Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Δεν θα καταβάλλονται αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη για θύματα τροχαίων ατυχημάτων αν ψηφιστεί η τροπολογία



Κατά τη νέα συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Οκτωβρίου στο κτήριο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπό την προεδρία του κ. Γιάννη Αδαμόπουλου, Προέδρου του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, συμμετείχαν εκπρόσωποι Επιστημονικών και Επαγγελματικών φορέων της Χώρας, με αντικείμενο τη συζήτηση και τη λήψη κοινών αποφάσεων σχετικά με τα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν τους κλάδους μας.

   Κατά τη συνεδρίαση αυτή παρέστησαν οι κ.κ.: Κωνσταντίνος Βλαχάκης – Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, Γεώργιος Μήτσης – Πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου, Δωδεκανήσου, Λαμίας, Διονύσιος Κριάρης – Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, Ευθύμιος Πρεκετές – τέως Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, Αθανάσιος Κατσίκης – Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Παπαδόπουλος – εκπρόσωπος του Προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεοδώρου Αμπατζόγλου, Βαρβάρα Ανεμοδουρά – Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και Ταμίας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Ζαφειρόπουλος – Γενικός Γραμματέας ΔΣΑ και Δημήτρης Βερβεσός – Μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τ. Αντιπρόεδρος ΔΣΑ.
  Αποφασίστηκε: α) η διεξαγωγή κοινής συνέντευξης τύπου προκειμένου να αποτυπωθούν οι θέσεις των ως άνω επιστημονικών και επαγγελματικών κλάδων β) η πραγματοποίηση αποχής των μελών των ως άνω κλάδων από τα καθήκοντά τους την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, με παράλληλο κλείσιμο των υπηρεσιών όλων των ανωτέρω συλλόγων και ομοσπονδιών κατά την ίδια ημέρα και γ) η συμμετοχή των μελών τους σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας την 17η Οκτωβρίου με αφετηρία το κτήριο του ΔΣΑ επί της οδού Ακαδημίας και προορισμό το Υπουργείο Οικονομικών.  
  Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργος Κυμπαρίδης,  που παρέστη στην συνεδρίαση της τρίτης 2 Οκτωβρίου μιλώντας για τα θέματα που συζητήθηκαν τόνισε μεταξύ αλλών ότι «στην έκτακτη συντονιστική επιτροπή των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, συζητήθηκε καταρχήν το ζήτημα της ένταξης του ταμείου ασφάλισης των επιστημόνων του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά τους επιστημονικούς φορείς, μια και τα υγιή ταμεία που υφίστανται αυτή τη στιγμή στον κλάδο των επιστημόνων είναι αυτά που θα κληθούν, σε περίπτωση ένταξης στον ΕΟΠΥΥ, όλου του κλάδου του ΕΤΑΑ, να καλύψουν τα μεγάλα ελλείμματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον ΕΟΠΥΥ. Άρα ουσιαστικά δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα  η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ, αφετέρου δε είναι καταστροφικό ως κίνηση διότι σε αυτή την περίπτωση το μόνο που θα επιτευχθεί είναι να φύγουν τα αποθεματικά υγιών ταμείων, τα οποία δεν θα δώσουν καμία λύση στα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ».
  « Πέραν τούτου υπάρχει ήδη απόφαση του τότε υπουργού εργασίας του κ. Ρουπακίωτη να αποδεχθεί ότι ο κλάδος της ασφάλισης των δικηγόρων, των γιατρών, των μηχανικών και των υπολοίπων επιστημόνων, μπορεί να μην ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ και να ζητήσει μετά από αναλογιστική μελέτη, η οποία θα διαπιστώνει την βιωσιμότητα αυτών των ταμείων την μετατροπή  του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου σε μετατροπή ιδιωτικού δικαίου, αυτό δημιουργούσε κάποιες πολύ μεγάλες ελπίδες για το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των επιστημόνων μια και ο τομέας αυτός της ιδιωτικής ασφάλισης, με τα χρήματα που δαπανώνται μέχρι σήμερα θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα» υπογράμμισε ο κ. Κυμπαρίδης.
   Το δεύτερο ζήτημα που αφορούσε η σύγκλιση της έκτακτης συντονιστικής επιτροπής ήταν το ζήτημα της εξαγγελίας των φορολογικών μέτρων και συγκεκριμένα η φορολόγηση του 35%, για το οποίο ο κ. Κυμπαρίδης δήλωσε ότι «την οποία συνεκτιμώντας ότι θα συνοδεύσει και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, φέρνει στο χείλος της καταστροφής ή της παραίτησης πάρα πολλούς επιστήμονες όπως δικηγόρους, μηχανικούς, φαρμακοποιούς κα. Ενώ ουσιαστικά δεν οδηγούσε σε καμία αναπτυξιακή πορεία την χώρα, αντιθέτως» υποστήριξε «αντιθέτως, έφερνε ποίο ακόμα ποίο βαθιά την ύφεση στη χώρα σε ένα κομμάτι που θα μπορούσε να αποδώσει και στα έσοδα του κράτους, αλλά να δημιουργήσει και προοπτικές για το αύριο».  
    Αναφορικά με τις αποφάσεις που έλαβαν ο κ. Κυμπαρίδης σημείωσε ότι «θα πρέπει σε λογικές που φέρνουν τόσο μεγάλη ύφεση και πλήττουν ανεπανόρθωτα ένα κλάδο, όπως αυτός των επιστημόνων, θα πρέπει να συντονιστούμε σε κοινές δράσεις, ώστε να μπορεί να γίνει ποίο δυνατή η φωνή μας, στην διεκδίκηση, όχι συντεχνιακών διεκδικήσεων, είναι περισσότερο αυτό που λέμε όλοι ότι μέσω της ορθής διαχείρισης μιας κρίσης και με προτάσεις που γίνονται με καθεστώς ειλικρίνειας από όλους τους επιστήμονες, μπορεί να επιτευχθεί πραγματικά η λύση σε προβλήματα που συναντούμε σήμερα». «Οι παθογένειες σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα είναι πραγματικά πάρα πολλές» τόνισε και πρόσθεσε ότι  «όμως αυτό που κυριαρχεί ως επιβεβλημένη ανάγκη, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε ποίο δύσκολες καταστάσεις στο μέλλον, είναι να δούμε τα πράγματα με ειλικρίνεια και να μπορέσουμε να έχουμε ένα σωστό διάλογο, ανταλλαγή απόψεων αλλά και  υποβολή προτάσεων οι οποίες πραγματικά μέχρι σήμερα έγιναν, τουλάχιστον από την ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Προτάσεις έγιναν αλλά ποτέ δεν συζητήθηκαν». «Σε αυτό το τοπίο συμφωνήθηκε η έκτακτη πάλι σύγκληση της συντονιστικής επιτροπής, με την συμμετοχή όλων των επιστημόνων την Τρίτη 9 Οκτωβρίου, ώστε να έχουμε μια εικόνα για το τι σκέφτεται τελικά η κυβέρνηση, σε όσα εξαγγέλλει» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι είναι ένας αγώνας και στον αγώνα δεν μπαίνεις με συνθήκες ηττοπάθειας και με αυτή την έννοια νομίζω ότι η καθαρή φωνή και η επιχειρηματολογία μας είναι αυτή που τελικός θα επικρατήσει».
   Άλλο ένα ζήτημα που ανέφερε είναι «το πολύ μεγάλο ζήτημα που δημιουργείτε στην χώρα, μετά από μια αιφνιδιαστική κίνηση τροπολογίας η οποία έρχεται στην Βουλή την Τρίτη για να ψηφιστεί και αφορά την αποδυνάμωση του επικουρικού κεφαλαίου στην Ελλάδα» σημείωσε και εξήγησε ότι «το επικουρικό κεφάλαιο είναι αυτό που έχει θεσμικά τον ρόλο της κάλυψης των αποζημιώσεων ανθρώπων που έχουν υποστεί ζημίες από ανασφάλιστα οχήματα. Αυτό το κοινωνικό έργο αυτού του ταμείου του επικουρικού κεφαλαίου προσπαθεί η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή και ιδιαίτερα το υπουργείο οικονομικών, με το πρόσχημα της διάσωσης του, να καταργήσει οποιαδήποτε πρόνοια σε ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη αυτές τις αποζημιώσεις, τις οποίες σε κάθε περίπτωση πληρώνουν όλοι όσοι ασφαλίζουν τα οχήματα τους στην χώρα. Δηλαδή τα χρήματα που αντλεί το επικουρικό κεφάλαιο είναι από τα ασφάλιστρα που πληρώνονται από κάθε πολίτη. Αυτή την έννομη προστασία που υποχρεούται κάθε πολιτισμένο κράτος να παρέχει στους πολίτες του, έρχεται σήμερα με μια τροπολογία το υπουργείο οικονομικών να την καταργήσει, στηριζόμενο σε μια γνωμοδότηση ενός οργάνου, της ένωσης ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και του προέδρου του επικουρικού κεφαλαίου, να καταργήσει την υποχρέωση αυτού να καταβάλει αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη, που ζητείται σε περίπτωση θανάτωσης ενός προσώπου σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Αντιλαμβάνεστε πόσο πολύ μεγάλο ζήτημα δημιουργείται,  σε μια εποχή που είναι ιδιαιτέρως δύσκολη».    
   «Αυτό τελικά που έρχεται σήμερα ως τροπολογία, είχε έρθει πριν από ένα χρόνο περίπου, πριν την ολομέλεια που είχαμε κάνει στην Πάτρα, όπου ο τότε υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος απέσυρε ολόκληρη αυτή τη διάταξη θεωρώντας ότι είναι απαράδεκτο σε κάθε περίπτωση να υποβαθμίζεται ο ρόλος του επικουρικού κεφαλαίου, μιας και όπως μαθαίνουμε όλοι πρόσφατα θα υπάρξει μια μεγάλη έρευνα ώστε να εντοπιστούν τα 1500.000 ανασφάλιστα οχήματα και θα κληθούν οι ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν τα ασφάλιστρα που οφείλουν και να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση ατυχήματος» σημείωσε.
  «Θα πρέπει να ενημερωθεί και ο κόσμος ότι για αρχές και αξίες που έχουν δομές  και  είναι διαχρονικές σταθερές δεν θα πρέπει στο όνομα οποιασδήποτε διάσωσης να τις θεωρούμε επισφαλείς» δήλωσε καταλήγοντας.     
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ 
                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου