Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Ημερίδα εθελοντισμού στην Κομοτηνή «Εθελοντής, ενεργός πολίτης στη δική σου πόλη»

  Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ως εθνικός συντονιστικός φορέας για το «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011» και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής (Europe Direct) πραγματοποίησαν την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, στην Κομοτηνή, ημερίδα με τίτλο: «Εθελοντής, ενεργός πολίτης στη δική σου πόλη!». Η ημερίδα διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής και τη συμμετοχή τοπικών εθελοντικών οργανώσεων, στο Κτήριο της παλιάς Νομικής, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.  
   Η ημερίδα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011, επιδιώκοντας να αναδείξει τη σημασία του εθελοντισμού στη δημιουργία μιας πιο δημοκρατικής και υπεύθυνης κοινωνίας πολιτών. Παράλληλα με τις εργασίες της ημερίδας, λειτουργούσε και εκθεσιακός χώρος (Fair), όπου υπήρχε  δυνατότητα προβολής και ενημέρωσης του κοινού για τις δράσεις των τοπικών εθελοντικών οργανώσεων.
    Οι ομιλητές της ημερίδας ήταν ο επιστημονικός συνεργάτης, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς κ. Μπούρας, η εκπρόσωπος γραφείου Εθελοντισμού Δήμου Κομοτηνής κα. Σαλτσίδου, η εκπρόσωπος γραφείου Εθελοντισμού Δήμου Αλεξανδρούπολης κα. Μακρή, η διευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας & Πολιτισμού Δήμου Βέροιας και Μαρασλή, ο πρόεδρος Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Παράρτημα Κομοτηνής κ Γιανγκίνης, το μέλος της ομάδας Komotinistas κ. Σεμπερλίδης, η  κοινωνική λειτουργός Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα «Περπατώ» κα. Χατζοπούλου, ο εκπρόσωπος Φιλοζωικής Εταιρίας Κομοτηνής κ. Δημοσθένους, ο λέκτορας κοινωνικής διοίκησης του Δ.Π.Θ. κ. Πολυζωίδης, η υπεύθυνη E.V.S. WWF-Hellas κ. Καραμπάτσα,ο κ. Χαρατσής, πρόεδρος Ν.Ε.Υ (Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Κομοτηνής) και ο κ. Ποντικίδης, πρόεδρος Κοινότητας Νέων.
    Ο γενικός γραμματέας νέας γενιάς κ.  Γιάννος Λιβανός «είναι η δεύτερη ημερίδα που διοργανώνεται εκτός Αθηνών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους εθελοντισμού, από την γενική γραμματεία νέας γενιάς, που είναι ο εθνικός συντονιστικός φορέας, σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνει δράσεις και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες  για την προβολή του πνεύματος του εθελοντισμού σε όλη την χώρα».
    Αυτό που είναι σημαντικό και θέλησε να τονίσει ο κ. Λιβανός είναι ότι «ο εθελοντισμός σε πολύ μεγάλο βαθμό αφορά τους νέους, είναι πολύ σημαντικό να προτάξουν το συλλογικό καλό του ατομικού και να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο που μπορούν να κάνουν και την διαφορά».   Σε αυτό το πλαίσιο έκανε ειδική αναφορά στους komotinistas όπου σημείωσε ότι «οι komotinistas είναι μια πρωτοβουλία και νέων ανθρώπων που έχει αντίκρισμα στα τοπικά και πολλές άλλες πρωτοβουλίες, η Κομοτηνή δεν επιλέγει τυχαία από την γενική γραμματεία, είναι μια από τις πόλεις με δραστήριο εθελοντικό κίνημα και πολύ δραστήρια νεολαία». 
    Όσον αφορά τα μηνύματα που θέλει να περάσει η γενική γραμματεία νέας γενιάς ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι «ο εθελοντισμός σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι απαραίτητος όσο ποτέ, σε πολύ μεγάλο βαθμό η προσφορά εθελοντικής εργασίας, απευθύνετε στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δηλαδή, τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη». «Ακόμη ότι ο  εθελοντισμός σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά θέσεις εργασίας» δήλωσε και συνέχισε «δρα συμπληρωματικά προς την αμειβόμενη εργασία, είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εννοήσουμε σαν εθελοντική εργασία την άμισθη εργασία σε έναν ιδιώτη με την προοπτική της μελλοντικής πρόσληψης» και εξήγησε ότι «Ο εθελοντισμός αφορά την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και όχι στον πλουτισμό ενός συγκεκριμένου ατόμου, ενός ιδιώτη».   
    Μιλώντας για το πρότυπο του εθελοντή – ενεργού πολίτη ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι «εμείς το πρότυπο που θέλουμε να προβάλλουμε είναι του ενεργού πολίτη, ταυτόσημη με του εθελοντή, είναι ο νέος που ψάχνετε στα ακαδημαϊκά του, στα επαγγελματικά του και παρόλα αυτά από το υστέρημα του χρόνου του προσφέρει εθελοντικά στην κοινωνία. Είναι ο νέος, ο σκεπτόμενος,  που ασκεί γόνιμη κριτική, ελέγχει και είναι συμμέτοχος στα δημόσια πράγματα, ασκεί κριτική στις τοπικές αρχές και στην κυβέρνηση του και σε όσους ασκούν εξουσία».           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου