Με μικρής έντασης επεισόδια χαρακτηρίστηκε η διαμαρτυρία της ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στα πλαίσια της 48ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Η πορεία ξεκίνησε μετά τις ομιλίες από το εργατικό κέντρο Κομοτηνής, όπου υπήρχε μικρή συμμετοχή εργαζόμενων από τις δυο οργανώσεις, στη συγκέντρωση συμμετείχαν και μέλη του κινήματος των «αγανακτισμένων πολιτών».
Νωρίτερα και πριν αρχίσει η πορεία ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου κ. Παντελής Μαγαλιός, τόνισε ότι «η σημερινή ημέρα είναι πάρα πολύ κρίσιμη και αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να κάνουμε μία έκκληση προς τους βουλευτές όλου του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ιδιαιτέρως του ΠΑΣΟΚ, να μην ψηφίσουν αυτό το έκτρωμα, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, το οποίο θα καταργήσει τους μισθούς, τις συντάξεις και τις συλλογικές συμβάσεις. Όσο αφορά τη συμμετοχή του κόσμου, τα εργοστάσια είναι κλειστά και ευελπιστούμε ότι δεν θα ασχοληθούνε με άλλες προσωπικές εργασίες και τα χωράφια και θα έρθουν να πάρουν μέρος στην πορεία».
Το μέλος της αυτόνομης παρέμβασης κ. Τάκης Μουμτζίδης, επισήμανε ότι «σήμερα πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι θα δώσουν μία απάντηση στην ανασχηματισμένη κυβέρνηση η οποία φέρνει το μεσοπρόθεσμο στη Βουλή και πιστεύουμε ότι αυτό το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν θα περάσει. Ο κόσμος θα δώσει την απάντησή του τις πλατείες και στους δρόμους».
Ο γραμματέας ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, υπογράμμισε ότι «σήμερα εκτελείτε ο πιο μεγάλος εκβιασμός των τελευταίων δεκαετιών, ή Μεσοπρόθεσμο ή τανκς. Πρέπει ο ελληνικός λαός να αναρωτηθεί αν αξίζουμε τέτοια πολιτική ηγεσία και τέτοιες πολιτικές. Μετά από 37 χρόνια με τεράστιους πόρους, με τεράστια οικονομικά πακέτα από τη ΕΕ, με τα λεφτά μας από τα ασφαλιστικά ταμεία όλων των εργαζομένων, αξίζαμε να φτάσουμε ως χώρα σε αυτό το σημείο; Το ξέρω ότι όλοι είμαστε συμμέτοχη στην αφασία, αλλά πρέπει να βάλουμε τέλος και αυτές τις μέρες, αυτή η μεγάλη συγκυρία, χτυπάει την καμπάνα, αλλιώς όλοι μαζί θα κλαίμε για τα παιδιά μας που θα πηγαίνουνε μετανάστες στο εξωτερικό για εργασία».
Μικρής έντασης επεισόδια πραγματοποιήθηκαν έξω από το κτίριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, καθώς τη στιγμή που οι διαδηλωτές περνούσαν έξω από το συγκεκριμένο κτίριο, το μπλοκ των αναρχικών και των αντιεξουσιαστών καθώς και των «αγανακτισμένων», αποσπάστηκαν από το υπόλοιπο κομμάτι και θέλησαν να μπούνε στο κτίριο της Περιφέρειας για να επιδώσουν ψήφισμα στον περιφερειάρχη και ήρθαν σε σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες τους απώθησαν και δεν τους επέτρεψαν να μπούνε. Τότε τα πνεύματα οξύνθηκαν, με τις αστυνομικές δυνάμεις να αντιστέκονται χτυπώντας με τα γκλόμπ και τους διαδηλωτές με τα καδρόνια ευτυχώς δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός. Η χρήση δακρυγόνου και τριών κροτίδων από την αστυνομία πυροδότησε το ήδη ηλεκτρισμένο κλίμα. Μετά από λίγη ώρα και ενώ ηρέμησαν τα πνεύματα επιτράπηκε η είσοδος ενός εκπροσώπου που επέδωσε το ψήφισμα σε εκπροσώπους του περιφερειάρχη καθώς ο κ. Γιαννακίδης απουσίαζε.
Οι διαδηλωτές στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Δημαρχεία Κομοτηνής όπου και λόγω της μικρής αστυνομικής δύναμης μπήκαν μέσα και ανάρτησαν πανό των «αγανακτισμένων» ενώ στην συνέχεια συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη όπου και του παρέδωσαν το ψήφισμα ενώ μίλησαν μαζί του και για τα αιτήματα που έχουν. Ένα από τα αιτήματα ήταν να πραγματοποιηθεί η συνέλευση τους στο δημαρχιακό κατάστημα όπου και έγινε αποδεκτό από τον κ. Πετρίδη με τον όρο να μην παρεμποδιστεί η εξυπηρέτηση του κοινού. Στην συνέχεια έλαβε χώρα η συνέλευση με την συμμετοχή του δημάρχου Κομοτηνής, που κλήθηκε και απάντησε σε μια σειρά από θέματα που του έθεσαν οι «αγανακτισμένοι», μερικά από αυτά ήταν η λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου, που ζήτησαν να το διαχειριστούν οι ίδιοι παρότι ο δήμαρχος τους εξήγησε τους λόγους που δεν συνεχίστηκε και το ότι είναι αδύνατον να λειτουργήσει σήμερα, οι ίδιοι υποστήριξαν ότι μπορούν να καταστήσουν δυνατή την λειτουργία του. Παράλληλα συζητήθηκε και το θέμα της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή, όπου οι «αγανακτισμένοι» εξέφρασαν την ανησυχία τους γιατί πολλοί παράγοντες της περιοχής αλλάζουν στάση και ζήτησαν από τον κ. Πετρίδη να πάρει θέση, ο Δήμαρχος Κομοτηνής εξέφρασε για άλλη μια φορά την αντίθεση του ενώ δήλωσε ότι «αν πέσουν οι υπογραφές για την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή μας, θα παραιτηθώ από Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που είμαι μέλος».
Η συμβολική κατάληψη του δημαρχείου έληξε τελικά στις 2 περίπου το μεσημέρι, μετά το πέρας της συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου