Ξάνθης αναφέρει πως “το Νοσοκομείο ήδη αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα έλλειψης προσωπικού, με το νέο σύστημα αξιολόγησης πάνω από 100 υπάλληλοι θα αδρανοποιηθούν αφού θα πάρουν βαθμό από 1 έως 6,9 που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν πια να συμμετέχουν στα ημερήσια προγράμματα εργασίας του Νοσοκομείου. Είναι μεγάλο ζήτημα, θα επιδεινωθεί η έλλειψη προσωπικού και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην φροντίδα των ασθενών. Αυτό θα γίνεται  κάθε χρόνο. Οι πολίτες σήμερα έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ ένα σύστημα δημόσιας και δωρεάν υγείας. Τα Νοσοκομεία είναι σήμερα το αποκούμπι του ελληνικού λαού δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υλοποιηθούν αυτές οι μεθοδεύσεις”.

Ξαφνικά κρίνονται ανεπαρκείς!
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Παναγιώτης Παντέλης σημειώνει για το μέτρο της αξιολόγησης πως “έχει στόχο συγκεκριμένο η κυβέρνηση, να μας πείσει ότι υπάρχουν τεμπέληδες στα Νοσοκομεία και πως μέσα από αυτή τη διαδικασία θα εντοπιστούν και θα τους διώξει. Ήμασταν 110.000 και τώρα 65.000 πανελλαδικά, ενώ την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί οι μονάδες υγείας με νέα Νοσοκομεία, άρα και οι ανάγκες σε προσωπικό. Θα ανοίξουν την πόρτα στην ενοικίαση προσωπικού και στη νέα σχέση απασχόλησης των εργαζομένων στο δημόσιο. Άρα λοιπόν δεν μιλάμε για ένα καθεστώς αξιολόγησης, αλλά μια προσπάθεια να περιοριστούν  οι υπηρεσίες του δημοσίου με στόχο τις ιδιωτικοποιήσεις. Απέναντι σε αυτό το μοντέλο είναι το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων”.
Ταυτόχρονα ο ίδιος ανέφερε πως “οι διοικήσεις δεν πρέπει να δώσουν τις ποσοστώσεις. Δεν μπορεί από τη μια να λένε μπράβο στο προσωπικό που δουλεύει χωρίς ρεπό και υπό αντίξοες συνθήκες και από την άλλη να λένε να αυτό το ποσοστό δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα καθήκοντα.  Εάν προχωρήσουν οι διαδικασίες όλοι εμείς θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την πολιτική με την αποχή μας από τη διαδικασία της αξιολόγησης, και δεν θα συμμετέχει κανείς σε αυτό το καθεστώς”. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Κουκάκης Δημήτρης που υπογραμμίζει πως “η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να ιδιωτικοποιήσει και άλλους χώρους. Το έκαναν ήδη με την τεχνική υποστήριξη, τη φύλαξη, την εστίαση και τις διοικητικές δομές. Πρέπει να ενωθούμε όλοι σε ένα και μοναδικό αίτημα, να καταργήσουμε στην πράξη την αξιολόγηση που θα οδηγήσει σε αυτό ακριβώς”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου