Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

«Διαβήτης και διαβητικό πόδι» ημερίδα από τον σύλλογο διαβητικών Ροδόπης



  Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα για τους διαβητικούς του Νομού Ροδόπης πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής ο σύλλογος «γλυκός κόσμος» διαβητικών Ροδόπης με θέμα τον διαβήτη και το διαβητικό πόδι. Ομιλητές ήταν ο διαβητολόγος ειδικός σε θέματα διαβητικού ποδιού Χρήστος Μανές, ο ενδοκρινολόγος  Τζάντ Μουσλεχ και ο βιολόγος Χρήστος Δαραμήλας ειδικός στην εκπαίδευση και στις ομάδες που διοργανώνει για τον νεανικό διαβήτη. Πλήθος κόσμου, μελών και όχι μόνο παραβρέθηκε στην ημερίδα.    



   Η πρόεδρος συλλόγου «γλυκός κόσμος» διαβητικών Ροδόπης κα. Σοφία Φαναρά στις δηλώσεις της τόνισε ότι  «σήμερα πραγματοποιούμε την πρώτη μας μεγάλη ημερίδα με ομιλητή τον κορυφαίο γιατρό για το διαβητικό πόδι,  από την Θεσσαλονίκη τον κ. Μανέτο και δύο πολύ καλούς διαβητολόγους.  Αναμένονται και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες ημερίδες και ομιλίες και θέλω να καλέσω τον κόσμο να έρθει να γραφτεί στον σύλλογο, στα γραφεία μας που είναι στην πλατεία ειρήνης 42». «Είμαστε ο μοναδικός σύλλογος σε όλη την Θράκη και προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή και με τον κόσμο και τους φορείς γιατί χρειαζόμαστε την στήριξη από όλους» σημείωσε η κα. Φαναρά . «Θα ήθελα να μην διστάζει ο κόσμος να έρθει , να μην φοβάται να πει ότι είναι διαβητικός, ο διαβήτης αντιμετωπίζεται. Πρέπει να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μας, να ενημερώνονται για να μπορέσουν να ενημερωθούν» υποστήριξε η πρόεδρος του συλλόγου. «Θα κάνουμε κάποιες εξορμήσεις στον Ίασμο, στην Ξυλαγανή και στις Σάπες για να μας γνωρίσει και εκεί ο κόσμος αλλά να ενημερωθεί κιόλας, ενώ σε συνεργασία με την εκπαίδευση Ροδόπης θα κάνουμε κάποιες ενημερώσεις στα σχολεία για τον νεανικό διαβήτη γνωστοποίησε.  
   Ο ενδοκρινολόγος  Τζάντ Μουσλέχ τόνισε ότι «ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η μάστιγα του αιώνα, στην χώρα μας το 10 %  του πληθυσμού αντιμετωπίζει αυτή την ασθένεια. Συγκεκριμένα είναι 1000.000 άτομα, δηλαδή ένα στα 3 σπίτια έχει και ένα ασθενή με σακχαρώδη διαβήτη». Οι λόγοι σύμφωνα με την ίδιο είναι: «Η κακή μας διατροφή και ο τρόπος επιβίωσης καθώς και η παχυσαρκία είναι οι λόγοι, όπως και η κληρονομικότητα και η αύξηση του βάρους οφείλονται στην εμφάνιση του διαβήτη μια ώρα αρχύτερα. Δυστυχώς η χώρα μας είναι η πρώτη στην παιδική παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 εμφανιζόταν σε άτομα άνω των 45 αυτή τη στιγμή έχουμε παιδιά και εφήβους που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2». «Ο τύπος 1 οφείλεται σε καταστροφή του παγκρέατος και χρειάζεται ινσουλίνη εξαρχής» διευκρίνισε. «Το 80% των διαβητικών είναι παχύσαρκοι. Λόγω της κρίσης παρατηρείται και στροφή στην κακή διατροφή όπως είναι τα fast food που είναι φθηνά, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους» σημείωσε και εξήγησε ότι  «Πριν 50 χρόνια το ποσοστό λίπους στην διατροφή ήταν 10 -15% και τώρα έφτασε πάνω από 30% αυτό σημαίνει σημαντική αύξηση του βάρους σώματος και αυτό μαζί με την κληρονομικότητα οδηγεί στον διαβήτη». «Απαιτεί πρωτογενή πρόληψη και αυτό πρέπει να το αναλάβει η πολιτεία ώστε να μην οδηγούνται τα άτομα στον σακχαρώδη διαβήτη. Όταν εμφανίζεται ο διαβήτης θα πρέπει να πάρει κατάλληλη αγωγή και διατροφή σωστή και αν δεν αντιμετωπίζεται να πάρει φάρμακα, ήδη υπάρχουν φάρμακα που αντιμετωπίζουν τον διαβήτη με καλύτερο τρόπο, δεν αυξάνουν το βάρος, όπως γινόταν με τα βαριά φάρμακα μέχρι τώρα. Έχουμε και νέες ινσουλίνες τώρα που δεν προκαλούν τόση υπογλυκαιμία όπως οι παλιότερες, υπάρχει και η μεταμόσχευση  και το τεχνητό πάγκρεας τα οποία υπόσχονται πολλά στην αντιμετώπιση του διαβήτη.
Πρέπει να μετράμε συχνά ώστε να βοηθηθεί το άτομο. Πρέπει να υπάρχει αποδοχή από το άτομο με την διαβήτη, να εκπαιδευτεί και να ακολουθεί πιστά με συνέπεια τις οδηγίες του γιατρού» σύμφωνα με τον ίδιο.  
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου