Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η «ευρωπαϊκή εβδομάδα κατά του ρατσισμού» - ενημέρωση στα σχολεία

Το 7-15% των παιδιών θυματοποιούνται εντός του σχολείου
    Ενημερωτική δράση για τη ρατσιστική  βία στα σχολεία (bullying)σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «ΟΡΦΕΑΣ», τις διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης , πραγματοποιήθηκε στις 14, 15, και 16 Μαρτίου, συγκεκριμένα στις 16 Μαρτίου στο 3ο γυμνάσιο, στο πλαίσιο της δράσης προβλήθηκε  βίντεο με τίτλο: «Ο σχολικός εκφοβισμός», στο οποίο συμμετείχαν έφηβοι του εργαστηρίου «Επί σκηνής». Συμμετείχαν: η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (συντονιστής του «Δικτύου για την βία στα σχολεία»), οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου Κομοτηνής. Η δράση υποστηρίζεται από τον όμιλο φοιτητών της μειονότητας του Συλλόγου Επιστημόνων Θράκης.
   Ο επιστημονικός υπεύθυνος του κέντρου πρόληψης «Ορφέας» Γκάρο Εσαγίαν «σήμερα στο 3ο γυμνάσιο βρεθήκαμε για να παρουσιάσουμε μια δράση ευαισθητοποίησης των μαθητών κατά του σχολικού εκφοβισμού. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό και συμβαίνει παντού, σε όλα τα σχολεία και πρέπει να μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε, κάνοντας τα παιδιά να μιλήσουν για αυτό. Εμείς επιδιώκουμε με την ευαισθητοποίηση να κάνουμε τα παιδιά να μιλήσουν γι’ αυτό, είτε είναι θύτες, είτε θύματα, είτε ακόμη και μάρτυρες, τα παιδιά αυτά που βλέπουν αυτά τα γεγονότα και δεν αντιδρούν».
   Ερωτηθείς για το αν είναι συχνό φαινόμενο αυτό στο σχολικό περιβάλλον, υπογράμμισε πως «ναι, το 15% των μαθητών έχουν υποστεί φαινόμενα βίας στο σχολικό περιβάλλον. Εκτός από τις μελέτες, είναι συχνό φαινόμενο σε κοινωνικές ομάδες να είναι κάποιος θύτης και κάποιος θύμα, ιδίως στην εφηβική ηλικία. Πολλές φορές, χλευάζουν, κακοποιούν στην προσπάθεια τους να αισθανθούν ποίο σίγουροι για τον εαυτό τους, βέβαια αυτός είναι ένας λανθασμένος τρόπος αλλά γι’ αυτό είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε και να το δούμε».  «Ο σχολικός εκφοβισμός θα λέγαμε είναι ένα φαινόμενο που συναντούμε περισσότερο στην εφηβεία, στα παιδιά του δημοτικού, υπάρχουν φαινόμενα επιθετικότητας αλλά δεν παίρνουν αυτή την μορφή του σχολικού εκφοβισμού που συναντάμε στο γυμνάσιο και το λύκειο, κατέληξε ο κ. Εσαγίαν.
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου