Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Προστασία του τρίπτυχου – παραγωγού – καταναλωτή περιβάλλοντος επιδιώκει η ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων

Με βασιλικά διατάγματα αντιμετωπιζόταν μέχρι τώρα τα προβλήματα
   Την  προστασία του τρίπτυχου – παραγωγού – καταναλωτή περιβάλλοντος επιδιώκει η ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων που πλέον έγινε νόμος και απαιτεί την κατάρτιση των παραγωγών προκείμενου να μην επιβληθούν κυρώσεις. Αυτό ήταν το θέμα της ημερίδας που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη 20 Μαρτίου αλλά τελικά ακυρώθηκε, λόγω μη προσέλευσης κόσμου, ο διευθυντής του κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Κώστας Μπούντας το απέδωσε στις εργασίες που άρχισαν οι αγρότες αυτήν την περίοδο. Μιλώντας για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων και των λιπασμάτων ο κ. Μπούντας αναφέρθηκε στον νόμο, στις κυρώσεις, στα φάρμακα που εισάγονται από όμορες χώρες και στην μείωση των γεωργικών φαρμάκων που θα περιορίσουν τους αγρότες το επόμενο διάστημα. 

Να μην μείνει στο ράφι ο νόμος αλλά να εφαρμοστεί
   Ο Διευθυντής κέντρου «Δήμητρα» μιλώντας για το θέμα της ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων  ανέφερε ότι «Η ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα και ειδικά τώρα με την νέα κοινή γεωργική πολιτική δίνετε μεγάλη έμφαση σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων». «Εμείς προγραμματίσαμε μια σχετική ημερίδα αλλά λόγω των εργασιών των αγροτών που άνοιξαν την περίοδο αυτή ακυρώθηκε λόγω προσέλευσης, θέλουμε στο άμεσο μέλλον σε συνεργασία με τον γεωπονικό σύλλογο να κάνουμε μια ποιο μεγάλη ημερίδα, όπου θα αναλύσουμε με την όποια δυνατή λεπτομέρεια προς όλους τους ενδιαφερομένους, βασικά στοιχεία από τον καινούργιο νόμο που έχει ψηφιστεί  και αφορά την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, εκεί ενσωματώνεται και η οδηγία 128 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιβάλλει την κατάρτιση και την επανακατάρτιση όλων των εμπλεκόμενων στο θέμα της διακίνησης και της διαχείρισης των γεωργικών φαρμάκων» τόνισε και πρόσθεσε ότι «Αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα, δεδομένου ότι η ισχύουσα μέχρι τώρα νομοθεσία ήταν από το 1970 σχεδόν, φανταστείτε ότι πολλά θέματα αντιμετωπίζονται με βασιλικά διατάγματα, έγινε καθυστερημένα, όμως έγινε και είναι θετικό αυτό το θέμα από πλευράς νομοθετικής ρύθμισης, πρακτικά θα μπούμε στην ουσία εάν αυτός ο νόμος εφαρμοστεί και αυτό το λέω εν πλήρη συνείδηση εκ του γεγονότος ότι πολλοί νόμοι ψηφίζονται μεν αλλά μένουν στο ράφι» συνέχισε «Είναι μεγάλη σημασία για την κοινή γεωργική πολιτική ο νόμος αυτός να εφαρμοστεί, θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην ασφάλεια του παραγωγού και στην ποιότητα και στην υγεία των χρηστών - καταναλωτών και στην προστασία του περιβάλλοντος.  Πρέπει όμως σαν νόμος να εφαρμοστεί όσο σκληρός και αν είναι γιατί υπάρχει μεγάλο πλέγμα από διοικητικές κυρώσεις που έχουν ως στόχο να αποτρέψουν λάθη, παρανομίες και άλλα παρατράγουδα τα οποία εδώ και χρόνια γινόμαστε μάρτυρες».
Όχι στα εισαγόμενα φάρμακα από όμορες χώρες – εγκυμονούν κινδύνους
   Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο κ. Μπούντας για την χρησιμοποίηση γεωργικών φαρμάκων από όμορες χώρες εξηγώντας τους λόγους «είναι γνωστό και όλοι το ξέρουν ότι εισάγονται από όμορες χώρες  σκευάσματα τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο και μόνο επειδή είναι πολύ χαμηλά η τιμή τους, οι παραγωγοί, πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό εγκυμονεί κινδύνους, μπορεί να τους δίνει πιθανών λύση στο πρόβλημα τους αλλά ουσιαστικά δεν ξέρει κανένας τι περιέχουν αυτά τα πράγματα και το γεγονός ότι πολλά από αυτά έχουν ξενόγλωσσες ετικέτες είναι δύσκολο στον οποιονδήποτε να διαβάσει τις οδηγίες του παρασκευαστή και να τις εφαρμόσει με όλους τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτό για την ασφαλή χρήση, για την προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή».
   «Εμείς πιστεύουμε ότι ναι μεν είναι καλό το πλέγμα διοικητικών και ποινικών κυρώσεων που ενσωματώνεται μέσα στον καινούργιο νόμο αλλά θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερα έμφαση στην κατανόηση όλων αυτών των παραμέτρων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούντας  και πρόσθεσε «είναι προτιμότερο δηλαδή ο παραγωγός να εφαρμόζει συνειδητά το σωστό παρά να το εφαρμόζει φοβούμενος την επιβολή κάποιων κυρώσεων, γι’αυτό κάνουμε μια διαχρονική προσπάθεια μαζί με συναδέλφους από την διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης εδώ και είκοσι χρόνια περίπου να πείσουμε το υπουργείο ότι είναι αδήριτη ανάγκη πλέον ο χρήστης των φαρμάκων να καθίσει στο θρανίο προκειμένου να μάθει πέντε βασικά πράγματα για το πώς θα τα χρησιμοποιεί, τι κινδύνους διατρέχει, πώς να χειρίζεται και να συντηρεί τα μηχανήματα του, βασικούς κανόνες δηλαδή».  «Είναι απορίας άξιο πως γίνεται για να γίνει κάποιος κουρέας να θέλει ειδική εκπαίδευση» επισήμανε και συνέχισε «θέλει πρακτική άσκηση για να πάρει την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος, το ίδιο και ένας κρεοπώλης και ένας άνθρωπος που χρησιμοποιεί στην καθημερινή του πρακτική δηλητήρια, γιατί τα γεωργικά φάρμακα είναι δηλητήρια που χρησιμοποιούμε για να εξοντώσουμε κάποιους άλλους μικροοργανισμούς , όπως και τα λιπάσματα είναι χημικές ουσίες που όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά έχουν παρενέργειες, δεν πρέπει λοιπόν αυτός ο άνθρωπος να υποστεί μια κατάρτιση; Να μάθει κάποιους βασικούς κανόνες; Πώς να χειρίζεται τα δηλητήρια αυτά; Για την ασφάλεια την δική του, της οικογένειας του, του προϊόντος και του καταναλωτή από τον οποίο εξαρτάται οικονομικά και του περιβάλλοντος που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές». «Αυτή ήταν η άποψη μας όλα αυτά τα 20 χρόνια και την υπηρετήσαμε με συνέπεια και συνέχεια και βλέπουμε τώρα ότι έχει πάρει την μορφή νόμου.  Μας χαροποιεί το γεγονός ότι υλοποιήθηκαν αυτά τα πράγματα που «σπρώχναμε» αλλά μας ανησυχεί το γεγονός του τρόπου εφαρμογής γιατί δυστυχώς έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών κανονισμών της   Ευρωπαϊκής Ένωσης που ναι μεν τους εναρμονίσαμε στο εθνικό δίκαιο αλλά στην πράξη δεν εφαρμόζονται με τον τρόπο ή την αυστηρότητα που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτά τα αναφέρω και με την συρρίκνωση ορισμένων οργανισμών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα» ανέφερε.
Όχι φόβος για τις κυρώσεις αλλά συνειδητή εφαρμογή
  Ερωτηθείς ο κ. Μπούντας για το αν εκτός από τον νόμο θα υπάρξει και ελεγκτικός μηχανισμός, υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένα τεράστιο πλέγμα από ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται, προκειμένου να αποτραπούν τα λάθη. Είναι λογικό και σε ένα νόμο περιλαμβάνονται, εμείς όμως θέλουμε να κατανοήσει ο παραγωγός την αναγκαιότητα της εφαρμογής αυτών των μέτρων, παρά να φοβάται μήπως τυχών επιβληθούν κυρώσεις και να το εφαρμόζει από φόβο. Είναι προτιμότερη η συνειδητή εφαρμογή παρά η φοβική, δεν θέλουμε να κυριαρχήσει το φοβικό σύνδρομο στην όλη περίπτωση, γιατί έτσι θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα».
Η δοσολογία του κάθε γεωργικού φαρμάκου δεν είναι τυχαία, είναι αποτέλεσμα πειραμάτων
   Ερωτηθείς για το αν είναι εύκολο να καταρριφτούν λογικές των παραγωγών που λένε «ότι με κάτι λιγότερο δεν θα είχα τέτοια παραγωγή»,  ο διευθυντής του κέντρου σημείωσε ότι «αυτό το ερώτημα υπακούει και στην ορθολογική χρήση και μια παράμετρος σε αυτήν την ιστορία είναι η σωστή δοσολογία γιατί συνήθως λένε «κάτσε να βάλω λίγο περισσότερο να έχω το κεφάλι μου ήσυχο», επάνω στην συσκευασία η δοσολογία που γράφει ο παρασκευαστής δεν είναι στην τύχη, έχουν γίνει μια σειρά πειραματικές και εφαρμοστικές εργασίες, έχουν ελεγχθεί από ειδικά εργαστήρια και έχει προσδιοριστεί αυτή η δοσολογία, η οποία δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος. Είναι στο χέρι του παραγωγού να το εφαρμόσει και άλλωστε υπάρχει και μια διακύμανση που λέει που πρέπει να κυμαίνεται η δοσολογία ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που πρέπει να υπάρχουν, τα έχουν υπολογίσει όλα αυτά και είναι και φρόνιμο από πλευράς παραγωγού να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα, δεν είναι τυχαίες οι οδηγίες».
Μειώνεται το οπλοστάσιο του παραγωγού από φάρμακα, αυξάνεται από γνώσεις
   Αναφορικά με τις καταργήσεις φαρμάκων ο κ. Μπούντας επισήμανε πως «είμαστε στην φάση κατάργησης πολλών δραστικών ουσιών , πολλών γεωργικών φαρμάκων και αυτό σημαίνει ότι το οπλοστάσιο του παραγωγού για την φυτοπροστασία των καλλιεργειών μειώνεται. Συνεπώς θα πρέπει να οπλιστούν με γνώσεις για την βιολογία των παθογόνων για να ξέρουν, να μπορούν να γνωρίζουν την στιγμή που πρέπει να παρέμβουν ώστε να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να ξέρουν ότι στο άμεσο μέλλον θα περιοριστούν τα γεωργικά φάρμακα σημαντικά και ήδη έχουν περιοριστεί και είμαστε συνεπώς μπροστά σε καινούργιες απαγορεύσεις γιατί όπως είπαμε και η ΚΑΠ στοχεύει σε φιλοπεριβαλλοντικά προϊόντα, σε μεγαλύτερη ασφάλεια των χρηστών – παραγωγών και των προϊόντων. Οι παραγωγοί θα πρέπει μόνοι τους να επιδιώξουν την κατάρτιση προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν επιτυχώς σε όλη αυτή την ιστορία που αρχίζει σιγά – σιγά να εξελίσσεται». 
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου