Στις 12 Ιουλίου αρχίζουν εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας «Παρακαθ΄ και Αλοθυμίας 2011» και θα ολοκληρωθούν στις 17 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής της Αγίας Μαρίνας. Πλήθως πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα που έχει ως στόχο να σας μυήσει στην ποντιακή παράδοση και τον πολιτισμό.
Η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «η Κερασούντα και το Γαρς» κα. Χρύσα Μαυρίδου μιλώντας για το πρόγραμμα ανέφερε ότι «Το φετινό πρόγραμμα θεωρώ ότι με ικανοποιεί γιατί τα περιλαμβάνει όλα και προσπαθήσαμε παρά την οικονομική κρίση που περνάμε, να είναι ένα αξιόλογο πρόγραμμα που να τα έχει όλα». Θα ξεκινήσουμε λοιπόν στις 12 Ιουλίου με ένα αφιέρωμα στη μετανάστευση των Θρυλοριωτών, ένα θέμα που πιστεύω ότι αφορά όλων τον κόσμο και ευελπιστώ ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τον κόσμο αν κρίνω από την έρευνα που κάνω αυτή τη στιγμή στο χωριό από τους μετανάστες και τις πληροφορίες που προσπαθώ να πάρω από αυτούς, σχεδόν όλο το χωριό έχει μεταναστέψει, από την περίοδο του 1958, 60, 70 και το 80 έχοντας ένα τελευταίο ρεύμα μεταναστών στη Γερμανία. Είναι ένα θέμα που φοβόμασταν ότι δεν θα έχουμε πληροφορίες διότι οι πρώτες γενιές εκλείπουν σιγά σιγά στο χωριό για να μπορέσουμε να συλλέξουμε τις πληροφορίες και θεώρησα την ιδέα του Σάββα Σαλπιγγίδη να αφιερώσουμε τις φετινές εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας στους μετανάστες, μια εξαιρετικά καλή ιδέα και επίκαιρη, γιατί δυστυχώς οι νέοι μας πλέον κοιτούν προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί η οικονομική δυνατότητα της Ελλάδας είναι έως πολύ μικρή και νομίζω ότι με το ξεκίνημα αυτό θα είναι ότι καλύτερο για τις φετινές εκδηλώσεις».
Αναλύοντας το πρόγραμμα η κα. Μαυρίδου τόνισε ότι «Θα έχουμε λοιπόν αφιέρωμα μέσα από το λόγο, την εικόνα και τη μουσική. Στις 13 Ιουλίου θα έχουμε κοντά μας τον Δημήτρη Πιπερίδη, εκδότη του περιοδικού «Άμαστρις» με τον οποίο θα περιπλανηθούμε στο ονομαστικό αρχείο αγροτών προσφύγων. Καλούμε λοιπόν όλους τους πρόσφυγες, όχι μόνο Ποντίους, σε αυτήν την εκδήλωση, όπου λέγοντας ο καθένας το επίθετό του θα μπορεί να βρει τον τόπο καταγωγής του και να βρει και τους συγγενείς του της πρώτης γενιάς προσφύγων εδώ στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον και θα το βλέπουμε αυτό και σε εικόνα» και συνέχισε εστιάζοντας στα παιχνίδια του χτές και του σήμερα όπου και επισήμανε ότι «Στις 14 Ιουλίου θα έχουμε αφιέρωμα στην αντοχή του Ποντιακού Ελληνισμού, επίκαιρο και αυτό γιατί αντανακλά ουσιαστικά και την αντοχή του Ελληνισμού γενικότερα. Θα έχουμε ποδηλατοπορεία με ποδηλάτες από τη Ξάνθη, οι οποίοι στις 7 το απόγευμα θα συναντηθούν με ποδηλάτες της Κομοτηνής στην πλατεία της πόλης, αλλά και με δρομείς όπως μου το υποσχέθηκαν, για να καταλήξουν στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας και μετά στις 9 το βράδυ, θα ανέβουμε στην πλατεία του χωριού όπου θα αναβιώσουμε τα ποντιακά μας παιχνίδια και θα έχουμε μαζί μας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης Κομοτηνής για να παίξουμε και άλλα επιτραπέζια παιχνίδια, θα δώσουμε δώρα στα παιδιά, αλλά εδώ σημειώνω ότι δεν θα παίξουν μόνο παιδιά. Θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να ασχοληθούμε με τα παιχνίδια γιατί εκτός του ότι διατηρούμε και αναβιώνουμε την παράδοση, δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να παίξουνε. Όσο και αν ακούγεται περίεργο αν δούμε πως παίζουν σήμερα τα παιδιά θα διαπιστώσουμε ότι δεν παίζουνε όπως παίζαμε εμείς και το παιχνίδι είναι ευεργετικό. Τα παιδιά τώρα παίζουνε μέσω υπολογιστή, απομονωμένα το ένα από το άλλο, αποξενωμένα μπροστά σε μία οθόνη, όχι δε είναι αυτό το παιχνίδι και από την εμπειρία μου χρόνια τώρα αναβιώνουμε εμείς τα παιχνίδια και όποτε μας δίνεται η ευκαιρία και στις κοινές πρωτομαγιές ως σύλλογος και πάντοτε παίζουμε μεγάλοι και μικροί και όποτε κάναμε αυτά τα παιχνίδια στην πλατεία του χωριού, όσο και τα παιδιά μας δεν ξέρουνε να παίζουνε, ακόμη και αυτά που μένουν στο χωριό, όσο παίζουμε εμείς οι μεγάλοι ενθουσιάζονται και παίζουν μαζί μας, μόλις σταματήσουμε και εμείς και τους δώσουμε τη σκυτάλη να παίξουνε δεν παίζουνε. Είναι λοιπόν μία πολύ συντονισμένη πρωτοβουλία να μάθουμε στα παιδιά μας να παίζουνε, έτσι όπως παίζαμε και εμείς παλιότερα και αυτά τα ευεργετικά παιχνίδια να τα ζήσουνε και τα παιδιά μας».
Τα όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες ανακοίνωσε η κα. Μαυρίδου: «Στις 15 Ιουλίου στην πλατεία του χωριού θα έχουμε παραδοσιακή ποντιακή βραδιά με τον Κώστα Θεοδοσιάδη με την ορχήστρα του, έναν κορυφαίο Πόντιο καλλιτέχνη και πιστεύω ότι θα περάσουμε πάρα πολύ καλά. Στις 16 Ιουλίου θα έχουμε χορούς από διάφορα παραδοσιακά συγκροτήματα στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, όπου πριν τους χορούς θα προηγηθεί Εσπερινός και θα προσφέρουμε στον κόσμο το Ποντιακό φαγητό το χασίλ» και συνέχισε για ανακοινώνοντας το τι περιλαμβάνει την τελευταία μέρα το πρόγραμμα, όπου και δήλωσε ότι « Στις 17 Ιουλίου, ανήμερα της Αγίας Μαρίνας όπου μετά τη Λειτουργία, στις 9 το βράδυ θα έχουμε το 9ο συναπάντημα Θρυλοριωτών, όπου θα παρουσιάσουμε μία Ποντιακή επιθεώρηση γραμμένη από το Σάββα Σαλπιγγίδη και σε σκηνοθεσία του Θανάση Δουλγερίδη, με το θίασο του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου. Μία επιθεώρηση που καυτηριάζει τη σημερινή εποχή και νομίζω αν και θα είναι στα Ποντιακά, θα μπορέσει να την παρακολουθήσει οποιοσδήποτε, το θέατρο δεν έχει γλώσσα, η γλώσσα του είναι κοινή για όλο τον κόσμο, θα γελάσουμε με τη ψυχή μας και νομίζω ότι αυτά που θα θέλει να τα πει ο κόσμος θα τα πει ο θίασος μέσα από την επιθεώρηση. Στην επιθεώρηση θα πάρουν μέρος πάνω από 10 άτομα όλων των ηλικιών. Χαίρομαι πάρα πολύ για το θίασό μας ο οποίος έχει δείξει πολύ σημαντικά δείγματα τα τελευταία χρόνια έχει σαν πρώτο στόχο τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου, αλλά να σώσουμε και τη θεατρική μας παράδοση. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι ο υπεύθυνος του θεάτρου μας ο Σάββας Σαλπιγγίδης γράφοντας το τρίτο ήδη έργο ανανεώνει το θεατρικό υλικό το οποίο είχε σταματήσει για αρκετά χρόνια».
Στο τέλος η κα. Μαυρίδου υπογράμμισε ότι «Παρά την οικονομική συγκυρία που είναι δύσκολη για όλους μας και καταλαβαίνουμε και εμείς ως σύλλογος, χωρίς να έχουμε την ιδιαίτερη στήριξη και είναι λογικό, για αυτά που πάμε να κάνουμε, το σκεφτήκαμε πάρα πολύ καλά και αποφασίσαμε πως πρέπει να σταθούμε ψηλά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και ο πολιτισμός θα πρέπει να διαδραματίσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο. Οπότε υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε τις εκδηλώσεις όσο το δυνατόν καλύτερα, ευελπιστώ να ικανοποιηθεί ο κόσμος από το πρόγραμμα, ευελπιστώ και οι χορηγοί να σταθούνε για άλλα μία φορά δίπλα μας με ότι δυνατότητες έχουνε, για να κρατήσουνε ψηλά το ηθικό του κόσμου, να τον διασκεδάσουμε, να τον προβληματίσουμε, αλλά και να τον βοηθήσουμε να θυμηθεί, να γνωρίσει και όλοι μαζί μέσα από τον πολιτισμό να περάσουμε καλά και να σταθούμε στα πόδια μας γιατί πιστεύω ότι ο πολιτισμός αυτόν τον καιρό ειδικά, θα διαδραματίσει πολύ σπουδαίο ρόλο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου