Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Μαζική συμμετοχή στην απεργία – κλειστά όλα τα εμπορικά καταστήματα

   Μεγαλειώδη και πρωτοφανή η συμμετοχή των εργαζομένων, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, κατά την πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη των δυο οργανώσεων ξεκίνησαν χθες από το Εργατικό Κέντρο και συμπορεύτηκαν μαζί με τους επαγγελματίες. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δυο μπλοκ, και αυτήν την φορά, από τη μια μεριά της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που ενώθηκε με την πολυπληθή πορεία των επαγγελματιών, κι από την άλλη μεριά του ΠΑΜΕ, που συγκεντρώθηκε χωριστά στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής. Επιπλέον, μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στα ταμεία της ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ κατέλαβαν το υποκατάστημα του Ιδρύματος, οι δάσκαλοι κατέλαβαν τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ροδόπης, ενώ τα μέλη του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε περιφρούρηση της απεργίας στο εργοτάξιο της «Ιόνιος», προκειμένου να αποτρέψουν τους εργαζόμενους από το να εργαστούν.
   Από τις πρώτες ώρες η αγορά είχε «νεκρώσει» στην κυριολεξία, ενώ εκατοντάδες επαγγελματίες συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία ΟΕΒΕΣ, από όπου ξεκίνησε και η διαδήλωση, παρουσία του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, αλλά και των προέδρων των δυο επιμελητηρίων της Ροδόπης. Η πορεία τους κατευθύνθηκε αρχικά προς την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, όπου συνάντησαν τον αντιπεριφειάρχη Ροδόπης , κ. Παύλο Δαμιανίδη, και του επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Εν συνέχεια διέσχισαν τις εμπορικές οδούς της Ερμού και της Βενιζέλου, κατά μήκος των οποίων διαπίστωσαν ότι κάποια καταστήματα δεν απεργούσαν. Με αποδοκιμασίες αλλά και συστάσεις από την ομάδα περιφρούρησης, κάλεσαν τους υπεύθυνους να κατεβάσουν τα ρολά και να σεβαστούν την απεργία. Επόμενος σταθμός των διαδηλωτών ήταν το υποκατάστημα του ΙΚΑ, όπου λίγα λεπτά αργότερα ενώθηκαν με την πορεία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, η οποία είχε ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο, και μαζί κατευθύνθηκαν προς την έδρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, όπου προχώρησαν σε ολιγόλεπτη συμβολική κατάληψη, επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον εκτελεστικό διευθυντή, κ. Κατσιμίγα και συζήτησαν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει καθεμία κοινωνική ομάδα. Μετά από τη συμβολική κατάληψη στην Περιφέρεια, το μπλοκ των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς την οδό Κοσμίου, στο κατάστημα «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» που ήταν ανοιχτό και κατόπιν προς το σταθμό των ΚΤΕΛ, στο κατάστημα «ΜΑΣΟΥΤΗΣ» που επίσης ήταν ανοιχτό, όπου αποδοκίμασαν υπεύθυνους και πελάτες των δυο μεγάλων σούπερ μάρκετ, που λειτουργούσαν κανονικά, αγνοώντας την απεργία. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και με δυο καταστήματα επί των οδών Χ. Τσούντα και Ν. Ζωίδη, προτού η πορεία καταφθάσει έξω από το δημαρχείο, όπου προσχώρησε σε αυτήν και δήμαρχος, κ. Πετρίδης για το υπόλοιπο της διαδρομής, ως την κεντρική πλατεία.

   Η μεγάλη έκπληξη περίμενε τους διαδηλωτές στην πλατεία, όπου αντίκρισαν το σύνολο σχεδόν των καφετεριών να είναι ανοιχτά, κατά παράβαση της συμφωνίας για σύσσωμη συμμετοχή στην προκηρυχθείσα απεργία και διαψεύδοντας τις προσδοκίες του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου, για ηχηρό μήνυμα προς την πολιτεία. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από μεριάς των διαδηλωτών και κυρίως των επαγγελματιών που συμμετείχαν στην απεργία, με τις αποδοκιμασίες να στρέφονται τόσο κατά των συναδέλφων τους, όσο και κατά των θαμώνων, που βρίσκονταν στα μαγαζιά. Η ομάδα περιφρούρησης έμπαινε σε ένα-ένα κατάστημα, καλώντας τους υπευθύνους του να το κλείσουν και να σεβαστούν για μια ημέρα τουλάχιστον την απεργία, με την ανταπόκριση ωστόσο από τη μεριά των τελευταίων να αποδεικνύεται μηδενική.
    Ο αναπληρωτής πρόεδρός της ΑΔΕΔΥ, κ. Γιώργος Ιωαννίδης, στις δηλώσεις του  υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι δεν είμαστε εμείς οι κλέφτες των χρημάτων του ελληνικού λαού, τα οποία τόσα χρόνια έχουν συσσωρευτεί στις τσέπες ορισμένων, και προσπαθεί αυτά τα κλεμμένα να τα πάρει από εκείνους, που δε φταίνε. Δεν ανεχόμαστε και δεν αντέχουμε περαιτέρω μείωση μισθών, γιατί έχουμε ξεπεράσει το 50% των περικοπών τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αποδεκτά όλα αυτά τα χαράτσια και όλα αυτά τα αντισυνταγματικά μέτρα, που παίρνει η κυβέρνηση. Η κοινωνία δεν είναι σε θέση να αποδεχτεί όλες αυτές τις αποφάσεις, που δεν παίρνει η κυβέρνηση, αλλά είναι αποφάσεις της τρόικας».
    «Η κατρακύλα της χώρας δεν έχει τελειωμό», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, κ. Παντελής Μαγαλιός, ο οποίος συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο είναι οι εργαζόμενοι, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, που συνέχεια πληρώνουν φόρους και δέχονται απολύσεις και μειώσεις μισθών. Η κυβέρνηση που ωθεί τα πράγματα σε μια κοινωνική έκρηξη, ας αναλάβει πλέον της ευθύνες της. Φτάνει πια, δεν αντέχουμε άλλο. Αναφορικά με τη συμμετοχή των εργαζομένων στη απεργία, ο κ. Μαγαλιός χαρακτήρισε παρήγορο ότι υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση και εξέφρασε την ελπίδα αυτή να συνεχιστεί, ώστε, όπως διευκρίνισε «να δώσουμε τα μηνύματα, που πρέπει».
         Στο πλαίσιο της 48ης απεργίας, που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν κατάληψη του υποκαταστήματος για δυο μέρες. Με αυτό τον τρόπο, οι εργαζόμενοι θέλουν να δείξουν την αντίδρασή τους για τα νέα μέτρα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου τους, κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, που συνέχισε τονίζοντας ότι «Το πολυνομοσχέδιο, ουσιαστικά καταργεί κάθε έννοια ευαισθησίας απέναντι σε κοινωνικές ομάδες, όπως και οι δημόσιοι υπάλληλοι, που είναι στο στόχαστρο εδώ και καιρό».
    Σε κατάληψη, με ανάρτηση πανό και με μαύρες σημαίες κρεμασμένες στην είσοδο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν οι δάσκαλοι. Ικανοποιημένη από τη συμμετοχή των συναδέλφων της στην κινητοποίηση, δήλωσε η κ. Γιώτα Βενετοπούλου, που προσδιόρισε τα ποσοστά συμμετοχής στο 30-40%, ιδιαίτερα αυξημένα από τις προηγούμενες απεργίες. Τα αιτήματα του κλάδου επικεντρώνονται στις περικοπές των εισοδημάτων, που πλέον ξεπερνούν και το 50% για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και στο νέο βαθμολόγιο, που, όπως τόνισε η κ. Βενετοπούλου, «είναι κάτι ανέφικτο σε εμάς, γιατί δεν υπάρχει ιεραρχική εξέλιξη στους εκπαιδευτικούς». Επιπλέον, τίθεται ζήτημα και εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας στους εκπαιδευτικούς, κάτι που ανακοινώθηκε πριν από τρεις μέρες και δημιουργεί ιδιαίτερη αβεβαιότητα στους τελευταίους.
        Παρών στις χθεσινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των επαγγελματιών ήταν ο κλάδος των δικηγόρων, με τον πρόεδρο του συλλόγου τους, κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, να δηλώνει τη συμπαράσταση των δικηγόρων στις κοινωνικές ομάδες, που διαδήλωσαν, και να σημειώνει ότι «μια κοινωνία δε μπορεί να είναι αποκομμένη από οποιαδήποτε επαγγελματική ομάδα, αλλά και από τα προβλήματα, που μαστίζουν αυτή τη στιγμή όλους τους εργαζομένους της χώρας. Η συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου σήμερα έρχεται να καταδείξει ότι τελικώς όλοι βρισκόμαστε στην ίδια θέση και τα προβλήματα του ενός αγγίζουν άμεσα όλους τους υπόλοιπους, ακόμα και τη δικαιοσύνη, που όλοι θέλουμε να υπερασπιζόμαστε και να θεωρούμε ότι θα μπορεί να λειτουργήσει με όρους δημοκρατίας και ισότητας».
         Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν και οι ιδιοκτήτες ταξί, που την Τρίτη και την Τετάρτη στάθμευσαν τα αυτοκίνητά τους μπροστά από το Σπαθί, προμηνώντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους το επόμενο διάστημα. Κατά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση συμμετείχαν στο μπλοκ των διαδηλωτών, που απαρτιζόταν από τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, εκφράζοντας τη συστράτευσή τους με τον αγώνα των υπόλοιπων κοινωνικών ομάδων. «Ο κλάδος είναι σε έναν διαρκή αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση», τόνισε ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου, κ. Νίκος Αδρασκέλας, που συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «η κινητοποίηση και των υπολοίπων κοινωνικών ομάδων αποδεικνύει ότι κάτι πρέπει να λυθεί άμεσα». Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των ιδιοκτητών ταξί, επανέλαβε την ανάγκη να πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση του επαγγέλματος με κανόνες και όρους», ενώ τόνισε την ανάγκη να εξυγιανθεί η οικονομία και να πάρουν μια ώθηση κι όλες οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες.
  Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, κ. Δέσποινα Χατζημάνου, ευχαρίστησε τους επαγγελματίες, που συμμετείχαν στην απεργία και έδωσαν το «παρών» στην διαδήλωση, τονίζοντας την ανάγκη «να βγει σήμερα από τη Ροδόπη η φωνή αγωνίας των επαγγελματιών για την απελπιστική κατάσταση που έχουνε φτάσει. Θέλουμε τα προβλήματά μας να ακουστούν και να φτάσουν στα αυτιά των υπευθύνων, για να δώσουν επιτέλους μια λύση. Αν θέλουν να μας αποκαλούν ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπους. Δεν πάει άλλο, γιατί έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι».
    «Οι πολλοί πλέον είναι αυτοί, που κλείνουν», ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Αντώνης Φραντζής, ομολογώντας ωστόσο ότι «υπάρχουν κάποιες «παραφωνίες», αλλά εκφράζοντας συνάμα την πίστη ότι θα εκλείψουν μετά από τις συστάσεις, που έγιναν σε όσους άνοιξαν τα καταστήματά τους. «Είναι μια μαύρη μέρα για το εμπόριο και αναγκαστικά πρέπει να κάνουμε αυτούς τους αγώνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου