Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Τα κύρια σημεία της ομιλίας της Ρ. Κράτσα





    1. Χαρακτήρισε τη Φελίνα Καζάκου ως κοινή φίλη και συνοδοιπόρο στους κοινούς αγώνες για τη δημοκρατία και την ανάπτυξη.
  1. Ιδιαίτερη χαρά που βρέθηκε  σε μία ξεχωριστή.... περιοχή της Χώρας μας με ένα μοντέλο μιας σύγχρονης κοινωνίας που συνθέτει διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικές θρησκείες και θέτει ως κοινό στόχο τη συνοχή, την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών της.
  2. Οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας σχετίζονται  μεταξύ τους καθώς οι πόλεις και Ευρώπη συνδέονται για να υπηρετήσουν το κοινό συμφέρον των πολιτών μέσα από την ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας, συνεργασίας και διαλόγου.
  3. Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ως στόχο έχουμε να επιλέξουμε τους καλύτερους αντιπροσώπους  και τους καταλληλότερους εκπροσώπους για την διακυβέρνηση της πόλης.
  4. Οι πόλεις είναι πολυσύνθετες οντότητες, αποτελούν τα κέντρα πολιτισμού, παραγωγικότητας, ανάπτυξης και καινοτομίας. Στις πόλεις όμως συγκεντρώνονται και οι σύγχρονες προκλήσεις με τα προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της εγκληματικότητας. Η σύγχρονη διαχείριση κατοχυρώνει τον ιστορικό ρόλο των πόλεων, τις βοηθάει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν.
  5. Σε ό,τι αφορά στις περιφέρειες η κα Κράτσα επεσήμανε ότι αυτές δίνουν την προστιθέμενη αξία στις πόλεις. Πολλοί δήμοι μαζί αξιοποιούν οικονομίες κλίματος, κοινές υποδομές και προγράμματα που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Οι περιφέρειες μπορούν σε μία μεγαλύτερη κλίμακα να αξιοποιήσουν αυτές τις πολιτικές
  6. Η Ευρώπη στηρίζει την ευημερία σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Ό,τι προγραμματίζουμε στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο σε επίπεδο νομοθεσίας,  για θέματα επιχειρηματικότητας, για τους κανονισμούς των διαρθρωτικών ταμείων (ΕΣΠΑ) υλοποιούνται στις περιφέρειες και στους δήμους, τόνισε η κα Κράτσα. Η επιτυχία των προγραμμάτων της Ευρώπης εξαρτάται από την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων  στους δήμους και στις περιφέρειες.
  7. Οι Ευρωεκλογές του Μαΐου συνδέονται άμεσα με τις εκλογές στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Τα οράματα  για το επόμενο ΕΚ, οι μάχες και οι προκλήσεις στη Νέα Ευρώπη που δημιουργείται όλα αυτα θα τα επιτύχουμε εάν εκλεγούν οι κατάλληλοι εκπρόσωποι.
  8. Η κα Κράτσα ενημερώθηκε με μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα και τα οράματα του συνδυασμού Εμείς…η Πόλη. Το σίγουρα είναι ότι τα σχέδια αυτά μπορούν να βρουν το δρόμο τους και με νέους σχεδιασμούς πέρα από το ΕΣΠΑ και με τη χρήση των εργαλείων από άλλες νέες κοινοτικές πρωτοβουλίες με περιφέρειες  τόσο χωρών-μελών ΕΕ όσο και με περιφέρειες γειτονικών χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ.Η Ευρώπη έχει ανάγκη από τις τοπικές κοινωνίες, από εταίρους αποφασισμένους να αναλάβουν πρωτοβουλίες
  9. Η κα Ρ. Κράτσα αφού αναφέρθηκσε στην έλλειψη φαντασίας,καινοτομίας, τόλμης και εμπισοσύνης σε καινοτόμες ιδέες ως μερικά από τα βασικά αίτια της οικονομικής κρίσης πεσήμανε ότι οι γυναίκες αποτελούν  καινοτομίας, φαντασίας και ποιοτικής διαφοράς. Και όπως είπε η κα Κράτσα αυτά είναι και τα υλικά για για να κάνει η κοινωνία μας το ποιοτίκό άλμα.
  10. Οι γυναίκες αποτελούν το 50% του πληθυσμού, αποτελούν την πλειοψηφία στους νέους πτυχιούχους  στους ανθρώπους  που προγραμματίζουν ειδικεύσεις σε πρωτοπόρους τομείς. Ταυτόχρονα όμως αποτελούν τη μειοψηφία στα κέντρα που λαμβάνουν αποφάσεις.
  11. Από το 2004 όμως οι έρευνες μας δίνουν ως συμπέρασμα ότι οι εταιρείες που έχουν ισόρροπη κατανομή στα στελέχη τους  είναι αποτελεσματικότερες και κερδοφόρες και αυτό επαληθεύθηκε αργότερα όταν άντεξαν καλύτερα στη κριση που ξέσπασε το 2009. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν εξοικείωση με τη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού. Σήμερα σε όλη την ΕΕ γίνεται μία τεράστια προσπάθεια μέσω στρατηγικών,  για τη συμμετοχή των γυναικών σε κέντρα αποφάσεων.Επικεφαλής άξια γυναίκα, με εμπειρία στη διαχέιρίση τνω κοινών.
  12. Από τις επαφές που είχε η κα Κράτσα αποκόμισε την εντύπωση ότι οι συνομιλητές της είναι προσηλωμένοι στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η Κομοτηνή πρέπει να έχει τη σωστή αντιπροσώπευση στην Επιτροπή Περιφερειών για να μπορέσει να βρεθεί στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων, να θέσει το αποτύπωμά της και να συμβάλει στο να προδιαγραφούν πολιτικές που ανταποκρίνονται στην επίλυση των προβλημάτων της και των προοπτικών που της ανοίγονται. Με αυτόν τον τρόπο η Κομοτηνή μπορεί να γίνει μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
  13. Όπως τόνισε η κα Ρ. Κράτσα συναντήθηκε με εκπροσώπους γυναικείων συλλόγων  και είχε ιδιαίτερη συζήτηση για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, τη δραστηριοποίηση των γυναικών μέσα από κοινωνικούς φορείς, από δράσεις για την ανάπτυξη αγροτουρισμού αλλά και δράσεις που θα ενισχύσουν την γυναικεία ανταγωνιστικότητα με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε προγράμματα εκπαίδευσης γυναικών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε επιχειρήσεις του εξωτειρκού.
  14. Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να αναπτύξει τις νέες αυτές ευκαιρίες  με ιδιαίτερη μέριμνα  υλοποίησης των φιλοδοξιών των γυναικών που θέλουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Χρειάζεται ,βεβαίως, στρατηγικό σχέδιο και εργαλεία όπως είναι το νέο ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Για όλα αυτά χρειάζεται συλλογική δράση και συστράτευση