Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Συνέδριο Τούρκων και Μουσουλμανίδων στην Κομοτηνή, στις 18 & 19 Μαΐου ήμερα γενοκτονίας των ποντίων

Την ημέρα που οι συμπολίτες τους (πόντιοι αλλά και ολόκληρος ο ελληνισμός),  τιμούν την μνήμη όσων σφαγιάστηκαν στην γενοκτονία του πόντου, από την Τουρκία,  επέλεξε η πλατφόρμα γυναικών δυτικής Θράκης  και άλλοι σύλλογοι γνωστοί για τις θέσεις τους να πραγματοποιήσουν το συνέδριο αυτό που είναι αφιερωμένο στην «γυναίκα της Δυτικής Θράκης», ένα θέμα που αφενός δείχνει την ευαισθησία που υποτίθεται ότι έχουν αυτοί οι σύλλογοι αλλά από την άλλη φαίνεται ότι περιορίζεται σε ότι αφορά την μειονότητα λες και ζουν σε διαφορετικό κόσμο. Χωρίς σεβασμό και καμία ευαισθησία στους συμπολίτες τους, στην ιστορία και στην μνήμη των ανθρώπων της χώρας της οποίας είναι πολίτες.

Στην πρόσκληση της πλατφόρμας γυναικών Δυτικής Θράκης αναφερόταν μεταξύ άλλων «Συγκαλείται Συνέδριο Γυναικών Δυτικής Θράκης με στήριξη από την Επιτροπή Γυναικών Δυτικής Θράκης, από τον Σύλλογο Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης και από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης. Στο συνέδριο αυτό που λεγινε στις 18 και 19-5-2012 στο ξενοδοχείο Chris & Eve, είναι καλεσμένος όλος ο κόσμος της Δυτικής Θράκης. Το συνέδριο άρχισε στις 15:00 της 18ης Μαΐου, με τις εργασίες της Επιτροπής Γυναικείων Δικαιωμάτων, Εκπαίδευσης, Πολιτικής και Οικογένειας-Παιδιού. Στις 19 Μαΐου 2012 οι εργασίες άρχισαν με έκθεση ειδών χειροτεχνίας στις 10:00, ενώ μετά την ανάγνωση των συμπερασμάτων των επιτροπών και της τελικής δήλωσης, θα ολοκληρωθούνε με κονσέρτο από τον Μουσικό Σύλλογο Dragos».
Στα πλαίσια αυτά, σκοπός είναι: Να συγκεντρωθούν οι γυναίκες της Δυτικής Θράκης που κατοικούν σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Θράκης και του κόσμου και να διασφαλισθεί η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ τους. Να προσφερθεί βήμα σε όσους επιθυμούν να μοιραστούν τις ιδέες τους σχετικά με τη γυναίκα στη Δυτική Θράκη και να συμβάλουμε με αυτόν τον τρόπο, στις δραστηριότητες των γυναικών από πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική σκοπιά.
Να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη στο θέμα των προβλημάτων και της κοινωνικής θέσης της γυναίκας στις περιοχές όπου διαβιεί.
Να συμβάλλουμε όσον αφορά στην ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας στους κόλπους της κοινωνίας, στη διασφάλιση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην κοινωνία και στη διαμόρφωση υγειών κοινωνιών δια της υιοθέτησης των ρόλων που οι γυναίκες καλούνται να ενστερνιστούν από τη γέννησή τους και κατά την πορεία της ζωής τους.
Οι δραστηριότητες των γυναικών στη Δυτική Θράκη
Λέγοντας γυναίκα στη Δυτική Θράκη, συνειρμικά εννοούμε μια μειονότητα, μέσα στη μειονότητα, εννοούμε πολίτες με ασαφή κοινωνική τάξη που βγάζουν σιωπηρές κραυγές μέσα σε γκέτο. Οι δραστηριότητες των μειονοτικών γυναικών χωλαίνουν σε σχέση με τις αντίστοιχες δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ η οργάνωση των γυναικών σε συλλόγους προχωρά με πολύ μικρά βήματα. Οι ερασιτεχνικές αυτές ενέργειες, ξεκίνησαν, εμπειρικά, μέσω της ίδρυσης των γυναικείων τμημάτων διαφόρων ΜΚΟ.
Τα γυναικεία τμήματα, στα πλαίσια της κοινωνικής προόδου στη Δυτική Θράκη, έθεσαν στόχους όπως να συνεισφέρουν στη ζωή των γυναικών και προσπάθησαν να προσφέρουν τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες τους, στη γυναίκα της Δυτικής Θράκης που φαίνεται να βρίσκεται πολύ πίσω από την εποχή της.
Σήμερα, πέραν των γυναικείων τμημάτων των ΜΚΟ πολλοί γυναικείοι σύλλογοι στους οποίους συμμετέχουν οι γυναίκες της Δυτικής Θράκης, εκτός του αγώνας τους για τα δικαιώματα των γυναικών, δίνουν αγώνα και για την ταυτότητά τους. Ο νομικός αγώνας για την ταυτότητα του «Πολιτιστικού Συλλόγου Τούρκων Γυναικών Ν. Ροδόπης» και του «Πολιτιστικού Συλλόγου Τούρκων Γυναικών Ν. Ξάνθης», συνεχίζεται.
Πέραν τούτου, η πλατφόρμα γυναικών της Δυτικής Θράκης, με τη μορφή πρωτοβουλίας ενός γυναικείου συλλόγου που δραστηριοποιείται στη Δυτική Θράκη ή ενός ΜΚΟ που αποτελείται από γυναικεία τμήματα, έκρινε σωστό να οργανώσει συνέδριο για τις γυναίκες της Δυτικής Θράκης, με τη συμβολή του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, με σκοπό να ρίξει φως και να καθοδηγήσει τις γυναίκες της Δυτικής Θράκης σε αυτόν τον αγώνα τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου