Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες η υποψήφια βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Ροδόπη κα. Λεωνή Παναγοπούλου, μας παραχώρησε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης, όπου μίλησε για το όραμα της για την Ροδόπη, για τα διλλήματα των εκλογών, για το αν μπορούμε να βγούμε από την κρίση και γιατί επέλεξε να είναι υποψήφια με το κόμμα του Φώτη Κουβέλη.
Μ.Κ.: ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΔΟΠΗ;
Λ.Π.: Σταθερή θέση της ΔημΑρ είναι η διαμόρφωση μιας μεγάλης προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που με βάση ένα κοινό πρόγραμμα συμβατό με τις θέσεις της και τις αξίες της και με αξιόπιστα και φερέγγυα πρόσωπα θα αντιμετωπίσει και το θέμα της κυβερνητικής εξουσίας.
Ζητάμε τη μέγιστη εκλογική υποστήριξη ώστε ανάλογα με το συσχετισμό δυνάμεων και τη θέση πού θα μας δώσει ο λαός στην διάταξη των πολιτικών δυνάμεων να διαδραματίσουμε ζωτικό ρόλο στην πορεία της Ροδόπης κι εν γένει της χώρας. Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση της συμμετοχής στην διακυβέρνηση της χώρας με δύο απαράβατες προϋποθέσεις: Δέσμευση σε κοινό πρόγραμμα συμβατό με τις θέσεις μας και τις αξίες μας και φερέγγυα πρόσωπα για την υλοποίηση του.
Όπως βλέπετε, το ψηφοδέλτιο της ΔημΑρ στον Νομό Ροδόπης, αποτελείται από ανθρώπους -μη επαγγελματίες πολιτικούς-, ανθρώπους με μεράκι, όραμα , που έχουν μια θέση στην κοινωνία, είτε σε πανεπιστημιακά έδρανα, είτε σε δημοσιογραφικά μονοπάτια, είτε σε χώρους δικαιοσύνης, είτε σε μονάδες παραγωγής.
Οι υποψήφιοι της ΔημΑρ την 7η Μαϊου θα αντικρίσουμε την κοινωνία της Ροδόπης και μετεκλογικά θα αποδείξουμε πως είμαστε κοντά στον πολίτη και θα μεταφέρουμε όλους τους τιθέμενους προβληματισμούς των πολιτών της Ροδόπης κεντρικά στην Αθήνα.
Δεν εφησυχάζουμε και πιστεύουμε ακράδαντα πως από την Ροδόπη θα κάνουμε ένα καλό ξεκίνημα με την εκπροσώπηση στην Βουλή των συμπολιτών μας στην Ροδόπη.
Μ.Κ.: ΤΙ ΣΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΙΒΟ;
Λ.Π.: Σήμερα τόσο η πολιτική και άλλο τόσο οι πολιτικοί έχουν ξεπέσει στα μάτια του λαού. Το μέλλον κάθε κοινωνίας εξαρτάται άμεσα από το πόσο ένα κράτος, μία κοινωνία επενδύει στους νέους. Από το πόσο μια κοινωνία αφουγκράζεται τα μηνύματα της νέας γενιάς και πόσο αξιοποιούνται και ενισχύονται οι νέοι.
Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι οι νέοι σήμερα πρώτοι απομακρύνονται από την πολιτική και περιφρονούν τους πολιτικούς γιατί υπάρχει έντονη αίσθηση πως όλα γίνονται για την καρέκλα. Ότι η ηθική και το κοινό καλό θυσιάζονται για χάρη του προσωπικού συμφέροντος και της ιδιοτέλειας.
Αν επικρατήσει η λογική ότι όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι, τότε είτε θα συμμαχήσουν με το σύστημα, είτε θα αποχωρήσουν. Και τότε ο στίβος της πολιτικής θα παραμείνει ελεύθερος στους χειρότερους και αδίστακτους εκπροσώπους της.
Τι πρέπει να γίνει έτσι ώστε οι νέοι να αλλάξουν τρόπο σκέψης σχετικά με τη συμμετοχή στα κοινά;
Πρώτα απ’ όλα να αναγνωρίσουμε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα και να σταθούμε κριτικά απέναντι και στους εαυτούς μας ακόμα.
Να σταθούμε κριτικά απέναντι στα κόμματα που έκαναν σαθρό το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Ίσως αυτό να είναι και το μεγαλύτερο διακύβευμα της πολιτικής ζωής του τόπου μας σήμερα. Να κερδίσει ξανά την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών. Να συμφιλιώσει την ηθική με την πολιτική και κυρίως να δώσει όραμα στους νέους για μια κοινωνία που να ανταποκρίνεται στις δικές τους πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες και στις δικές τους προσδοκίες. Που να τους καθιστά συμμέτοχους σε μια ελπιδοφόρα πολιτική για το μέλλον.
Αυτή τη νέα προοπτική έχουν χρέος να την διεκδικήσουν και όλοι οι νέοι με την δική τους συμμετοχή, το δικό τους τρόπο και τους αγώνες τους.
Εμείς οι νέοι δεν μπορεί να περιοριζόμαστε στην κριτική και μονό. Για να αλλάξουν τα πράγματα χρειάζεται να αναλάβουμε κι εμείς τις προσωπικές μας ευθύνες.
Χρειάζεται δράση. Συλλογική συστηματική προσπάθεια.
Η αποχή από τα κοινά σημαίνει στην ουσία ανοχή σε όλα αυτά που κατακρίνουμε.
Ανοχή σε όλα όσα λέμε πως θέλουμε να αλλάξουμε.
Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε τέρμα στην απάθεια και τον ωχαδερφισμό. Είναι η ώρα να στείλουμε το μήνυμα ότι διεκδικούμε να είμαστε συνδιαμορφωτές του δικού μας μέλλοντος
Δηλώνω ότι τολμώ να θέσω υποψηφιότητα .Αισθάνομαι ότι έχω καθήκον να το κάνω αφού μπορώ. Οι νέοι οφείλουμε και μπορούμε να αντισταθούμε στην πτώση των αξιών, στο θάνατο της ελπίδας, στην παρακμή της πολιτικής.
Μ.Κ.: ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΤΗΝ ΔΗΜΑΡ;
Λ.Π.: Η ίδρυση της ΔΗΜΑΡ ήταν μια αναγκαία πολιτική πράξη για να υπάρξει άμεση απάντηση στο διογκούμενο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου της χώρας μας καθώς και για να διατυπωθεί μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πολιτική πρόταση, μέσα σε πρωτόγνωρες, τουλάχιστον μεταπολιτευτικά, συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής, οικολογικής, πολιτισμικής κρίσης. Η ίδρυσή της αποτέλεσε, ταυτόχρονα, προσπάθεια υπεράσπισης του παρόντος και του μέλλοντος της εύρρυθμης πολιτικής της χώρας μας με βάση τις αρχές της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της οικολογικής και δίκαιης ανάπτυξης, της υπεράσπισης της εργασίας.
Στους λίγους μήνες που πέρασαν από την ίδρυσή της, η ΔΗΜΑΡ κατέγραψε μια ιδιαιτέρως αξιοσημείωτη παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας και μάλιστα στο σύνολο της επικράτειας..
Ο σκεπτόμενος κόσμος που μετακινήθηκε προς το κόμμα μας δείχνει στην μεγάλη του πλειοψηφία να θέλει να δημιουργήσει σταθερές σχέσεις μαζί μας. Στο χέρι μας είναι το επόμενο κρίσιμο διάστημα να δείξουμε με την πολιτική μας συμπεριφορά, την ανάδειξη του προγράμματος ,της εναλλακτικής μας πρότασης απέναντι στους υποστηρικτές του «ναι σε όλα» και στους υποστηρικτές του «όχι σε όλα», ότι είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο άλμα. Μεγάλο ρόλο θα παίξει η εικόνα ενός κόμματος σοβαρού, υπεύθυνου, με αλληλεγγύη στο εσωτερικό του, με σεβασμό στους συμμάχους του, αισιόδοξου και με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, ένα κόμμα της μαχόμενης και ταυτόχρονα κυβερνώσας αριστεράς που ασχολείται με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και αφήνει πίσω του τις παθογένειες που ταλάνισαν στο παρελθόν τον χώρο.
Μ.Κ.: ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ;
Λ.Π.: Το Μνημόνιο όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά δεν είναι σε 10 χρόνια το τέλος του. Είναι προφανές ότι πριν από το τέλος του η σταδιακή απαγκίστρωση σημαίνει άμεσες ενέργειες και μια πρώτη άμεση ενέργεια είναι η άρση όλης της νομοθεσίας, με την οποία επεβλήθησαν οι μειώσεις το γκρέμισμα των κατώτατων μισθών, που συμπαρέσυρε και τις άλλες αμοιβές και συντάξεις και έκανε τους μισθούς και τις συντάξεις μισθούς και συντάξεις πείνας και φτώχιας και ντροπής. Άρα μιλάμε για την απαγκίστρωση εκείνη η οποία σταδιακά όχι μόνο δε θα βραδύνει, αλλά θα διεκδικεί τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.
Όπως τόνισε και ο πρόεδρος κύριος Κουβέλης, «Η 6η Μαΐου δεν θα είναι η συντέλεια της Ελλάδας» κι άρα ας πάψουν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον λαό γιατί είναι τα ίδια τρομοκρατημένα από τα ποσοστά τους.
αυτό που διαβεβαιώνεται από τους κόλπους της ΔημΑρ είναι ότι «η Δημοκρατική Αριστερά θέλει να σχηματιστεί κυβέρνηση και να μην μπει ο τόπος σε περιπέτειες με αλλεπάλληλες εκλογές» και θα συμμετάσχει με τις εξής όμως προϋποθέσεις: Να αλλάξουν οι ασκούμενες πολιτικές με τις αναγκαίες προοδευτικές κυβερνήσεις και από την πρώτη μέρα να ξεκινήσει η προσπάθεια απαγκίστρωσης από το Μνημόνιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου