Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Η αντιμετώπιση της κρίσης στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΑΘ

   Συνεδρίασε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011, στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα των  περιφερειακών συμβούλων της αντιπολίτευσης το οποίο απεδέχθη ο Περιφερειάρχης και είχε ως αντικείμενο την οικονομική κρίση, τις επιπτώσεις της στην ζωή των κατοίκων της Περιφέρειας και τις προτάσεις για την θεσμική αντιμετώπισή τους.
  Ο διάλογος που αναπτύχθηκε ήταν ιδιαίτερα γόνιμος και παραγωγικός .Τα μέλη του σώματος αποφάσισαν κατά πλειοψηφία τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής.
   Η επιτροπή καλείται να διαμορφώσει έναν χάρτη ενεργειών, να οριοθετήσει ένα πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών, να συνθέσει τις προτάσεις που κατατέθηκαν  με άμεσο στόχο η Περιφέρεια ως αυτοδιοικητική δομή, να διαδραματίσει ρόλο καταλυτικό στην απορρόφηση των εξαιρετικά σοβαρών κοινωνικών κραδασμών της οικονομικής κρίσης.
Κατά τη συνεδρίαση, συνομολογήθηκε η ανάγκη διαλόγου και συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών και τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας αλλά και τους συλλογικούς φορείς ενεργών πολιτών.
   Η επιτροπή θα εξετάσει τις προτάσεις που κατετέθησαν από όλες τις παρατάξεις προκείμενου να βρεθούν σημεία τομής και να σχηματοποιηθούν σε προτάσεις, ικανές να αναδείξουν τον ενεργό ρόλο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, με την ενίσχυση δομών που ενεργά δραστηριοποιούνται υπέρ των πολιτών.
 Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε  επίσης  σημειολογικά, κατά πλειοψηφία, η αποζημίωση των περιφερειακών συμβούλων  για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση να διατεθεί μέσα από κάθε Περιφερειακή Ενότητα σε προνοιακά ιδρύματα.
   Στην  Συνεδρίαση  ακόμα και  προ ημερήσιας  διάταξης  εγκρίθηκε  η αποδοχή  υλοποίησης  του έργου «Βορειανατολική Παράκαμψη Νευροκοπίου, προτεινόμενου προϋπολογισμού 8.482.420,00 ευρώ στα πλαίσια του κοινού έργου «Ανάπτυξη Ποιοτικών Δικτύων Πρόσβασης για την δημιουργία κοινού μέλλοντος» συνολικού προϋπολογισμού 32.332.068,00 ευρώ και πιο ειδικά στα πλαίσια του προγράμματος «Ελλάδα-Βουλγαρία» 2007-2013.
  Επίσης εγκρίθηκε η τροποποίηση της απόφασης του Π.Σ. ΠΑΜΘ για την ένταξη της πράξης με τίτλο «Προμήθεια Εξοπλισμού Προεπεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων και Κομποστοποίησης της ΠΑΜΘ» στο Ε.Π. Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013.
   Τέλος στην Συνεδρίαση του Συλλογικού Οργάνου αποφασίστηκε η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας ΔΕΣΜΟΣ και η παράλληλη κάλυψη των μεριδίων εταίρων της τελευταίας αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου αυτής.
   Πρώτος τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ.  Γιώργος Παυλίδης, που σημείωσε ότι η χώρα βυθίζεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και οι πολίτες στη φτώχεια. Ειδική μνεία έκανε στην πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας πως αύξησε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μεγάλωσε τη λίστα των ανέργων και οδηγεί καθημερινά ολοένα και περισσότερους πολίτες στην οικονομική εξαθλίωση. «Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει», δήλωσε με έμφαση και πρότεινε να ληφθούν πρωτοβουλίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στην επόμενη μέρα την Περιφέρεια και τους πολίτες της. Ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Αναγέννησης», πρότεινε την τροποποίηση του ΕΣΠΑ, την ενίσχυση της απασχόλησης, την επέκταση της εταιρίας κοινωνικού σκοπού σε όλη την Περιφέρεια, εταιρίας που δημιουργήθηκε στην Ξάνθη και να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια, καθώς, όπως εκτίμησε, οι πολίτες γυρίζουν στις εποχές που φώτιζαν τα σπίτια τους με μία λάμπα πετρελαίου. Στις δηλώσεις του, ο κ. Παυλίδης υπογράμμισε ότι, «κάναμε προτάσεις επιτέλους η Περιφέρεια να αφυπνιστεί, να κινηθεί από τη θέση του απαθούς θεατή στην κατεύθυνση του ενεργού συμμετέχοντος στη μείωση των προβλημάτων της αποδόμησης της οικογένειας, της κατάστασης των πολιτών, της φτώχειας, της ανέχειας, της ανεργίας», και κατέληξε τονίζοντας ότι «η κοινωνική διάσταση του οικονομικού προβλήματος είναι επικίνδυνη,  γιατί αυτός ο οποίος υποφέρει, αυτός που δεν έχει να φάει, αυτός που είναι άνεργος, είναι σε κατάσταση θυμού και οργής και κάποια στιγμή θα οδηγηθούμε σε κοινωνική έκρηξη, κοινωνική βία.  Στο τέλος όποιες πολιτικές θα επιχειρηθούν πακτωμένες μέσα από τις μέχρι τώρα συμφωνίες του μνημονίου δυστυχώς που είναι ένα δεδομένο για εμάς, θα υπονομεύουν και το μέλλον της χώρας».
   «Ο λαός πρέπει να ξέρει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ούτε το χρέος, ούτε τα ελλείμματα, ούτε την πιθανή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία», δήλωσε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Χρήστος Τρέλλης, ενώ επισήμανε ότι «η αποφυγή της χρεοκοπίας δεν εξαρτάται από το μείγμα της αστικής πολιτικής και διαχείρισης». Ανέφερε δε ότι οι πολιτικές του μνημονίου, οδήγησαν και οδηγούν το λαό και τους εργαζόμενους στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση. Υπενθυμίζοντας τους αγώνες των εργαζομένων, τα δύο τελευταία χρόνια, τόνισε ότι «η λύση βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη με πυρήνα τον τόπο εργασίας, το σωματείο, με προσανατολισμό την αμφισβήτηση, σύγκρουση, ρήξη με τα μονοπώλια, τα κόμματά τους, τις κυβερνήσεις τους και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους, στην προοπτική της ανατροπής τους. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός άξονας πάλης, είναι η μοναδική προοπτική διεξόδου για τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι φανερό, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου που στηρίζεται στα τρία αστικά κόμματα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, δεν ήρθε για να λυτρώσει το λαό από τα βάσανα της οικονομικής κρίσης, ήρθε για να επιβάλλει νέα δυσβάσταχτα μέτρα τα οποία θα αφορούν τη ζωή του λαού μας για 10-15 χρόνια. Θα πρέπει εδώ και τώρα να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, τους αγροτικούς συλλόγους, τους συνεταιρισμούς, τα σωματεία των επαγγελματοβιοτεχνών, μέσα από τις λαϊκές επιτροπές, να οργανώσουν την αντίσταση και την πάλη τους».  Ο κ. Τρέλλης  χαρακτήρισε τρομοκρατική την ενέργεια σύλληψης των 15 συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και κάλεσε το περιφερειακό συμβούλιο να πάρει ξεκάθαρη θέση.  «Είναι ζήτημα, πέρα από όλα τα άλλα, πολιτικό και ηθικό – δημοκρατικό για το περιφερειακό συμβούλιο να ψηφίσει», είπε στο τέλος. «Οποιαδήποτε δικαιολογία και υπεκφυγή είναι ταύτιση με τα μέτρα και την πολιτική που ασκούνται σε βάρος του λαού και των εργαζομένων» ανέφερε ολοκληρώνοντας.
    Προτάσεις τοπικoποίησης, ενεργειακής θωράκισης, διατροφικής επάρκειας και εναλλακτικού τουρισμού, κατέθεσε κατά την εισήγηση του, ο επικεφαλής της “Οικολογίας Αλληλεγγύης”, Θανάσης Μακρής ασκώντας κριτική και αυτός στην κυβερνητική πολιτική. Υπενθύμισε δε, ότι η  “Οικολογία Αλληλεγγύη”, εδώ και μήνες ζητά τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στο συμβούλιο και εξαρχής είχε εκτιμήσει ότι η ανεργία θα άγγιζε σχεδόν το 20% στην Περιφέρεια μας. «Δυστυχώς, επαληθεύτηκα», δήλωσε και τόνισε ότι «δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και η οικονομία να στρέψει το ενδιαφέρον της στην καινοτομία και την παράδοση». Σε αυτό του πλαίσιο πρότεινε τοπικοποίηση, που σημαίνει όπως εξήγησε «τη διασύνδεση των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών. Τα τοπικά προϊόντα να γίνουν κομμάτι του τουριστικού προϊόντος και των δημόσιων προμηθειών. Επίσης την ενεργειακή αυτάρκεια, όπως και τη διατροφική αυτάρκεια.  Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσανατολιστεί ο αγροτικός τομέας από την εύκολη γεωργία στα ποιοτικά διατροφικά προϊόντα», παράλληλα πρόσθεσε ότι, «θα πρέπει να δοθούν για χρήση αχρησιμοποίητες εκτάσεις, που με πρακτική εκπαίδευση και συμβουλευτική να μπορούν να καλλιεργηθούν με βιολογικό τρόπο από ανέργους και ακτήμονες. Η συζήτηση αυτή νομίζω ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμη και έπρεπε να είχε γίνει εδώ και τουλάχιστον 5-6 μήνες, από τότε που καταθέσαμε την αίτηση να γίνει. Είναι λυπηρό να μιλάμε για το πως θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης που βιώνουμε ως κοινωνία. Πάνω σ’ αυτό διαπιστώσαμε ένταση που ο ένας αλληλοκατηγορούσε τον άλλον, τη στιγμή που υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που μπορούν να γίνουν και να ενισχύσουν την ευημερία των πολιτών, να ενδυναμώσουν τα δημόσια αγαθά, είναι πολύ κρίσιμος ο ρόλος της πλειοψηφίας γιατί αυτός έχει την δυνατότητα να διαμορφώσει αυτές τις πολιτικές».
   Την πολιτική της κυβέρνησης κατήγγειλε και ο επικεφαλής της «Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας» Τάκης Χαρίτου, και δήλωσε ότι «η Περιφέρεια πρέπει να στραφεί προς τους αδύναμους πολίτες. Η κυβέρνηση παραπλάνησε τον λαό, και η Ευρώπη μαζί με την ελληνική οικονομία καταρρέουν. Η σημερινή κατάσταση, οφείλεται στις πολιτικές και το δυστύχημα είναι ότι επιμένουν στις αποδειγμένα λάθος πολιτικές».  Ο κ. Χαρίτου σημείωσε ότι «θα έπρεπε να μοιραστούν τα οικονομικά βάρη και αντί για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, να πληρώσουν οι έχοντες». Αναφερόμενος δε στην επιτροπή, επισήμανε πως είναι υποκριτική η πρόταση «μετά από μια τέτοια διεξοδική συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο» και πρόσθεσε ότι οι επιτροπές χρησιμοποιούνται «για να παραπεμφθούν τα θέματα στις γνωστές καλένδες, να μη συζητηθούν ποτέ και αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα». «Ζητήσαμε από το εκλεγμένο περιφερειακό συμβούλιο να ορθώσει το ανάστημα του και να ζητήσει να αλλάξουν οι πολιτικές που βυθίζουν τη χώρα στην ύφεση και την κοινωνία σε απόγνωση. Να συναντηθεί με τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας, να ενώσει την φωνή του με τους εργαζόμενους που ζητούν να ανατραπεί το σκληρό – άδικο και παράνομο μέτρο για το χαράτσι στα ακίνητα», ανέφερε στο τέλος ο κ. Χαρίτου.
   Μιλώντας τελευταίος, ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ, στα έργα που έχουν ενταχθεί σ’ αυτό και στην αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας, «ο στόχος που θα πρέπει να είναι κοινός και προς αυτή τη κατεύθυνση να εργαστούν όλες οι δυνάμεις του τόπου» υπογράμμισε. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν αποτελούν ένα γόνιμο διάλογο και η επιτροπή θα έχει το ρόλο να τις επεξεργαστεί και να καταλήξει, ανέφερε. Η Περιφέρεια βιώνει την ανεργία, την οικονομική εξαθλίωση και τελικά την έλλειψη ελπίδας. Εμείς προσπαθούμε μ’ όλες τις δυνάμεις να χαράξουμε πολιτικές, ωστόσο τα προβλήματα της κεντρικής πολιτικής εξουσίας, επηρεάζουν σε δραματικό βαθμό και την αυτοδιοίκηση, σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου