Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Μια αξέχαστη μουσική ξενάγηση από τον Στέφανο Κορκολή

Τις «Μουσικές σχέσεις» του Στέφανου Κορκολή, απόλαυσε το φιλόμουσο κοινό της Κομοτηνής, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στις 9 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. Πέτυχε η πρώτη απόπειρα να ανοίξουν οι πόρτες του Μεγάρου Μουσικής σε μια live εμφάνιση, μια απόπειρα που στέφθηκε με επιτυχία. Η παράσταση αυτή, μετά από τη σημαντική συνεργασία του Μεγάρου με τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, εκτιμάται ως ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στον απώτερο στόχο της ανάδειξής του περιφερειακά και πανελλαδικά.
  Ο Στέφανος Κορκολής-πιανίστας με κλασική παιδεία, αλλά και συνθέτης και ερμηνευτής σύγχρονων μουσικών ρευμάτων- σε ένα «one man show», ξενάγησε με  τον δικό του τρόπο στον μαγικό κόσμο της μουσικής το κοινό. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι που εξερευνά τις σχέσεις ανάμεσα σε συνθέτες διαφορετικών εποχών και ύφους, μεταξύ των οποίων είναι οι Θεοδωράκης, Χατζιδάκις , Πιατσόλα, Ρότα, Μορικόνε.
    Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ροδόπης, κ. Γιάννης Νικολαϊδης, με αφορμή τη φιλοξενία του Στέφανου Κορκολή στο Μέγαρο Μουσικής, έκανε λόγο για μια «διαφορετική εμπειρία, που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε», μιας και όπως σημείωσε, «θα είναι η πρώτη φορά που μια ζωντανή παράσταση ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής». «Οι προσπάθειές μας δε σταματούν», τόνισε, «γιατί πρέπει να μείνει ζωντανό το Μέγαρο, να αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία και από την ευρύτερη περιοχή». «Οι τοπικοί φορείς είναι πάντα κοντά στις προσπάθειές μας», κατέληξε, καλώντας και τον κόσμο να αγκαλιάσει την προσπάθεια, που γίνεται.
   Από τη μεριά του ο κ. Στάθης Κεφαλίδης, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στην προσπάθεια αξιοποίησης του Μεγάρου υπάρχει μεγάλη εθελοντική προσφορά, προερχόμενη τόσο από τα μέλη του Συλλόγου Φίλων του Μεγάρου Μουσικής, όσο και από εθελοντές από την πόλη, μεταξύ αυτών πολλοί από επαγγελματίες. Αναφερόμενος στις τελευταίες δράσεις, που λαμβάνουν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής, έκανε λόγο για ένα «άνοιγμα», που όπως σημείωσε, «είχε ως αποτέλεσμα πολλοί καλλιτέχνες ή εκπρόσωποι καλλιτεχνών να έρχονται σε επαφή μαζί μας, για να γνωρίσουν το χώρο, να δουν τις δυνατότητές του, αλλά και να προγραμματίσουν να ανεβάσουν παραστάσεις στην περιοχή μας». Ενδεικτικά ανέφερε τα ονόματα του Μίκυ Θεοδωράκη και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας ότι «ξαφνικά θα μας δοθεί η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με αυτό, το οποίο μέχρι χθες το είχε μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη και είτε δε μπορούσαμε εμείς να το απολαύσουμε, είτε για να πάμε έπρεπε να ξοδέψουμε αρκετά χρήματα». «Ο ρόλος λοιπόν για τον οποίο κατασκευάστηκε αυτό το κτίριο», κατέληξε, «σιγά-σιγά αρχίζει να μορφοποιείται, μέχρι επιτέλους να φτάσει στο σημείο να λειτουργήσει σε πλήρη οργάνωση, με το φορέα διαχείρισης, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή και με ό,τι άλλο απαιτείται»
   Ο κ. Κεφαλίδης  επισήμανε ότι «είναι μεγάλη τιμή για μας που ο Στέφανος Κορκολής θα ανοίξει το μέγαρο για τις ζωντανές παραστάσεις.  Ο κόσμος αγκάλιασε τον κ. Κορκολη και αυτό φάνηκε με την εξάντληση των εισιτηρίων ήδη από τις πρώτες μέρες, μιλάμε για 705 θέσεις χωρίς να υπολογίζουμε και αυτούς που ήρθαν απ’ έχω από το μέγαρο».
  Την χαρά του που βρέθηκε στην Κομοτηνή, εξέφρασε ο ίδιος ο καλλιτέχνης Στέφανος Κορκολής στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου πρίν την παράσταση. « είναι μεγάλη η χαρά γιατί εγκαινιάζω το τρίτο μέγαρο πανελλαδικά, θεωρώ ότι είναι πολύ σπουδαίο, γιατί έγινε κυρίως με προσωπική πρωτοβουλία κάτι που στους καιρούς μας λείπει και θα έπρεπε να πάρουν πολύ παράδειγμα, να κάνουν που εσείς πετύχατε.
   Όσον αφορά το ρεπερτόριο ο κ. Κορκολής επισήμανε ότι « θέλω να αποδείξω ότι η μουσική είναι μια, αρκεί να είναι καλή μουσική, γι’αυτό και περιλαμβάνει διαφόρων ειδών κομμάτια, Χατζιδάκις , Πιατσόλα, Ρότα, Μορικόνε, δεμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να μην δημιουργείται η αίσθηση ότι είναι ένας αχταρμάς αλλά δείχνει την συνοχή όλων αυτών των συνθετών».  «επειδή δεν υπάρχει πρόγραμμα, αλλά όλα είναι πολύ γνωστά κομμάτια, το πρώτο τραγούδι πάντα το αφιερώνω για τους αρχιτέκτονες των special Olympics επειδή έχω γράψει τον ύμνο, το κάνω αυτό γιατί θεωρώ πως αυτοί οι αθλητές είναι οι πραγματικοί αθλητές, είναι οι αθλητές που έχουν συλλάβει το νόημα του αθλητισμού και μας κάνουν περήφανους. Παραμένω ενεργό μέλος των special Olympics και αυτό που λέμε διαφορετικότητα όχι όπως παλιότερα που τα κρύβαμε αλλά σήμερα που μας κάνουν να θέλουμε εμείς να κρυφτούμε».      
   «Αν ο κόσμος έχει κέφι και θέλει μπορούμε να σιγοτραγουδήσουμε παλιά μου τραγούδια. Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ και με συγκινεί που ο κόσμος με τιμά με την παρουσία του» τόνισε στο τέλος ο κ. Κορκολής.
   Το μήνυμα που έστειλε στον κόσμο  ο κ. Κορκολής αναφορικά με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις υπογράμμισε ότι « όταν οι έλληνες γινόμαστε μια γροθιά καταφέρνουμε τα πάντα. Δεν τους χρωστάμε, μας χρωστάνε όπως οι γερμανοί. Λίγος σεβασμός δεν θα έβλαπτε, μπορεί να κάνουμε τα λάθη μας, αλλά ο σεβασμός πρέπει να είναι αυτός που αρμόζει για την Ελλάδα. Η τέχνη στις δύσκολες στιγμές δείχνει μια διέξοδο και γαληνεύει τις ψυχές που είναι ανάστατες, μαζί και η δική μου.  Όπου ταξιδεύω στον κόσμο φοράω την ελληνική σημαία  και καμαρώνω, κανείς δεν θα μου στερήσει το δικαίωμα να υπερασπίζομαι την χώρα μου ακόμη και αν μερικές φορές την μουντζώνω και εγώ». 
  Αναφορικά με το μέγαρο μουσικής της Κομοτηνής ο κ. Κορκολής σημείωσε ότι «Είναι ένα έργο τέχνης το μέγαρο μουσικής Κομοτηνής. Σίγουρα θα έχετε και καλλιτέχνες από το εξωτερικό και για να δούνε αλλά και για να παίξουν»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου