Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Αποχώρηση της περιφέρειας ΑΜΑΘ από αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες που αφορούν την διασυνοριακή συνεργασία

Η αποχώρηση της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από μια σειρά αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες οι οποίες αφορούσαν στη διασυνοριακή συνεργασία, αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου. Το Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την αποχώρηση της ΠΑΜΘ από τις αστικές εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ευρωπαϊκή Νέστος - Μέστα Ελληνικό Τμήμα, συνοριακή περιοχή Δέλτα – Ροδόπη, ένωση συνοριακής περιοχής Έβρος (ΕΣΠΕ) καθώς και την λύση - εκκαθάριση της αστικής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρίας «Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας Νομαρχιών Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας, Παράρτημα Ελλάδας». Παράλληλα, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε την αποχώρηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης από την αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Εταιρία Προστασίας και Ανάπτυξης των Στενών του Νέστου “Άγιος Κοσμάς”». Στις αποχωρήσεις από τις εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα λευκό ψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θανάσης Μακρής, Δημήτρης Χαρίτου, Χρήστος Τρέλλης και Ποτόλιας Χρήστος  ενώ μειοψήφησε η παράταξη του Γιώργου Παυλίδη.
    Για το θέμα των αποχωρήσεων της περιφέρειας από εταιρείες διασυνοριακού χαρακτήρα μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα εξηγήσεις έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης  τονίζοντας ότι «εξηγήσαμε πολλές φορές ότι η διασυνοριακή συνεργασία με τους γειτονικούς νομούς των άλλων κρατών έχει μια διπλή διάσταση, μια διάσταση πολιτική και μια διαχειριστική. Εμείς σήμερα εισηγούμαστε τη λύση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας η οποία αποτελούνταν από έξι μόνο ελληνικές νομαρχίες, οι οποίες μετά τον Καλλικράτη έγιναν δυο περιφέρειες, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία είναι διάδοχος της πρώην νομαρχίας Σερρών και η περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία είναι η διάδοχος των πέντε νομαρχιών. Μετά την εξέλιξη αυτή και με βάση το γεγονός ότι η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη αστική εταιρεία, αποκλειστικός μέτοχος παρέμεινε η περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δεν νοείται λοιπόν δίκτυο της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τον εαυτό της. Δε χρειάζεται να υπάρχει μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για να συνεργάζονται οι πέντε περιφερειακές ενότητες της περιφέρειας οι οποίες συνεργάζονται ούτως ή άλλως ως κομμάτια μιας ενιαίας περιφερειακής διοίκησης. Προτείναμε αυτή η εταιρεία να λυθεί και να καταργηθεί διότι δεν έχει νόημα πλέον να υφίσταται καθώς έχει μόνο διαχειριστικό  κόστος, το οποίο δεν προσφέρει τίποτα».
    «Σε ότι αφορά την πολιτική διάσταση του θέματος δηλαδή τη συνεργασία με τις νομαρχίες της γειτονικής Τουρκίας και Βουλγαρίας» ο κ. Δαμιανίδης διευκρίνισε ότι  «αυτή όχι μόνο δεν καταργείται αλλά επεκτείνεται ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ομίλου εδαφικής συνεργασίας. Ο όρος είναι νέος , είναι ένα σύγχρονο εργαλείο διασυνοριακής συνεργασίας, προβλέπεται μέσα στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και είναι ένας όμιλος ο οποίος θα μπορεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο να έχει συνεργασία όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων που ο όμιλος θα μπορεί να παίρνει απευθείας από την ευρωπαϊκή επιτροπή αυτό που προβλέπεται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Εκσυγχρονίζουμε και πάμε ακόμη περισσότερο μπροστά τη διασυνοριακή συνεργασία αλλά δε μπορούμε να καταλάβουμε τη λογική της αντιπολίτευσης ότι πρέπει να εξακολουθεί να υφίσταται η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία δικτύωσης της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τον εαυτό της».
    Ο αντιπρόεδρος περιφερειακού συμβουλίου, περιφερειακός σύμβουλος «Περιφερειακής Αναγέννησης» Θεόδωρος Μαρκόπουλος  επισήμανε ότι «συζητήθηκε η αποχώρηση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης από μια σειρά αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες οι οποίες είχαν ένα έργο και δραστηριοποιούνταν κυρίως στη διασυνοριακή συνεργασία. Είναι μεγάλο λάθος το γεγονός ότι αποχωρούμε αντικαθιστώντας την υφιστάμενη κατάσταση με κάτι το οποίο είναι νεφελώδες, θολό και δεν έχει σαφή περιγραφή. Κατά την άποψη της Περιφερειακής Αναγέννησης θα έπρεπε πρώτα να οριοθετηθεί, να γίνει σαφές το πλαίσιο το οποίο θα εφαρμόσουμε από εδώ και πέρα, θα έπρεπε να το συζητήσουμε και τότε να παρθεί η απόφαση για την αποχώρηση. Σήμερα είναι σαν να αντικαθιστούμε μια υφιστάμενη κατάσταση με τα καλά της και τα αρνητικά της μ’ ένα τίποτα, μ’ ένα νεφέλωμα το οποίο δυστυχώς μας προβληματίζει».
      Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Τρέλλης, μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα δήλωσε ότι «είναι ξεκάθαρη απέναντι στη σύσταση ή και τώρα τη διάλυση των εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τη σύσταση Μ.Κ.Ο. κι άλλων τέτοιου τύπου οργανώσεων. Θεωρούμε ότι αποτελούν εταιρείες διασπάθισης δημόσιου χρήματος γι’ αυτό κι εμείς τις καταγγέλλουμε όταν ιδρύονται και σήμερα ταυτόχρονα καταγγέλλουμε όσες ακόμη συνεχίζουν να υπάρχουν. Θεωρούμε ότι ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής, την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και τις σχέσεις με άλλες χώρες αυτά θα πρέπει να λύνονται μέσα από τα υφιστάμενα κρατικά και τοπικά όργανα κι όχι μέσα από τέτοιου είδους εταιρείες και δραστηριότητες που και δε λύνουν τα προβλήματα και ταυτόχρονα κατασπαταλούν δημόσιους πόρους. Σ’ ότι αφορά το ζήτημα σε σχέση με την εταιρεία που υπήρχε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για τη διασυνοριακότητα του Έβρου θεωρούμε ότι μέχρι σήμερα δεν έπαιξε κανέναν ουσιαστικό ρόλο και οι δαπάνες που είχε μέχρι σήμερα δεν έχουν κανένα αντίκρισμα σε σχέση με το έργο που έχει επιτελεστεί. Θα πρέπει για τη συγκεκριμένη εταιρία να υπάρξει η διάλυση της και ότι ακίνητα υπάρχουν και οποιαδήποτε άλλη υποδομή να μεταφερθεί άμεσα στην περιφέρεια και να αξιοποιηθεί από την περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου