Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Κομοτηνή: Σύσκεψη για την ανεργία από το ΜΑΣ και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων


Την Τετάρτη 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η σύσκεψη που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Τοπικής Γραμματείας Ροδόπης του ΜΑΣ και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ροδόπης σχετικά με το πρόβλημα της ανεργίας. Αφορμή στάθηκαν οι απαράδεκτες προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που θέλουν τους νέους έως 29 ετών να δουλεύουν για ένα χρόνο χωρίς κατώτερο μισθό, καθώς και οι προκλητικές δηλώσεις Σαμαρά για τις πολυδιαφημιζόμενες 440.000 «ευκαιρίες απασχόλησης».
     Η σύσκεψη άνοιξε με εισήγηση από τον Κώστα Κοβανίδη εκ μέρους της Τοπικής Γραμματείας Ροδόπης του ΜΑΣ και ακολούθησε εισήγηση από την Αμαλία Κασαπαντωνίου, ιδιωτική υπάλληλο, εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στη συζήτηση που ακολούθησε μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από φοιτητές που εργάζονται στον επισιτισμό, από εργαζόμενους στα πεντάμηνα, από εποχιακά εργαζόμενους φοιτητές, ανέργους και μαθητές των ΕΠΑΛ.

 
     Χαρακτηριστική ήταν η μαρτυρία μαθήτριας από το 2ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής που ανέφερε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα εργαστήρια του σχολείου, την έλλειψη θέρμανσης και υποδομών, καθώς και το μεσαίωνα που επικρατεί στην αγορά εργασίας. «Οι μαθητές που εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα» τόνισε, «έρχονται αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες εργασίας και την εργοδοτική τρομοκρατία που στοχεύει στο να μην τους αφήσει να σηκώσουν κεφάλι απέναντι στην αδικία και την εκμετάλλευση».
     Ιδιαίτερα διαφωτιστική ήταν και η τοποθέτηση  εργαζόμενου μέσω πενταμήνων προγραμμάτων στο ΙΚΑ, που τόνισε τους απαράδεκτους όρους με τους οποίους αναγκάζονται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι καθώς δε δικαιούνται ούτε καν άδεια ασθένειας. Μάλιστα, όπως ανέφερε, «μετά από κινητοποίηση των απλήρωτων εργαζομένων στη διευθύντρια του ΙΚΑ, κατάφεραν την αποστολή των εγγράφων τους στον ΟΑΕΔ με αποτέλεσμα να πληρωθούν ένα μέρος των οφειλόμενων μισθών».
    Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Κομοτηνής (ΣΟΦΕΚ) Κιτσιούλης Αλέξανδρος, ο οποίος έφερε πείρα από τις προσπάθειες του συλλόγου να συσπειρώσει τους φοιτητές των εστιών για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων τους. «Στα θετικά βήματα από τη δράση του τελευταίου διαστήματος συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι μετά από παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου στην Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κατάφεραν να μπει πετρέλαιο στα κτήρια των εστιών που είχαν μείνει παγωμένα για μέρες».
     Η επιτυχία της σύσκεψης ήρθε σαν αποτέλεσμα της δράσης των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ και του Σωματείου και το πλατύ άνοιγμα που πραγματοποίησαν σε χώρους δουλειάς, μάθησης και μαθητείας. Η δράση αυτή θα κλιμακωθεί με πρωτοβουλίες στους αντίστοιχους χώρους και θα κορυφωθεί με το συλλαλητήριο που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ την Τρίτη 11 Μάρτη στις 18:00 στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.