Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Κοπή πίτας της ένωσης καταναλωτών Ροδόπης





Την κοπή της πίτας τους πραγματοποίησαν την Κυριακή το πρωί, τα μέλη της Ένωσης Καταναλωτών νομού Ροδόπης, με ικανοποιητική συμμετοχή μελών. Το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών μονοπώλησε για μια ακόμη φορά την ένωση καταναλωτών και τα μέλη της.

«Ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο υγεία, ευτυχία, χαρούμενο και δίχως πολλές δυσκολίες το 2013, με λιγότερα προβλήματα και μεγαλύτερη δημιουργικότητα» ευχήθηκε η πρόεδρος της ένωσης καταναλωτών Ροδόπης κα. Αγγελική Κάτση και πρόσθεσε ότι «Είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα να φιλοξενούμε σήμερα έναν άκρως ικανοποιητικό αριθμό μελών μας εδώ πέρα, μας τιμά ιδιαίτερα η παρουσία τους. Αυτό που θα θέλαμε να πούμε στον κόσμο είναι ότι τη φετινή χρονιά ευχόμαστε να συνδράμουν όλα τα μέλη μας και όλοι οι Κομοτηναίοι περισσότερο στην ενίσχυση του καταναλωτικού κινήματος διότι αυτές τις δύσκολες εποχές η φωνή του καταναλωτή είναι αυτή η οποία ουσιαστικά έχει μείνει αλώβητη κι αν δεν το κάνουμε για τον εαυτό μας θα πρέπει να το κάνουμε για τα παιδιά μας, να μάθουν τα δικαιώματά τους, να μπορούν να υψώσουν τη φωνή τους και να μην πιάνονται κορόιδα μέσα σ’ αυτήν την αγορά, στη λαίλαπα αυτήν που επικρατεί στη σημερινή εποχή. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλο αυτό το κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα το οποίο μαστίζει τη χώρα μας την τελευταία τριετία ουσιαστικά και να μπορέσουμε να υψώσουμε φωνή και να ακουστούμε μέσα στην κοινωνία και ενδεχομένως και στους πολιτικούς μας».

Αναφορικά με το θέμα της ακρίβειας σημείωσε ότι «Εμείς ήδη προσπαθούμε ως ΕΝΚΑ Ροδόπης από πέρυσι, γνωρίζετε ότι τα καρτέλ είναι πολύ δύσκολο να χτυπηθούν, ακόμη και με συλλογική δράση όλων των Ενώσεων Καταναλωτών της Ελλάδας που ήδη έχουν γίνει συστηματικές ενέργειες γι’ αυτό το εγχείρημα, τα καρτέλ είναι πολύ δύσκολο να χτυπηθούν». «Παρόλα αυτά προσπαθούμε τουλάχιστον να ενημερώνουμε τον κόσμο και όσον αφορά ατομικά τη δική μας Ένωση ήδη από πέρυσι ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα το Παρατηρητήριο Τιμών με δειγματοληπτική έρευνα σε όλες τις υπεραγορές της Κομοτηνής, των επωνύμων σούπερ μάρκετ και των τοπικών μας παραγωγών και πολιτών. Τα αναρτούμε στο ίντερνετ, στην καινούρια ιστοσελίδα μας το enkarodopis.gr και στο facebook ούτως ώστε να μπορούν τουλάχιστον οι Κομοτηναίοι κάθε ηλικίας να έχουν μία άποψη περί των τιμών που κυκλοφορούν στην αγορά και να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το πού θα απευθυνθούν και από πού θα αγοράσουν. Ένας από τους στόχους τους κοινούς των Ενώσεων Καταναλωτών πανελλαδικώς είναι αυτό ακριβώς το χτύπημα των καρτέλ, πράγμα το οποίο είναι βέβαια ένα δύσκολο εγχείρημα και πιθανώς να πάρει αρκετό χρόνο, γίνονται όμως προσπάθειες και προς αυτήν την κατεύθυνση» επισήμανε.

Ερωτηθείς για το αν έχουν συνειδητοποιήσει οι καταναλωτές ότι είναι οι ρυθμιστές τις αγοράς επισήμανε ότι «Οι καταναλωτές δυστυχώς το έχουν καταλάβει τον τελευταίο χρόνο ίσως διότι μέχρι τώρα ίσως δεν είχε αγγίξει τόσο πολύ τις τσέπες μας η ακρίβεια, οι μισθοί μας δεν ήταν τόσο αλώβητοι; Από τη μία χαίρομαι, από την άλλη λυπούμαι που ενώ τόσα χρόνια το καταναλωτικό κίνημα είναι ενεργό στην Ελλάδα, ουσιαστικά υφίστανται Ενώσεις πάνω από 25 χρόνια στον τόπο μας και η δική μας συγκεκριμένα η Ένωση ιδρύθηκε το 1998, παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια ενεργή συμμετοχή του κόσμου που πραγματικά ενδιαφέρονται, συμμετέχουν στα εγχειρήματά μας, καταγγέλλουν, αναφέρουν και δεν μένουν ανέπαφοι από τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις. Παρόλα αυτά εγώ θα ήθελα μια μεγαλύτερη και πιο ενεργή συμμετοχή. Όλοι εθελοντές είμαστε σ’ αυτό το κίνημα. Αν δεν καταλάβουμε και δεν ευαισθητοποιηθούμε ότι ουσιαστικά εμείς μπορούμε να οργανώσουμε τον τρόπο αγοράς και παραγωγής και να ρυθμίσουμε τις τιμές, δεν θα το καταφέρει καμία Ένωση Καταναλωτών όσο κι αν προσπαθήσει».

«Τα τελευταία δύο χρόνια ουσιαστικά από τότε που ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με το Νόμο 3869, έχουμε περίπου διευθετήσει 400 υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών στην περιοχή μας και κάποιοι καταναλωτές του Νομού Ξάνθης και άλλων περιοχών που προσέφυγαν στη δική μας την Ένωση» τόνισε κάνοντας απολογισμό για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και πρόσθεσε ότι «Από αυτές φυσικά σε καμία δεν επετεύχθη ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι τράπεζες όπως γνωρίζετε πανελλαδικώς αρνούνται να έρθουν σε συνεννόηση με τους καταναλωτές, έχουν προχωρήσει δικαστικά, έχουν βγει αρκετά καλές αποφάσεις από το Ειρηνοδικείο μας». «Είχαμε σταματήσει περίπου ένα τρίμηνο να ασχολούμαστε με το νόμο αυτό, παρόλα αυτά ήδη από το Νοέμβριο ξεκινήσαμε πάλι από την αρχή με εξειδικευμένο προσωπικό και έχουμε ακόμη μία προσέλευση πολλών μελών, πολλών συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν την υπερχρέωση. Βέβαια περιμένουμε κάποιες αλλαγές στο νόμο, μας είχαν ανακοινωθεί ήδη το Νοέμβριο και σ’ ένα συνέδριο υπερχρέωσης που συμμετείχε η Ένωση Καταναλωτών. Δεν θα τις χαρακτήριζα ιδιαίτερα θετικές, για τον καταναλωτή κρύβουν κάποιες παγίδες τις οποίες θα πρέπει οι καταναλωτές να προσέξουν και μπορούμε κι εμείς να τους συμβουλέψουμε για το πώς θα πρέπει να χειριστούν το συγκεκριμένο το νόμο. Παρόλα αυτά τουλάχιστον υπάρχει μία εύνοια υπέρ του καταναλωτή όσον αφορά κάποιες άλλες διατάξεις όπως η καινούρια αγορανομική για τις αποδείξεις που και πάλι βέβαια θεωρώ ότι υπάρχει κενό δικαίου, υπάρχει όμως μια στροφή προς τη μέριμνα των δικαιωμάτων των πολιτών γενικότερα. Βέβαια με τις τράπεζες προσπαθούμε κι εμείς ως Ενώσεις Καταναλωτών αλλά και μέσω της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή προσπαθούμε να έχουμε έναν παρεμβατικό ρόλο και να αντιδράσουμε σε κάποια δρώμενα του τραπεζοχρηματοπιστωτικού μας συστήματος» δήλωσε καταλήγοντας.