Πραγματοποιήθηκε, στις 19 και 20 Μαΐου 2011, στο Μάριμπορ της Σλοβενίας, διακρατική συνάντηση και συμμετοχή στην επενδυτική έκθεση της πόλης στα πλαίσια του προγράμματος ReTina (Revitalization of Traditional Industrial Areas in South-East Europe- Αναζωογόνηση των Παραδοσιακών Βιομηχανικών Περιοχών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη). Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της ποιοτικής απασχολησιμότητας στις περιοχές των εταίρων του προγράμματος με την κατάρτιση ολοκληρωμένων σχεδίων για την αναζωογόνηση των βιομηχανικών μονάδων συνεισφέροντας έτσι σε ένα ποιοτικό αστικό περιβάλλον. Συγχρόνως θα αναπτυχθούν εργαλεία και μεθοδολογία διαθέσιμη για όλες τις πόλεις που θα επιχειρήσουν να προβούν σε παρόμοιες παρεμβάσεις. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακρατικής Εδαφικής Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SouthEast Programme).
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 10 εταίροι από την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, τη Ρουμανία ενώ την Ελλάδα εκπροσωπούν ο Δήμος Ταύρου και η Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε. του Δήμου Κομοτηνής. Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι ο Δήμος Τσέπελ της Βουδαπέστης, στην Ουγγαρία.
Η συνάντηση διοργανώθηκε από το πανεπιστήμιο του Μάριμπορ, και φιλοξενήθηκε στην έδρα του, ενώ πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στη βιομηχανική περιοχή.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η προώθηση του προγράμματος, η παρουσίαση της προόδου στα πακέτα εργασίας του, η ανάδειξη της παλαιάς βιομηχανικής ζώνης Tezno του Μάριμπορ και η μεταφορά τεχνογνωσίας όσον αφορά στην καινοτόμο περιοχή του και συγκεκριμένα το τεχνολογικό πάρκο που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν εκεί.
Στη συνάντηση του προγράμματος συμμετείχαν οι εταίροι του προγράμματος και οι εξωτερικοί τους συνεργάτες, εταίροι από τα τοπικά πανεπιστήμια της Σλοβενίας, τοπικοί και εξωτερικοί ωφελούμενοι-εμπλεκόμενοι φορείς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού τομέα. Η Κ.Καραθεοδωρή Α.Ε. εκπροσωπήθηκε από τον κ. Δημήτριο Γκαρτσώνη, ειδικό σύμβουλο του Δημάρχου Κομοτηνής.
Κατά την διάρκεια της πρώτης μέρας των εργασιών πραγματοποιήθηκε σειρά επιστημονικών παρουσιάσεων που αφορούσαν στο πρόγραμμα και ειδικότερα στη βιώσιμη ανάπτυξη παλαιών βιομηχανικών μονάδων και στην ανάπτυξή τους, με παραδείγματα που έχουν υλοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν και προτάσεις εκμετάλλευσης με όρους πράσινης ανάπτυξης. Επίσης, αξιολογήθηκε η πορεία υλοποίησης του έργου την περίοδο που μεσολάβησε ανάμεσα στην προηγούμενη συνάντηση του προγράμματος στο Κόζιτσε της Σλοβακίας και την τρέχουσα και εξετάστηκε ο στόχους που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Κόζιτσε. Τέλος, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα έως σήμερα αποτελέσματα του στρατηγικού σχεδιασμού του προγράμματος από τους τρεις επιμέρους επικεφαλής (Csepel, Košice, Iaşi), ενώ συζητήθηκε η μεθοδολογία που έχει αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο της Φερράρας (Ιταλία) ως προς την δέσμευση για ενεργό συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων στη διαδικασία υλοποίησης. Παράλληλα προτάθηκαν και βελτιώσεις που προέκυψαν μέσα από την εφαρμογή της στις πόλεις-εταίρους.
Κατά την δεύτερη μέρα της συνάντησης και πιο συγκεκριμένα στο πρωινό σκέλος πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των εταίρων στη βιομηχανική περιοχή του Μάριμπορ όπου έλαβε χώρα έκθεση επενδυτών με σκοπό την ενίσχυση της ελκυστικότητας της περιοχής με συναντήσεις εκπροσώπων των επιχειρήσεων. Στην έκθεση συμμετείχαν, πέρα των εταίρων του προγράμματος, τοπικά ιδρύματα και εταιρείες. Την έκθεση άνοιξε με χαιρετισμό του εκπρόσωπος της Αυστριακής Δημοκρατίας. Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συμμετέχοντες από το Εμπορικό και Βιομηχανικό επιμελητήριο του Štajerska, το Δήμο του Μάριμπορ, την αναπτυξιακή του εταιρεία και το οικονομικό ινστιτούτο του Μάριμπορ, με θέμα το στρατηγικό σχεδιασμό που αφορά στους εμπλεκόμενους φορείς. Η δεύτερη μέρα έκλεισε με περιήγηση στα αξιοθέατα του Μάριμπορ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου