«50% αυξήθηκε φέτος η ζήτηση σε καυσόξυλα»
Άδειασαν οι μάντρες ξυλείας της Ροδόπης τον τελευταίο μήνα, πρόβλημα το οποίο εντείνεται, αφήνοντας πολλές οικογένειες χωρίς καύσιμη ύλη. Από τους πρώτους μήνες του χειμώνα, οι επαγγελματίες διαπίστωσαν ραγδαία αύξηση στη ζήτηση ξυλείας, όμως κανείς δε φανταζόταν όταν θα έφταναν σε σημείο, να αδειάσουν όλες οι μάντρες της Ροδόπης. Οι έμποροι ξυλείας αναγκάζονται ακόμα και να διώχνουν πελατεία, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό για την εποχή που διανύουμε, είτε να συμπληρώνουν τις λίστες αναμονής με δεκάδες πελάτες, αφού το πετρέλαιο έχει γίνει είδος πολυτελείας.
«Εδώ και δέκα μέρες λόγω και του καιρού τελείωσαν τα ξύλα και δεν μπορούμε να φέρουμε» τόνισε ο έμπορος Γιώργος Καζαντής που επισήμανε ότι «Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, ούτε να προβλέψουμε πότε θα μπορούμε να προμηθευτούμε, είναι θέμα των καιρικών συνθηκών».
Πολλοί από νωρίς μετέτρεψαν το σύστημα θέρμανσης από πετρέλαιο σε ξύλο. Προμηθεύτηκαν, τους ξυλολέβητες, έκαναν ότι μπορούσαν προκειμένου να απαλλαχθούν από τον βραχνά του πετρελαίου, που κοστίζει σήμερα σχεδόν 1,20 ευρώ το λίτρο. Οι υπόλοιποι αγόρασαν σόμπες ή τις έθεσαν σε λειτουργία και όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα αυτή, χρησιμοποίησαν τζάκι. Έκαναν τα πάντα δηλαδή για να απαλλαγούν από το πετρέλαιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση της ζήτησης. Οι παραγγελίες από την αρχή του χειμώνα ήταν πολλές, αλλά όσο έπεφταν οι θερμοκρασίες αυξάνονταν ακόμα περισσότερο τόνισε ο έμπορος κ. Καζαντζής που έκανε λόγο για πρωτοφανή ζήτηση. «50% αυξήθηκε φέτος η ζήτηση των καυσόξυλων λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου που οδήγησε σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης» υπογράμμισε ο κ. Καζαντής που επισήμανε ότι «ο κόσμος έπεσε πάνω στα ξύλα και δεν υπήρχαν πολλά ξύλα κομμένα στην περιοχή, ήρθε και η κακοκαιρία και οι περισσότερες μάντρες έχουν μείνει χωρίς ξύλα».
«Εμείς θέλουμε να προμηθευτούμε μεγαλύτερες ποσότητες» δήλωσε ο έμπορος που σημείωσε ότι, «το θέμα είναι και το δασαρχείο να επιτρέψει να κοπούν περισσότερα ξύλα για να μπορέσουν και οι έμποροι να βρίσκουν ευκολότερα, εμείς πάντως θα το ζητήσουμε από φέτος για να είμαστε προετοιμασμένοι για του χρόνου»
100 ευρώ στοιχίζει ο τόνος
Παρά την τεράστια ζήτηση, οι έμποροι δεν άλλαξαν την τιμή και είναι προσιτή για όλους. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν αυξήσουν τις τιμές θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην τοπική κοινωνία, που για λόγους οικονομίας στράφηκε στους παραδοσιακούς τρόπους θέρμανσης. Έτσι η τιμή του τόνου σπάνια ξεπερνά τα 120 ευρώ, ενώ είναι πιθανότερο με μία καλή έρευνα αγοράς, οι πολίτες να εντοπίσουν φθηνότερα ξύλα.
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου