Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Επίσκεψη του τέως βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη στον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη

   Την εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς ως ανάχωμα στην κρίση, τα μνημόνια και το χρέος, παρουσίασε χθες στην Κομοτηνή ο τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Το στέλεχος του κόμματος βρέθηκε στην πόλη μας το απόγευμα, οπού αρχικά είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη στο κτίριο της Περιφέρειας και στη συνέχεια πραγματοποίησε πολιτική ομιλία στην αίθουσα της πρώην νομαρχίας Ροδόπης, συζητώντας μαζί του για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος αλλά και ευρύτερου.

    Στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση τους, ο κ. Γιαννακίδης έπλεξε το εγκώμιο του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος και την προσωπική τους γνωριμία εδώ και αρκετά χρόνια. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διαδρομή του στα πολιτικά πράγματα και ταυτόχρονα σημείωσε ότι ο κ. Δραγασάκης αποτελεί κεφαλαίο για τη χώρα. Ο κ. Γιαννακίδης ζήτησε την παρέμβασή του για να αναδείξει κάποια σοβαρά θέματα, που αφορούν την περιοχή μας, ενώ συμφωνήθηκε στο εξής να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας μέσω του Περιφερειακού Συμβούλου, κ. Τάκη Χαρίτου. «Αυτή η περιοχή έχει ανάγκη από όλες τις φωνές και από όλα τα κόμματα», υπογράμμισε ο κ. Γιαννακίδης, επαναλαμβάνοντας ότι «επιτέλους θα πρέπει να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός διακομματικός για αυτήν την περιφέρεια».
   Στη συνάντηση του, με τον περιφερειάρχη, ο κ. Δραγασάκης, αναφέρθηκε στην ρόλο που καλείται να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση, «η  οποία μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως ανάχωμα, για τους πολίτες πολίτες που πλήττονται» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι  «Οι θεσμοί όπως είναι η Περιφέρεια, μπορούν να ενισχυθούν, ώστε να συμβάλλουν στην ανακούφιση του κόσμου, άμεσα. Εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι προβλήματα όπως η ανεργία και η φτώχεια, οι επίσημες πολιτικές αντί να τα αμβλύνουν τα οξύνουν». Για το λόγο αυτό αναφέρθηκε και σε μη άμεσες αρμοδιότητες της Περιφερείας, που μπορεί όμως να συμβάλει ως θεσμός. Τέτοιο είναι το θέμα του δανεισμού των νοικοκυριών, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, του «κουρέματος» των δανείων των φτωχών νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων. «Να μπορέσει η ροή χρήματος να περνάει ει δυνατόν μέσα από την Περιφέρεια», πρότεινε, «κι όχι μέσα από τράπεζες, όπου τελικά δε φτάνει τίποτα στην πραγματική οικονομία».
  Αναφερόμενος στο θέμα των ΕΟΖ, που απασχολεί άμεσα την περιφέρειά μας, ο κ. Δραγασάκης πήρε ξεκάθαρη στάση, κατά της δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης,  υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά  ότι «μελετούμε το θέμα και δε βλέπουμε πλεονεκτήματα για την περιοχή. Κατά δεύτερον, αυτά που ακούμε είναι ασαφή, αφού το μόνο που ακούμε είναι ότι θα υπάρξει μια Ειδική Οικονομική Ζώνη και ειδικά κίνητρα που δεν προσδιορίζονται και θα έρθουν ξαφνικά επιχειρήσεις. Ποιες είναι αυτές οι επιχειρήσεις και τι θα είναι αυτό που θα τους προσθέσουμε; Δηλαδή με το να πληρώνουν λιγότερο φόρο θα έρθουν; Θεωρούμε ότι είναι κάτι σαν «φούσκα» αυτό όπως εμφανίζεται, ενώ βλέπουμε και έναν ανταγωνισμό ανάμεσα στις περιφέρειες. Δεν είναι εκεί η σωστή κατεύθυνση. Για να έχουμε ανάπτυξη, πρώτον θέλουμε ζήτηση, θέλουμε αγοραστική δύναμη, θέλουμε επενδύσεις δημόσιες καταρχήν-κι αν γίνουν δημόσιες μπορεί να έρθουν και ιδιωτικές- θέλουμε μια οικονομία που να έχει μπροστά έναν ορατό ορίζοντα, να είναι ορατό πού πάμε. Άρα δε δίνουμε εκεί την έμφαση, όσο τη δίνουμε στη δημιουργία υποδομών, στην στήριξη του εισοδήματος, στη διάσωση των μικρών επιχειρήσεων από την καταστροφή. Και μέσα σε αυτό το κλίμα βεβαίως να ενθαρρύνουμε οποίον θέλει να κάνει επένδυση να την κάνει, εφόσον είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».
   Για το ζήτημα των επενδύσεων στο χρυσό, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε  ότι «όλες οι γνώσεις, τις οποίες έχουμε, είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η εξόρυξη και η εκμετάλλευση του χρυσού έχει ισχυρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Με ανησυχεί που με το κλίμα, που έχει δημιουργηθεί εδώ στην Ελλάδα, πάνε να λυθούν λογαριασμοί του παρελθόντος, πάνε να λυθούν προβλήματα με τη λογική του fast track, δηλαδή χωρίς ελέγχους. Πρέπει να προλάβουμε συνέπειες αρνητικές, που θα εμφανιστούν στο μέλλον», τόνισε.
   Όσον αφορά στο ενδεχόμενο συνεργασίας, μετεκλογικά, του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο τέως βουλευτής, παραδέχθηκε ότι το μέγεθος των προβλημάτων της χώρας, απαιτούν συλλογικές προσπάθειες, πλην όμως διαχώρισε τα κόμματα και τις πολιτικές του μνημονίου και τα κόμματα που διαφωνούν με το μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει όχι μόνο στην αλλαγή της κυβέρνησης, αλλά και σε έναν άλλο συνασπισμό πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων είπε ο κ. Δραγασάκης, ενώ τόνισε ότι οι εκλογές δε θα φέρουν την σωτηρία στη χώρα, αλλά θα είναι ευκαιρία για το λαό να απαντήσει. Πάντως προέβλεψε «κόλπα» κατά των αριστερών δυνάμεων του τόπου, που εκτιμάται ότι θα πάρουν ιστορικά μεγάλα ποσοστά, σε αυτές τις εκλογές. «Η προσπάθεια να ταυτίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με επεισόδια τα οποία δεν έχουμε καμία ευθύνη, αλλά αντίθετα μας ανησυχούν και αυτό που είπε η Αλέκα Παπαρήγα για «κόλπα», μπορεί και αυτό να συμβεί. Μπορεί να κάνουν προβοκάτσιες ακριβώς για να τα χρεώσουν μετά στην αριστερά και θεωρώ ότι αυτά είναι επικίνδυνα, γιατί δηλητηριάζουν την κοινωνία δεν την αφήνουν να προχωρήσει».   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου