Συνεδρίασε την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011 στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Τα μέλη του Συμβουλίου μετά από αίτημα της «Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας», ενημερώθηκαν από τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη για τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της αδειοδότησης επενδύσεων εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού και τις ενέργειες που έχουν γίνει προκειμένου το ενδεχόμενο αυτό να αποτραπεί ως απόλυτα ασύμβατο με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε η διαπαραταξιακή – διαθεσμική επιτροπή να επισκεφθεί εκ νέου την Αθήνα και να ενημερώσει για την άποψη της τοπικής κοινωνίας τα μέλη της διυπουργικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει τελικά το ζήτημα της αδειοδότησης των επενδύσεων χρυσού.
Επίσης συζήτηση έγινε και για το θέμα των Ελεύθερων Ζωνών Εγκατάστασης Επιχειρήσεων στη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μετά από αίτημα της «Περιφερειακής Αναγέννησης», όπως αυτό έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό μέσα και από σχετικές δημόσιες συζητήσεις και αναφορές.
Το Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία και μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη να συγκροτηθεί επιτροπή από τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η οποία θα στελεχωθεί και από τεχνοκράτες με σκοπό την σύνταξη συγκεκριμένου πλαισίου προτάσεων το οποίο θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Επίσης στα μέλη του Συμβουλίου έγινε εκτενής ενημέρωση από τον Διευθυντή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστα Καλούδη και τον Διευθυντή της ΔΙΑΑΜΑΘ Δημήτρη Δερματά για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό που αφορά στην διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
Από την ενημέρωση προέκυψε πως η Περιφέρεια βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο προετοιμασίας και ολοκλήρωσης της υφιστάμενης φάσης του σχετικού σχεδιασμού ενώ για το θέμα των ενστάσεων που διατυπώθηκαν για την χωροθέτηση της μονάδας Επεξεργασίας του Δυτικού τομέα (Καβάλα) θα υπάρξει εκτενής διαβούλευση προκειμένου να αξιολογηθούν οι ενδοιασμοί αλλά και να μην κινδυνεύσει ο περιφερειακός σχεδιασμός .
Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ενέκριναν κατά πλειοψηφία μετά και την σχετική ενημέρωση, το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης της Οροσειράς της Ροδόπης το οποίο αποτελεί πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο για τον μοναδικό αυτό φυσικό πλούτο. Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του Προγράμματος έχουν ήδη υποβληθεί προτάσεις από τους τελικούς δικαιούχους οι οποίες και θα αξιολογηθούν προς ένταξη με κριτήριο τις ανάγκες της κάθε περιοχής αλλά και την ωριμότητα των σχετικών έργων.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο εξάλλου ενέκρινε κατά πλειοψηφία την τροποποίηση του Προγράμματος Έργων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ενός μεταβατικού ουσιαστικά προγράμματος που περιλαμβάνει κυρίως έργα των τέως Νομαρχιών και ενόψει της κατάρτισης του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος έργων και παρεμβάσεων της ΠΑΜ-Θ.
Αποφασίσθηκε επίσης, η παράταση των συμβάσεων μεταφοράς μαθητών της Περιφέρειας ΑΜΘ και η εξουσιοδότηση στον Περιφερειάρχη που αφορά στο παραπάνω θέμα μετά και την Διαπιστωτική Πράξη του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης
Τέλος και μετά από σχετική επερώτηση συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης έγινε ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Διευθυντή Υγείας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Θεόδωρο Σερετίδη αλλά και τον ανάδοχο του έργου της καταπολέμησης κουνουπιών από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την πορεία του προγράμματος, τις περιοχές των ψεκασμών και τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό.
Να σημειωθεί ότι οι σύμβουλοι της παράταξης «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», αποχώρησαν από το Συμβούλιο προτάσσοντας ως λόγο την παρέλευση του προβλεπόμενου χρόνου της συνεδρίασης. Μετά και από πρόταση του Προεδρείου τα μέλη του Συμβουλίου ανέβαλαν την συζήτηση των εναπομεινάντων θεμάτων για την επόμενη συνεδρίαση του Οργάνου.
Μια εξόχως σημαντική πρόταση κατατέθηκε προς συζήτηση, από την παράταξη «Περιφερειακή Αναγέννηση» στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με θέμα «Δημιουργία Ελεύθερων Ζωνών Εγκατάστασης Επιχειρήσεων και Εμπορίου στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη».
Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής Γιώργου Παυλίδη, είναι μια πρόταση η οποία υπήρχε στις προγραμματικές δηλώσεις της παράταξης πριν από τις πρόσφατες εκλογές στην αυτοδιοίκηση. «Σε αυτό το ζοφερό τοπίο με την διαρκή μετανάστευση των επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες και τους νέους να διακατέχονται έντονα από τάσεις φυγής και πολλοί να την πραγματοποιούν, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, πρέπει όλοι να αντιδράσουμε και να βάλλουμε ένα φραγμό. Η παράταξή μας εξέτασε με προσοχή μοντέλα αυτού του είδους που λειτούργησαν και υπάρχουν σε χώρες της ΕΕ, όπως Γερμανία, Πολωνία. Το ζήτημα είναι να κερδίσουμε το στοίχημα της Βιώσιμης επιχειρηματικότητας», τόνισε ο κ. Παυλίδης.
Αναφερόμενος στον τρόπο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τέτοιο μοντέλο, ο κ. Παυλίδης εξήγησε ότι μπορούν να υιοθετηθούν καλές πρακτικές από τις χώρες όπου εφαρμόζεται. Τόνισε ότι ένας πρώτος μπούσουλας θα δοθεί από την ΕΕ και η συζήτηση που θα ακολουθήσει με τους παραγωγικούς φορείς και τους αυτοδιοικητικούς, θα είναι τέτοια ώστε να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τη μετανάστευση των επιχειρήσεων σε γειτονικές περιοχές. Φυσικά να δούμε και το θέμα του εργασιακού. «Δεν μπορεί οι φορολογικοί συντελεστές στη χώρα μας να είναι για τις επιχειρήσεις στο 45% και στη γειτονική Βουλγαρία να είναι από 8 έως 12 ή 15%. Δεν είναι χαζός κανένας επιχειρηματίας να μην κοιτάξει το συμφέρον του και να πάει εκεί».
Πιο συγκεκριμένα η παράταξη προτείνει: την δημιουργία Ελεύθερων Ζωνών, με ειδικά κίνητρα, εγκαταστάσεως επιχειρήσεων σε σημεία όλης της Περιφέρειας, που παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα (π.χ. Βορείου Έβρου, Νευροκοπίου, Σταυρούπολης, Μύκης, κλπ),
β) εμπορικών ζωνών εγκατάστασης υπηρεσιών στα μεγάλα λιμάνια (εθνικής κλίμακας) και ιδία στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη,
γ) τη σύσταση Τεχνοκρατικής Επιτροπής υποβολής προτάσεων και μελέτης, με τήρηση του κανόνα του σεβασμού των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
Ωστόσο προκύπτει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τις απολαβές των εργαζομένων σε μια τέτοια ζώνη. Διότι, στην γειτονική Βουλγαρία και άλλες χώρες της Βαλκανικής το ημερομίσθιο είναι πολύ χαμηλό και δεν συγκρινόταν –τουλάχιστον μέχρι πρότινος- με τους μισθούς της Ελλάδας. Κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, τα πυρά από τις παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ήταν ομαδόν, κάνοντας λόγο για «Βαλκανοποίηση» και «Κινεζοποίηση» των εργασιακών σχέσεων με κοστούμια μισθών της τάξης των 200 και 300 ευρώ, όπως στις χώρες των Βαλκανίων.
Απαντώντας ο κ. Παυλίδης υποστήριξε ότι καταρχήν θα πρέπει να σταματήσουν ο λαϊκισμός και οι φοβίες. Πρόσθεσε δε ότι, πρωτίστως θα πρέπει μπει ένας φραγμός στο ρεύμα της μετανάστευσης και να πάψουμε να είμαστε απλοί θεατές. Στη συζήτηση που θα γίνει και θα τεθούν τα θέματα επί τάπητος, μπορούμε να βάλλουμε όλες τις παραμέτρους και να προτάξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Η ποιότητα, η τεχνογνωσία, η εμπειρία, όλα αυτά θα αποτελέσουν τα εχέγγυα για μια καλή διαπραγμάτευση για το θέμα της κόστους εργασίας. «Είμαι σίγουρος ότι όταν γίνει ο κατάλληλος διάλογος που πρέπει, θα βρεθεί και η χρυσή τομή. Με πάντα να έχουμε στο μυαλό μας το στόχο: Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα, για να έχει εργασία η νέα γενιά», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Παυλίδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ αποφάσισε τη δημιουργία της επιτροπής με συμμετοχή, πλέον άλλων και των πέντε προέδρων των ΕΒΕ της Περιφέρειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου