Με αφορμή τη συμπλήρωση 28 χρόνων από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντεκτάς, πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής η Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Κομοτηνής και η Κυπριακή Ένωση Φοιτητών και Φίλων Ξάνθης.
Με συνθήματα «Κύπρος ενωμένη ανεξάρτητη. Ελλάδα–Κύπρος συμπαράταξη», «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της. Έξω ο Αττίλας από την Κύπρο», «Λευτεριά, λευτεριά, επιστροφή» οι Κύπριοι φοιτητές, ξεκινώντας από την παλιά νομική και διασχίζοντας μεγάλο μέρος της πόλης κατέληξαν λίγα μέτρα πριν το τουρκικό προξενείο. Στις οδούς Ιώνων (έμπροσθεν) και Μαρινάκη (όπισθεν) του τουρκικού προξενείου υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις παρατεταγμένες , αποτρέποντας τους να πλησιάσουν με αποτέλεσμα όπως είθισται κάθε χρόνο οι διαδηλωτές να σταματήσουν στη Χαριλάου Τρικούπη.
Φέτος το τσουχτερό κρύο ανασταλτικός παράγοντας με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν περίπου τριάντα διαδηλωτές στην πορεία. Κατά τη διάρκεια της ειρηνικής διαδήλωσης διαβάστηκε το ψήφισμα που εξέδωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι των Κυπρίων, το οποίο και τοιχοκολλήθηκε σε ειδικό πίνακα ανακοινώσεων που ήταν τοποθετημένος έξω από το τουρκικό προξενείο. Στις εκκλήσεις των φοιτητών να παραδώσουν το ψήφισμα, δέχθηκαν αρνητική απάντηση λέγοντας τους ότι «το ψήφισμα τοιχοκολλείται», χωρίς ουσιαστικά να το παραλάβει κάποιος.
Αξίζει πάντως, να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της πορείας δεν προκλήθηκαν επεισόδια και όλα κύλησαν ομαλά, άλλωστε, η διαδήλωση είχε ειρηνικό χαρακτήρα. Τέλος, οι Κύπριοι φοιτητές - με γυρισμένη πλάτη στο Τουρκικό Προξενείο - έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.
"28 χρόνια έχουν περάσει και είμαστε για ακόμη μια χρονιά για να καταδικάσουμε τα αυτονόητα"
«Βρισκόμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε για το λόγο της ίδρυσης του ψευδοκράτους Ντεκτάς. Κατά παράβαση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου προχώρησε στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983. Διαδηλώνουμε ειρηνικά και διαμαρτυρόμαστε για τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού. Καταδικάζουμε την ανακήρυξη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Έχουν περάσει 28 χρόνια, το έχουμε πει και το έχουμε φωνάξει ότι οι ενέργειες αυτές είναι παράνομες» τόνισε σε δηλώσεις της, η Σπετσιώτη Θεοδώρα, πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Κομοτηνής
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Φοιτητών και Φίλων Ξάνθης, Λεόντιος Κουστρούππος σημείωσε πως «δυστυχώς για ακόμη μια χρονιά είμαστε εδώ για να καταδικάσουμε τα αυτονόητα». Ο ίδιος εξέφρασε την δυσαρέσκεια του απέναντι στην τακτική που ακολουθεί το προξενείο και δεν παραλαμβάνει τα ψηφίσματα τους, «για ακόμη μία φορά δυστυχώς το τουρκικό προξενείο δεν μας δέχτηκε, ούτε καν ν’ ανοίξει για να πάρει το ψήφισμά μας. Εμείς το τοιχοκολλήσαμε, όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Θεωρούμε όμως ότι δεν αρκεί αυτό γιατί είναι απίθανο να το διαβάσουν αφού κανείς δε δέχεται να βγει να το παραλάβει».
Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στις 5:30 μ.μ. οι δύο σύλλογοι Κυπρίων θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στη πόλη της Ξάνθης. Η πορεία θα ξεκινήσει από τη πλατεία Ελευθερίας και θα καταλήξει στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής. Την ίδια μέρα στην Κομοτηνή στις 8 το βράδυ οι Κύπριοι φοιτητές της Κομοτηνής θα κάνουν εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους στο Θρακικό Ωδείο, όπου θα συμμετέχουν και πάλι αντιπροσωπείες από την Ξάνθη.
Το ψήφισμα έχει ως εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΡΗΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ
Για την Φ.Ε.Κ.ΚΟΜ., το Κυπριακό δεν είναι απλώς θέμα διακοινοτικών ταραχών αλλά είναι θέμα εισβολής, κατοχής και συνεχιζόμενης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία καθώς και πρόβλημα ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Μετά και την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρες και ισότιμο μέλος, η συνεχιζόμενη κατοχή ενός μεγάλου μέρους του νησιού από την Τουρκία, αποτελεί παράλληλα και καταπάτηση τόσο των αρχών και αξιών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου ευρύτερα.
Το κυπριακό αποτελεί διεθνές πρόβλημα πολιτικού και νομικού δικαίου, με σαφείς τις παρεισφρήσεις του σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητας. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι η επίλυση του δεν είναι, και ποτέ δεν ήταν, καθαρά ζήτημα ικανής δικηγορίας. Είναι ζήτημα πολιτικό, πολύπλοκο και πολυχρόνιο, για το οποίο το αγνό τίμημα της επίλυσης είναι, η βούληση και η γενναιότητα, να αναστραφεί η σκουριά από την αλλοτρίωση για χρόνια, του ατόφιου καημού Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να ζήσουν σε μια κοινή παρτίδα, χωρίς αυτό να στριμώχνει σε διαθέσεις αλληλοεπιβολής και εξόντωσης, επί της όποιας εθνικής καταβολής. Εργαζόμαστε στη βάση μιας ιθαγένειας που δεν αναιρεί την εθνότητα, αλλά τη σέβεται.
Η Φ.Ε.Κ.ΚΟΜ. εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει σήμερα το Εθνικό μας θέμα καθώς τα όσα διαδραματίζονται, μόνο αρνητικά μπορούν να θεωρηθούν για την προσπάθεια εξεύρεσης μια δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.
Ο ασταμάτητος οικοδομικός οργασμός στα κατεχόμενα, η συνεχής αύξηση των εποίκων, η αναγνώριση της λεγόμενης «επιτροπής αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα (με την οποία η Τουρκία ουσιαστικά πιστώθηκε ότι προσπαθεί να συμβάλει στην επίλυση της περιουσιακής πτυχής του Κυπριακού προβλήματος), το γεγονός ότι αρκετοί Ελληνοκύπριοι (μπροστά στην έλλειψη ελπίδας για εξεύρεση λύσης) έχουν αποδεχθεί αποζημίωση για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, η πρωτοφανής αύξηση του τουρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης στα κατεχόμενα (εις βάρος των ελεύθερων περιοχών), το πρόσφατο ψήφισμα του Γερμανικού κοινοβουλίου για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, η αναγνώριση του από την Ισλαμική Διάσκεψη ως τουρκοκυπριακό κράτος, αποτελούν ένδειξη των αρνητικών σημερινών δεδομένων σε σχέση με το Εθνικό μας πρόβλημα.
Η Φ.Ε.Κ.ΚΟΜ. δηλώνει ξεκάθαρα πως για την ίδια η διχοτόμηση δεν ήταν και ούτε θα είναι ποτέ επιλογή. Σταθερή επιδίωξη είναι η εξεύρεση λύσης. Μιας λύσης η οποία θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις δεσμευτικές συμφωνίες κορυφής του 1977(Μακαρίου-Ντενκτάς), του 1979(Κυπριανού-Ντενκτάς) και της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006(Παπαδόπουλου-Ταλάτ), οι οποίες χαιρετίστηκαν στο παρελθόν και δεν επιδέχονται αφορισμούς, τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και η οποία λύση θα επιτευχθεί και με τη καταλυτική συμβολή της Ε.Ε. Μια λύση που θα εστιάζεται στο περιεχόμενο και θα προνοεί τα πιο κάτω σημεία τα οποία είναι και θέση της Φ.Ε.Κ.ΚΟΜ. :
- Διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες και αξιοποίηση των περιουσιών τους.
- Αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων.
- Άμεση παύση και αναστροφή του συνεχιζόμενου εγκλήματος πολέμου του εποικισμού των κατεχομένων περιοχών. Η λύση πρέπει να διασφαλίζει τη μη αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της πατρίδας μας. Στη σκέψη της πολιτικής μας ηγεσίας πρέπει να είναι το γεγονός ότι όσο περνά ο χρόνος το πρόβλημα των εποίκων συνεχώς διογκώνεται με δραματικές συνέπειες για το εθνικό μας θέμα.
- Διασφάλιση όλων των βασικών ελευθεριών (εγκατάσταση- διακίνηση-ιδιοκτησία)
- Την λειτουργία και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς αποκλίσεις, σε όλη την επικράτεια του νησιού.
- Διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.
- Διασφάλιση ισχυρών διεθνών εγγυήσεων για την εφαρμογή της λύσης και αναίρεση του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας.
- Στην εξεύρεση μιας λειτουργικής λύσης η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποκλείει την πιθανότητα επανάληψης γεγονότων του παρελθόντος.
- Στην ύπαρξη μιας διεθνούς προσωπικότητας, μιας ιθαγένειας και μιας αδιαίρετης κυριαρχίας.
- Στη διατήρηση της Ελληνικής μας ταυτότητας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας, στην ειρηνική συμβίωση και συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.
Σήμερα, 28 χρόνια από την επέτειο της ανακύρηξης του Ψευδοκράτους του Ντεκτάς, σύσσωμοι οι Κύπριοι Φοιτητές της Κομοτηνής είμαστε εδώ για να καταδικάσουμε το παράνομο αυτό καθεστώς στο τμήμα της πατρίδας μας που η Τουρκία κατέχει στρατιωτικά και εντελώς παράνομα, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου καθώς και τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Οι νέοι της Κύπρου καταδικάζουν την απαράδεκτη αυτή τακτική της Τουρκίας που παραβιάζοντας τη διεθνή νομιμότητα προσπαθεί εδώ και χρόνια να δημιουργήσει τετελεσμένα και να ακρωτηριάσει την ανεξάρτητη και νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία, ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαικής Ένωσης.
Ως εκ τούτου πρέπει να δωθεί ένα τέλος στην αναχρονιστικη διαίρεση και κατοχή του τόπου μας και να εξευρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια την Κύπρο μας που να στηρίζεται στη διεθνή νομιμότητα και θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού. Στην κατεύθυση αυτή ζητούμε την συνδρομή της διεθνούς κοινότητας, την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Δεν δίνουμε κανένα άλλοθι νομιμότητας στις παράνομες ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων και αποδοκιμαζουμε κάθε προσπάθεια διχοτόμησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου