Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου: «Στον αέρα» τα αντιπλημμυρικά έργα για τον Έβρο

  Συνεδρίασε στην Κομοτηνή την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011,σε τακτική συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ.
   Τα μέλη του Συμβουλίου και μετά από σχετική ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ για προγραμματιζόμενη συνάντηση τοπικών φορέων με πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑΑ στην Αθήνα για την ΠΠΕ της επένδυσης εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού στο Πέραμα του Έβρου, αποφάσισαν ομόφωνα να αρνηθούν την μετάβαση στην Αθήνα και να προτείνουν στην ηγεσία του Υπουργείου να πραγματοποιήσει την όποια συνάντηση στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ σε μία ανοικτή στην κοινωνία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
   Ο Περιφερειάρχης επίσης ενημέρωσε το σώμα για τις εξελίξεις σχετικά με την κινητικότητα που υπάρχει για την δημιουργία Ζωνών Ελεύθερων Συναλλαγών και την επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και Περιφερειακής Ανάπτυξης να χρηματοδοτήσει την Περιφέρεια προκειμένου μέσα από  μία επιτροπή κοινωνικών φορέων να εκπονηθεί μελέτη, σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποσαφηνιστεί απόλυτα το πλαίσιο δημιουργίας τέτοιων ζωνών και στη συνέχεια να τοποθετηθούν τα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια και εν κατακλείδι το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ.
 Τα μέλη του Συλλογικού Οργάνου επίσης συζήτησαν σχετική επερώτηση συμβούλων της αντιπολίτευσης που αφορούσε στην αντιπλημμυρική προστασία του Έβρου. Επισημάνθηκαν οι ευθύνες της κεντρικής διοίκησης η οποία παρότι συνέστησε σχετική Επιτροπή με αντικείμενο την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων του Έβρου και του Ερυθροποτάμου, δεν έχει προβεί ούτε στην στελέχωση πολλώ δε μάλλον ούτε στην χρηματοδότηση του οποιοδήποτε έργου αντιπλημμυρικής προστασίας αρνούμενη ακόμη και να δώσει σύμφωνη γνώμη στην Περιφέρεια να εκτελέσει έργα ανάγκης μέσα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους.
   Τα μέλη του Συμβουλίου  ενέκριναν ακόμα  κατά πλειοψηφία την 4η τροποποίηση του προϋπολογισμού του έτους 2011, την 5η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος, την προκήρυξη για την κάλυψη 2 θέσεων επιστημονικού προσωπικού με σύμβαση ενός έτους για την υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην ΠΑΜ-Θ  καθώς  και την παραχώρηση εξοπλισμού  κυριότητας της περιφέρειας μας προς την εταιρεία  Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ΑΕ, το οποίο ξεκινά άμεσα την λειτουργία του.
Ο περιφερειάρχης, κ. Άρης Γιαννακίδης, ενημερώνοντας το σώμα σχετικά με τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, ευθύνες επέρριψε στον Υφυπουργό Υποδομών, κ. Γιάννη Μαγκριώτη, καταγγέλλοντας τον για αναξιοπιστία και ανευθυνότητα για το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων στον Έβρο, υπογραμμίζοντας πως οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δυο βαθμών σε συσκέψεις, που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, έχουν καταγράψει τις ανάγκες και έχουν ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις, που τους αναλογούν βάσει των αρμοδιοτήτων τους. Όπως εξήγησε, την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών, καθώς και την υποχρέωση για τη χρηματοδότησή τους με πόρους από το ταμειακό του Υπουργείου. Τον περασμένο Ιούνιο μάλιστα συγκροτήθηκε μια ειδική υπηρεσία, που θα είχε την ευθύνη της διαχείρισης της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Έβρου. Παρόλα αυτά όμως, αν και ο ίδιος έκτοτε έχει επισκεφτεί 4 φορές το Υπουργείο για το συγκεκριμένο ζήτημα, η απάντηση που ελάμβανε πάντοτε ήταν ότι δεν υπάρχουν εθνικοί πόροι. Όπως μάλιστα ενημέρωσε, «προθυμοποιηθήκαμε στην τρίτη συνάντηση να χρηματοδοτήσουμε από τους ΚΑΠ της ΠΑΜ-Θ τα έργα, αλλά ακόμα δεν έχουμε πάρει τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου». Να σημειωθεί, ότι τα αντιπλημμυρικά έργα ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και ως εκ τούτου για την οποιαδήποτε παρέμβαση από πλευράς της Περιφέρειας απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του. Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, η αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου βρίσκεται στον αέρα και όπως σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης, «ο Έβρος αυτή τη στιγμή είναι αίολος σε αντίξοες καιρικές συνθήκες». «Οι ευθύνες είναι τεράστιες», κατέληξε, «για έργα, που έπρεπε να είχαν γίνει χθες».

    Από την πλευρά του ο κ. Πέτροβιτς, που έθεσε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, εξέφρασε την απογοήτευσή του από την απάντηση του κ. Γιαννακίδη, υποστηρίζοντας ότι «για ακόμα μια χρόνια ο Έβρος βρίσκεται εκτεθειμένος στα καιρικά φαινόμενα και στις πλημμύρες. Όλο αυτό το ζήτημα μας προκαλεί μεγάλο προβληματισμό», συνέχισε, «αφού η αρμόδια υπηρεσία, που θα λειτουργούσε στο Σουφλί, δεν έχει ιδρυθεί κι ούτε θα ιδρυθεί». «Ποιος θα διαχειριστεί την κατάσταση σε περίπτωση πλημμυρίδων φαινομένων;», αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε ότι «δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η Πολιτική Προστασία και αν υπάρχουν κονδύλια». «Είμαστε στο έλεος των καιρικών φαινομένων», υπογράμμισε και κάλεσε τη διοίκηση της περιφέρειας να αναλάβει πρωτοβουλίες για περαιτέρω πιέσεις προς το Υπουργείο Υποδομών, ώστε να θέσει την κεντρική εξουσία προ των ευθυνών της, αλλά και να οργανώσει τις υπηρεσίες της για την αντιμετώπιση δυσμενών φαινομένων.

   Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο κ. Χρήστος Τρέλλης ζήτησε να υπάρξει γενικευμένη συζήτηση για το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων στον Έβρο, χαρακτηρίζοντας το ως ένα από τα πιο σοβαρά, που απασχολούν το γειτονικό νομό και επισήμανε ότι «Έχουμε βιώσει πλημμύρες τα προηγούμενα χρόνια που αν και ευτυχώς δεν έχουμε θρηνήσει ακόμα ανθρώπινες ζωές, έχουμε όμως αιολικές καταστροφές. Είναι δεδομένο πως αν δεν υπάρξει βούληση από πλευράς της κεντρικής εξουσίας, ώστε να καταρτιστεί ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην περιοχή, αυτά τα φαινόμενα θα εμφανίζονται κάθε χρόνο, άσχετα αν είναι ακραία ή ημιακραία τα καιρικά φαινόμενα». «Για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα», επισήμανε, «απαιτείται άμεσα να ληφθούν πρωτοβουλίες από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε αφενός να υπάρχει τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας, για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, κι αφετέρου να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης των ορεινών υδάτινων πόρων της χώρας μας, είτε λέγονται ποταμοί, είτε λέγονται χείμαρροι, είτε οτιδήποτε άλλο, γιατί διαφορετικά όσα μέτρα κι αν ληφθούν για την κοίτη του Έβρου, αν δεν υπάρξει διαχείριση των ορεινών υδάτινων όγκων, δεν πρόκειται ποτέ να διευθετηθεί ουσιαστικά το πρόβλημα». Προς την παραπάνω κατεύθυνση, τέλος, κάλεσε το περιφερειακό συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλίες και να απαιτήσει την κινητοποίηση της κεντρικής κυβέρνησης.

    «Αυτό το έργο με τις πλημμύρες δυστυχώς το έχουμε ξαναδεί από το κράτος, που οικοδόμησαν οι κυβερνήσεις των κομμάτων, που στήριξαν και τον κ. Παυλίδη και τον κ. Γιαννακίδη», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της «Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας», κ. Τάκης Χαρίτου. «Δυστυχώς αυτό το κράτος είναι ανύπαρκτο και έχει την ιδιότητα να κοιμάται και να ξυπνάει από την άνοδο της στάθμης του Έβρου και από το θόρυβο του ποταμού. Και μόλις θα σβήσουν οι προβολείς της δημοσιότητας, πέφτει ξανά σε λήθαργο, αφήνοντας όσους πλήττονται να επουλώσουν μονοί τους τις πληγές» δήλωσε ο ίδιος. «Πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα», σημείωσε «η κατάληξη του οποίου φοβούμαι ότι επαφίεται στα καιρικά φαινόμενα και δυστυχώς αυτά, όποτε έρχονται, είναι αλύπητα». «Δε συμφωνούμε με την άποψη ότι η Περιφέρεια δεν λόγο και ρόλο», κατέληξε, «αλλά θεωρούμε ότι είναι υπεκφυγές. Περιμέναμε πρωτοβουλίες, ώστε να αναδειχθεί ως ένα μεγάλο πρόβλημα της περιοχής, αλλά δυστυχώς δεν τις είδαμε από τον περιφερειάρχη».


   Τα μέλη του Συμβουλίου και μετά από σχετική ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ για προγραμματιζόμενη συνάντηση τοπικών φορέων με πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑΑ στην Αθήνα για την ΠΠΕ της επένδυσης εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού στο Πέραμα του Έβρου, αποφάσισαν ομόφωνα να αρνηθούν την μετάβαση στην Αθήνα και να προτείνουν στην ηγεσία του Υπουργείου να πραγματοποιήσει την όποια συνάντηση στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ σε μία ανοικτή στην κοινωνία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου