Στην μνήμη του αειμνήστου πρώην Μητροπολίτη Τραπεζούντος και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου, ο οποίος υπηρέτησε με αυταπάρνηση, μοναστική αυστηρότητα και ήθος τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία και πέθανε πάμπτωχος στην Αθήνα την 28η Σεπτεμβρίου 1949, ήταν αφιερωμένο το 7ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ ποντιακών χορών που πραγματοποίησε το Σάββατο η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Κομοτηνής.
Στη φετινή διοργάνωση πήραν μέρος 1500 χορευτές μέλη των 400 ποντιακών σωματείων από όλη την Ελλάδα. Στόχος και της φετινής διοργάνωσης είναι η σφυρηλάτηση των δεσμών της νεολαίας κατά την διάρκεια μάλιστα της πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διέρχεται ο τόπος, για να εμπεδωθεί το αίσθημα αλληλεγγύης , της αισιοδοξίας και της προοπτικής για ένα καλύτερο αύριο.
Ο Υφ Για τις ανάγκες της διοργάνωσης αυτής η Π.Ο.Ε. βρήκε συμμάχους από την τοπική αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους Δήμους Κομοτηνής και Δράμας, όπως και στο πρόσωπο του Κομοτηναίου Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Πεταλωτή, μη εξαιρουμένων συγκινητικών προσφορών απλών ιδιωτών και τοπικών επιχειρήσεων της Θράκης. Το σημαντικότερο μέρος του διαχειριστικού βάρους φέρει εις πέρας με επιτυχία ο Σ.ΠΟ.Σ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Π.Ο.Ε. με το 9μελές Δ.Σ με επικεφαλής την Κομοτηναία Χρύσα Μαυρίδου.
Ο κ. Γιώργος Παρχαρίδης χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ισχυρό θεσμό και δήλωσε πανευτυχής, που παρά τη δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα μας, κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί η φετινή διοργάνωση. Απονέμοντας τα εύσημα στην κ. Χρύσα Μαυρίδου, την οποία χαρακτήρισε «σιδηρά κυρία» της Π.Ο.Ε., δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εθελοντές αυτής της προσπάθειας, καθώς και την τοπική αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια ΑΜ-Θ και τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, κ. Γιώργο Πεταλωτή. Μιλώντας περαιτέρω ανέφερε ότι «Οι άνθρωποι αυτοί, αντιλήφθηκαν ότι δεν πρόκειται για ένα απλό φεστιβάλ χορών, αλλά πρόκειται για μια συνάντηση νέων, μια συνάντηση αλληλεγγύης, αγάπης, ενότητας και ελπίδας για το μέλλον. Δε σημαίνει ότι επειδή είμαστε άσχημα οικονομικά σήμερα, πρέπει να σηκώσουμε τις μαύρες σημαίες και να σταματήσουμε να δρούμε. Η νεολαία πρέπει να δράσει. Η νεολαία θα μαζευτεί εκείνη την ημέρα, θα χορέψει βέβαια και θα τραγουδήσει, αλλά και θα συζητήσει για το μέλλον της Ελλάδας».
Η κ. Μαυρίδου από την πλευρά της δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που γίνεται το Παμποντιακό Φεστιβάλ στην Κομοτηνή, επισημαίνοντας ότι «το ονειρευτήκαμε ότι κάποια στιγμή θα γινόταν και εδώ και πλέον αυτό γίνεται πραγματικότητα. Ίσως είναι και το πιο δύσκολο μέχρις στιγμής Φεστιβάλ, γιατί πραγματοποιείται σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας».
Ως δίδαγμα της συγκεκριμένης διοργάνωσης ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», κ. Γιάννης Νικολαΐδης, προέβαλε το ρόλο της ρήσης «η ισχύς εν τη ενώσει», που αντικατοπτρίζει απόλυτα τη συλλογική προσπάθεια των διοργανωτών, των τοπικών φορέων και των εθελοντών ενώ υπογράμμισε ότι «ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, κ. Άρης Γιαννακίδης, από την πρώτη στιγμή, θεωρώντας τον πολιτισμό της Ελλάδας ως ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, αγκάλιασε αυτήν τη διοργάνωση στην Κομοτηνή. Είναι ένα φεστιβάλ, το οποίο έχει ανταποδοτικά οφέλη, όπου πραγματοποιείται».
Εκ μέρους του δήμου Κομοτηνής, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Σοφία Μενεσελίδου, σημείωσε ότι «είναι τιμή για εμάς, που επελέγη ο δήμος μας για τη διοργάνωση ενός Φεστιβάλ, που δεν έχει φολκλορικό χαρακτήρα. Θεωρήσαμε ότι μέσα σε αυτή τη συγκυρία, το γεγονός ότι 1500 νέοι από όλη την Ελλάδα διατρανώνουν τη συνειδητοποίηση της πολιτιστικής τους ταυτότητας είναι το λιγότερο ένα κορυφαίο γεγονός».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, παραβρέθηκε και κήρυξε την έναρξη του 7ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011, στο κλειστό Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Κομοτηνής.
Ο Γιώργος Πεταλωτής στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ως το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του Ποντιακού χώρου, καλωσόρισε τους 1500 και πλέον χορευτές και τους συνοδούς τους απ όλη την Ελλάδα, φιλοξενούμενους στην Θρακική γη, λέγοντας τους πως δίνουν μεγάλη ελπίδα για το μέλλον αφού με αυτόν τον τρόπο δίνεται και η υπόσχεση για την διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης και συνέχισε: Ακόμη και στις δύσκολες, από πολλές απόψεις, μέρες που βιώνει ο τόπος το Φεστιβάλ αυτό αποτελεί αχτίδα φωτός που συσπειρώνει την νεολαία προβάλλοντας τις πανανθρώπινες αξίες που προάγουν τον πολιτισμό, την παράδοση και την κοινωνική συνοχή. Δίνει το μήνυμα της ελπίδας, του δυναμισμού, της αισιοδοξίας .
Ακόμη, αναφέρθηκε και στον αείμνηστο Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθο και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, στη μνήμη του οποίου ήταν αφιερωμένο και το Φεστιβάλ, κάνοντας λόγο για την μεγάλη προσφορά του, για τη διαδρομή του από την πόλη που γεννήθηκε την Κομοτηνή καθώς και για τον αγώνα του, ως Μητροπολίτης της Τραπεζούντας, για τις αξίες της Πατρίδας και των Ποντίων.
Τέλος ο κ. Πεταλωτής εξέφρασε τη στήριξη του στην προσπάθεια που κάνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος χαρακτηρίζοντας τη συμβολή τους σημαντική, καθώς ο σεβασμός στις παραδόσεις μας και στον πολιτισμό, εν γένει, είναι πρωταρχικό στοιχείο στις μέρες που διανύουμε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό εκφράζεται και αμιγώς στο χώρο που διαδραματίζεται η κάθε εκδήλωση αλλά και στη διάχυση του στην κοινωνία, χωρίς εκπτώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου