Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

2Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

     Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η 2η γιορτή τοπικών προϊόντων που φέτος ήταν διήμερη και πραγματοποιήθηκε στην πυλωτή της αντιπεριφέρειας Ροδόπης, το διήμερο Παρασκευή 30 και το Σάββατο 1 Οκτωβρίου.  Τριάντα μέλη αριθμεί σήμερα το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας της Ροδόπης τα οποία σε εθελοντική βάση ξεκίνησαν τη συνεργασία τους και συνεχίζουν με στόχο να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας πραγματοποιείται και αυτή η γιορτή που αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία. Την πρώτη ημέρα της γιορτής οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τα προϊόντα τους στους πολίτες αλλά και στους μικρούς μαθητές του 4ου δημοτικού σχολείου της Κομοτηνής το οποίο και επισκέφτηκε το χώρο.
     Στη γιορτή η οποία καθιερώθηκε να διοργανώνεται κάθε χρόνο συμμετείχαν τοπικές επιχειρήσεις όπως αρτοποιία, οινοποιία και ποτοποιία, θερμοκήπια, παραγωγοί μελιού, εκτροφείς σαλιγκαριού, αλλά και  άνθρωποι που παράγουν πολιτισμό, όπως ο καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Βουλτσίδης.
  Ο επικεφαλής του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας κ. Χρυσόστομος Κάρρος μιλώντας για την διοργάνωση αυτή ανέφερε ότι «φέτος προσπαθήσαμε και νομίζω ότι πετύχαμε κάτι πολύ καλύτερο που γίνεται πρώτη φορά για τα δεδομένα του νομού. Το τοπικό σύμφωνο ποιότητας με όλες τους τις δυνάμεις, με όλα του τα μέλη παρουσιάζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες  σε όλο τον νομό αλλά και σε όσους ξένους τύχει να περάσουν σήμερα από την Κομοτηνή». 
   Αναφορικά με τις δυνατότητες που μπορούν να προκύψουν αλλά και τι μπορεί να δει κανείς στην έκθεση αυτή ο κ. Κάρρος σημείωσε ότι «μπορούν να δοκιμάσουν όλες τις γεύσεις των προϊόντων μας, να ρωτήσουν τιμές, να μάθουν που μπορούν να βρούν τα προϊόντα μας και ακόμη να μας ζητήσουν και άλλα προϊόντα που εμείς αυτήν την στιγμή δεν έχουμε σε παραγωγή αλλά θα μπορούμε να τα παράγουμε κατόπιν ζήτησης από διάφορους πελάτες που θα προκύψουν».  
    Ερωτηθείς για τους άμεσους στόχους του τοπικού συμφώνου ποιότητας ο κ. Καρρός τόνισε ότι «είναι η διοργάνωση δύο εκδηλώσεων στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής στις δύο εστίες, ώστε εκεί να μαγειρευτούν εκεί κάποια από τα προϊόντα των παραγωγών και οι φοιτητές να έχουν την ευκαιρία να τα γνωρίσουν και να γίνουν οι πρεσβευτές μας όταν γυρίσουν στις πόλεις τους. Ο δεύτερος στόχος είναι το Τοπικό Σύμφωνο να αποκτήσει στέγη, σε συνεργασία με το δήμο Κομοτηνής, προκειμένου να δημιουργηθεί μία μόνιμη έκθεση των προϊόντων τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν οι πολίτες».
    Όσον αφορά την ανταπόκριση του κόσμου ο κ. Κάρρος δήλωσε ότι «η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ ικανοποιητική, παρά τις καταλήψεις μας έχουν επισκεφτεί ένα δημοτικό και ένα γυμνάσιο. Υπήρξαν πολλά τηλέφωνα για να μας επισκεφτούν τον καθένα ξεχωριστά στις εγκαταστάσεις μας και αυτό είναι μια πρόταση και προς όλους να έρθουν να μας επισκεφτούν στις μονάδες παραγωγής μας».
   «Έχουμε τεράστιες εκτάσεις και νερό  για να παράγουμε, πράγμα που είναι πλεονέκτημα αλλά και μειονέκτημα για την περιοχή μας», είπε ο επικεφαλής του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας, διευκρινίζοντας ότι η Ροδόπη, «έχει καλή φήμη από παλιά, ακόμη από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν φεύγοντας οι κατακτητές, θυμόντουσαν τα κρασιά και τα σταφύλια της Κομοτηνής και τα επόμενα χρόνια ρωτούσαν γι΄αυτά τα προϊόντα. Αυτό δείχνει ότι η περιοχή ανέκαθεν είχε πλουτοπαραγωγικό δυναμικό. Έχουμε και τα σιτηρά που πάντα έχουν καλύτερες τιμές από άλλες περιοχές, έχουμε και την εμπειρία με τα καπνά.  Άρα,  πιστεύω ότι έχουμε μέλλον, αρκεί να κάνουμε τα σωστά βήματα».
  Την έκθεση επισκέφτηκε το 4ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής και  οι μικροί μαθητές είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τα τοπικά προϊόντα και να τα δοκιμάσουν. Μιλώντας για τον χαρακτήρα της επίσκεψης ο  δάσκαλος του 4ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής Ηλίας Βλάχος, υπογράμμισε ότι «αποφασίσαμε με τον διευθυντή του σχολείου να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των ντόπιων παραγωγών και να φέρουμε τα παιδιά κοντά στα τοπικά προϊόντα. Εμείς ως σχολείο αυτό που είχαμε ως αρχή εδώ και χρόνια και συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα είναι να μην κάνουμε ένα στείρο μάθημα αλλά να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με το αντικείμενο. Τα παιδιά χαίρονται ιδιαίτερα μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις  και έχουν να μάθουν πάρα πολλά και να δούνε ότι η πραγματικότητα η τοπική είναι πολύ διαφορετική από αυτά που μαθαίνουμε. Εμείς δεν θέλουμε τα παιδιά να μάθουν μόνο αριθμούς και ορθογραφία αλλά και πως είναι ο κόσμος έξω, η ελληνική πραγματικότητα. Να δουν την παραγωγή και το τι γίνεται στους δύσκολους αυτούς καιρούς. Να μάθουν τα απλά πριν φτάσουμε στο ψηφιακό σχολείο».   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου