Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - "ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

Κομοτηνή 17/11/2012

Η Τουρκική Μειονοτική Κίνηση για τα Ανθρώπινα και Μειονοτικά Δικαιώματα παρακολούθησε ομολογουμένως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το “θέατρο του παραλόγου” που παίχτηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας με την ανακοίνωση που εξέδωσε το τελευταίο σχετικά με την κατάσταση των δικαιωμάτων των πολιτών τουρκικής καταγωγής στη χώρα μας. Καταρχάς , πρέπει να παρατηρηθεί ότι είναι τόσο χαρακτηριστική αλλά και τόσο αστεία η υπερφίαλη , απόλυτη και αλαζονική διατύπωση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης, ώστε θα νόμιζε κανείς ότι το υπουργείο έχει ήδη διεξαγάγει κάποια αναλυτική στατιστική έρευνα στην οποία αποτυπώθηκαν τα συναισθήματα των μελών της μειονότητας και μέσω της οποίας απεδείχθη τάχα ότι οι μειονοτικοί πολίτες δεν συμμερίζονται τις καταγγελίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων !!

Επίσης, μας προξενεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι το υπουργείο αποκαλεί την ελληνική Πολιτεία ως πρότυπο προάασπισης μειονοτικών δικαιωμάτων !! Συνεπώς, είναι προφανές ότι είτε το υπουργείο παραπλανά κι εμπαίζει συνειδητά την ελληνική αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη με τις αβάσιμες και ατεκμηρίωτες μεγαλοστομίες του είτε αγνοεί τις συστάσεις διεθνών οργανισμών που επανειλημμένα έχουν επικρίνει την Ελλάδα για συστηματικές παραβιάσεις στον τομέα των δικαιωμάτων. Φαίνεται, για παράδειγμα, ότι οι μανδαρίνοι του Υπουργείου καθώς και οι πολιτικοί τους πάτρωνες δεν έχουν ακούσει τίποτε για τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που έχει καταδικάσει την Ελλάδα για καταστρατήγηση του δικαιώματος ίδρυσης σωματείων(Τουρκική Ενωση Ξάνθης), που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και από το ίδιο το ελληνικό Σύνταγμα !! Σήμερα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν αναγνωρίζει νομικά σε ομάδες μειονοτικών πολιτών την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, με αποτέλεσμα να θίγεται ευθέως το δικαίωμα τους στον αυτοπροσδιορισμό.

Γι αυτό, προκειμένου να αντικρούσουμε τη χονδροκομμένη εθνικιστική προπαγάνδα του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ, είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι στην τρίτη της έκθεση του 2009, η ECRI, δηλαδή η επίσημη Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, που υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, παρότρυνε έντονα τις ελληνικές αρχές να προβούνσε διάλογο με τα μέλη της μειονότητας της δυτικής Θράκης για να βρεθούν ικανοποιητικές λύσεις για ζητήματα όπως είναι ο διορισμός των Μουφτήδων και η εκλογή των επιτροπών διαχείρισης των ιδιωτικών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Όμως από τη δημοσίευση της τρίτης έκθεσης της ECRI, το ζήτημα του διορισμού των Μουφτήδων της δυτικής Θράκης παραμένει εκκρεμές.

Οι αρχές εξακολουθούν να διορίζουν Μουφτήδες και ο τοπικός πληθυσμός να εκλέγει δικούς τους Μουφτήδες. Μάλιστα, και στο θέμα αυτό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κρίνει ότι η Ελλάδα παραβίασε το Άρθρο 9 (ελευθερία σκέψης, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιατί θεώρησε ένα δεύτερο προσφεύγοντα, ένα Μουφτή που εκλέχτηκε από τους «μουσουλμάνους που παρακολουθούν τις προσευχές στα τεμένη», ένοχο για την οικειοποίηση των εργασιών ενός υπουργού για «γνωστό θρήσκευμα». Εξάλλου, πρέπει να τονιστεί πως σε ό,τι αφορά το διορισμό από τις ελληνικές αρχές 240 καθηγητών του Ισλαμικού νόμου, μερικοί από τους οποίους μπορούν να εκτελέσουν καθήκοντα Ιμάμη, επισημαίνουμε ότι η επιτροπή επιλογών που είναι υπεύθυνη για τους διορισμούς αυτούς αποτελείται από άτομα των Υπουργείων Παιδείας, Εσωτερικών, Οικονομίας και Εξωτερικών και κανένα άτομο από τη μειονότητα της δυτικής Θράκης.

Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο ότι η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά τα ιδιωτικά φιλανθρωπικά ιδρύματα της μειονότητας (βακούφια), περιλαμβανομένων και των διατάξεων που αφορούν την εκλογή των διοικητικών τους επιτροπών.

Συμπερασματικά, η Τουρκική Μειονοτική Κίνηση για τα Ανθρώπινα και Μειονοτικά Δικαιώματα, ακριβώς επειδή θεωρεί ότι την αρμοδιότητα για την πιστή τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα την έχει αποκλειστικά και μόνο η ελληνική και όχι η τουρκική κυβέρνηση, υπογραμμίζει ότι η ευθύνη για την παραβίαση τους δεν βαρύνει τον κ. Νταβούτογλου, αλλά το ίδιο το ελληνικό κράτος που πεισματικά συνεχίζει τις παρωχημένες πολιτικές διακρίσεων σε βάρος της μειονότητας. Γι αυτό καλούμε το ελληνικό Υπουργείο εξωτερικών να σοβαρευτεί και να σταματήσει τα τερτίπια που εκθέτουν διεθνώς τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου