Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

(V I D E O)+ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ + ( V I D E O).





                                       




Το πρόγραμμα της «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» για τον δήμο Μαρωνείας – Σαπών παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Μιχάλης Κακουλίδης
Το πρόγραμμα της «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» για τον δήμο Μαρωνείας – Σαπών παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Μιχάλης Κακουλίδης σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Μίλησε αναλυτικά για τους κεντρικούς άξονες και το σχεδιασμό που έκανε σε συνεργασία με τα άτομα που πλαισιώνουν
το ψηφοδέλτιο του. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που πήρε ο συνδυασμός του να μοιράσει αρνιά και όλα τα υλικά για το πασχαλινό τραπέζι σε άπορους δημότες του δήμου Μαρωνείας – Σαπών, με χρήματα που συγκέντρωσαν για την προεκλογική τους εκστρατεία.




Κ.Μ:  Προ ημερών παρουσιάσατε τους πρώτους υποψηφίους που πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο σας. Θα θέλαμε να μας πείτε πως αξιολογηθήκαν  τα άτομα που πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο σας;
Μ.Κ: Παρουσιάσαμε τα πρώτα είκοσι ονόματα από την δημοτική ενότητα Σαπών και τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσουμε τα πρώτα είκοσι ονόματα από την δημοτική ενότητα Μαρωνειας- Ξυλαγανης, το οποίο θα γίνει στην Ξυλαγανή. Ήμουν σε δύσκολη θέση, επειδή οι θέσεις είναι μετρημένες, έπρεπε να κόψω κάποια ονόματα τα οποία θέλανε να βοηθήσουν με την συμμέτοχη τους στον συνδυασμό και ξέρετε ότι ο αρχηγός τραβάει όλο το λούκι. Ήμουν τρομερά στενοχωρημένος γιατί κάποια ονόματα δυστυχώς έπρεπε να μείνουν έξω. Ευτυχώς όμως επειδή πιστεύουν στον αγώνα για τον οποίο κάνουμε είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασταθούν απ’ έξω και πιστεύω ότι έχουμε κάνει ένα καλό τιμ, μια γερή ομάδα, η οποία είναι δεμένη και ενωμένη και θα μπορέσει να φέρει εις πέρας  τον αγώνα τον οποίο ξεκινήσαμε με επιτυχές αποτελέσματα.

Κ.Μ: Όσον αφορά το πρόγραμμα σας, ήθελα να μου πείτε αναφορικά με τον τομέα του αθλητισμού, τι προτίθεστε να κάνετε;
Μ.Κ: Ο τομέας του αθλητισμού είναι ένα κομμάτι το οποίο εμένα λόγο και του επαγγέλματος μου, ως γυμναστή και προπονητής ποδοσφαίρου με συγκινεί και με ευαισθητοποιεί. Δυστυχώς από τις περιοδείες τις οποίες έχουμε κάνει σε όποιο χωριό πάμε εγώ φεύγω για λίγο και πάω και βλέπω τις αθλητικές εγκαταστάσεις του κάθε χωριού. Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι οι τραγικές συνθήκες τις οποίες βρίσκονται σχεδόν όλα τα γήπεδα σχεδόν όλοι οι αθλητικοί χώροι του κάθε οικισμού, με πρώτο βέβαια αυτό που έχει γίνει στις Σάπες με το κλειστό γυμναστήριο το οποίο βρίσκετε εντός του δημοτικού γηπέδου, το οποίο  είναι εγκαταλειμμένο, με σπασμένα παράθυρα, σπασμένες πόρτες και αυτό και μόνο που μου προκαλεί είναι ντροπή και αίσχος. Χθες ήμουν στην Μαρώνεια είδα τις εγκαταστάσεις που έχει στην Μαρώνεια, το γήπεδο είναι σε τραγικές συνθήκες και μπαίνοντας μέσα στο χωριό είδα καμιά δώδεκα παιδιά να παίζουν μπάλα στην πλατεία του χωριού πάνω στα τσιμέντα και στα πλακάκια. Νομίζω ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται τόσα χρόνια εκεί με τα κοινά της περιοχής είναι εντελώς αδιάφοροι και ανίκανοι για να προσπάθησαν να βοηθήσουν τον αθλητισμό στην περιοχή αυτή. Εμείς υποσχόμαστε και επειδή είναι ο χώρος τον οποίον εγώ επαγγελματικά ανήκω ότι σε μια διετία από την ώρα που θα αναλάβουμε από την πρώτη Σεπτεμβρίου όλοι οι αθλητικοί χώροι όλων των οικισμών θα αξιοποιηθούν θα αναβαθμιστούν και θα είναι προσβάσιμοι σε όλους τους κατοίκους, για να μπορέσει ο κάθε άνθρωπος να γυμναστεί και  να ασχοληθεί με τον αθλητισμό.          

Κ.Μ.: Αναφορικά με τον τομέα της υγείας,  το κέντρο υγείας δηλαδή του δήμου Σάπων αλλά και τα αγροτικά ιατρεία που λειτουργούν στους οικισμούς, σε  τι κατάσταση είναι και τι έχετε στον δικό σας προγραμματισμό;
Μ.Κ. : Άλλο ένα θέμα το οποίο με λυπεί, δυστυχώς, εκτός ότι αυτή την στιγμή το κέντρο υγείας και εκείνο με μάρτυρες από πολλές καταθέσεις πολιτών ότι δεν υπάρχουν φάρμακα δεν υπάρχουν  τα άμεσα. Ένας τραυματίας αν πάει, δεν υπάρχουν γάζες και τα αναλώσιμα υλικά τα οποία χρειάζεται ο γιατρός, πάρα την φιλότιμη προσπάθεια των γιατρών για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτές στις περιπτώσεις που χρειάζονται οι συμπολίτες μας, είναι αδύνατον. Νομίζω ότι ειδικά το κέντρο υγείας έχει εγκαταλειφθεί πλήρως και απορώ πως ο κ. Ιωαννάκης τώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν έχει ασχοληθεί γιατί έχει δημοτικό σύμβουλο ο οποίος είναι διευθυντής εκεί και θα μπορούσαν σε συνεργασία μεταξύ τους τουλάχιστον το κέντρο υγείας να έχει τα απαραίτητα για την παροχή των πρώτων βοηθειών.
 Αυτό όμως που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και αφορά και τις υποδομές είναι ότι σε χωρία όπως τα Άμφια και το Πρωτάτο αυτή την στιγμή το 2014 και ενώ από τα Άμφια υπάρχει ο ένας υποψήφιος δήμαρχος ο  κ. Σταυρίδης  ο οποίος χρόνια ήταν αντιδήμαρχος  και ο κ. Ιωάννου ο οποίος τέσσερα χρόνια ήταν αντιδήμαρχος, αυτή την στιγμή δεν έχουν ιντερνέτ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα,  να χρειάζεται να κάνουν μια μετακίνηση χιλιομέτρων οι άνθρωποι του οικισμού και να πηγαίνουν  σε άλλα χωριά για  να συνταγογραφήσουν  τα φάρμακα τους.  Νομίζω ότι αυτό και μόνο είναι ντροπή.

Κ.Μ: Αναφορικά με τις κοινωνικές δομές την τελευταία τετραετία και να μην πω δεκαετία, δεν έχουμε δει παρόλο που υπάρχει μεγάλη ανεργία στην περιοχή,  πολλές κοινωνικές δομές του δήμου να αναπτύσσονται. Εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε με τις κοινωνικές δομές;
Μ.Κ:   Με την κρίση που γιγαντώθηκε η φτώχια και η δυσπραγία σε κάθε οικογένεια είναι μεγάλη. Ειδικά στις Σάπες λόγο του τεράστιου ποσοστού ανεργίας που έχει η περιοχή, είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, άρα λοιπόν σε κάθε οικογένεια όταν έχει και δυο και τρεις ανέργους μέσα, εννοείται ότι δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια η δημαρχεία με την διοίκηση του κ. Ιωαννάκη, δεν έκανε το παραμικρό απέναντι σε αυτές τις οικογένειες, δεν έκανε το παραμικρό απέναντι στους πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα διαβίωσης.
Εμείς αυτό το οποίο θα κάνουμε και το δηλώνουμε, ξεκάθαρα και ας έχουμε τις όποιες αντιδράσεις είναι ότι ήδη έχουμε κάνει κάποιες επαφές με Ευρωπαϊκά προγράμματα, υπάρχουν κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία δυστυχώς μένουν αναξιοποίητα γιατί δεν υπάρχει, το σκεπτικό και το ενδιαφέρον από τους φορείς και από τον δήμαρχο για να μπορέσει να τα τραβήξει και να τα διαθέσει στο κόσμο. Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε ότι πρώτον αυτό που θα ξεκινήσουμε από 1η Σεπτεμβρίου είναι  ότι θα βοηθήσουμε όλα τα παιδιά τα οποία πηγαίνουν σχολείο. Το δεκατιανό τους, δηλαδή το πρόγευμα τους, να το φροντίζει ο δήμος, αυτό είναι δέσμευση προσωπική δική μου και αφορά όλα τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια και τα λύκεια του δήμου Σαπών, θα συνεννοηθούμε, θα συνεργαστούμε, με κάποιο κέτερινγκ το οποίο, θα πηγαίνει και θα δίνει στις δέκα η ώρα το πρωί, το δεκατιανό σε όλα τα παιδιά των σχολείων.
 Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι εγώ προσωπικά και οι συνεργάτες μου, θα είμαστε έξω, θα είμαστε στην κοινωνία θα είμαστε σε κάθε χωριό, θα διαπιστώνουμε τις ανάγκες της διαβίωσης που έχουν οι κάτοικοι του κάθε χωριού ξεχωριστά και θα είμαστε συμπαραστάτες στα απαραίτητα.
Ήδη πήραμε την απόφαση αυτές τις μέρες του Άγιου Πάσχα, σαν συνδυασμός , από τα λεφτά που είχαμε συγκεντρώσει για να κάνουμε την προεκλογική μας καμπάνια μετά από πρόταση του κ. Δάνου Εμμανουηλίδη, του συμπολίτη μας ,που είναι υποψήφιος μαζί μας. Το ποσό αυτό να διατεθεί για την διανομή αμνοεριφίων σε οικογένειες που δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν το Πασχαλινό τους τραπέζι. Πιστεύω ότι είναι μια κίνηση πολύ καλή και δεν την δημοσιοποιούμε. Ήδη έχουν γίνει οι κινήσεις οι απαραίτητες έχουν μαζευτεί, έχουν χαρτογραφηθεί, για να μπορέσουμε αύριο και μεθαύριο, εντελώς αθόρυβα και εντελώς κρυφά να πάμε ένα αρνί και τα υλικά τα οπoια χρειάζεται για ένα Πασχαλινό τραπέζι. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να το κάνουν και οι άλλοι υποψήφιοι, να μην δαπανάνε χρήματα στον αέρα και τα χρήματα τα οποία έχουν την προς διάθεση της προεκλογικής τους καμπάνιας να πιάσουν τόπο. Βοηθώντας έτσι τους συνανθρώπους μας. 
Κ. Μ: Αναφορικά με τον τομέα της εκπαίδευσης  και με το διαπολιτισμικό σχολείο Σαπών, τι έχετε στα σχέδια σας;
Μ.Κ: Το διαπολιτισμικό σχολείο ήταν ένα από τα πρότυπα σχολεία, τα οποία είχαν ιδρυθεί εδώ και μια δεκαπενταετία. Ήταν καλός ο θεσμός γιατί όντος στις Σάπες υπάρχουν δυο και τρεις  διαφορετικές ομάδες και έπρεπε να συνταχθούν σε ένα πρόγραμμα ενιαίο και να μπορέσει η νεολαία τουλάχιστον να αξιολογηθεί, να εκπαιδευτεί σωστά.   Η μέριμνα  της επιτυχής  αυτής πορείας οφείλετε στον δήμο.
Πρόσφατα έγινα μάρτυρας ότι κάποια εταιρία η οποία ενδιαφέρετε για την εκμετάλλευση του χρυσού έκανε μια προσφορά μετά από αίτημα καθηγητή στο  Διαπολιτισμικό σχολείο. Ένα χημικό και βιολογικό εργαστήριο αξίας εικοσιπέντε χιλιάδων ευρώ. Το οποίο σε όλη την Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα, σε ένα μεγάλο σχολείο της Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχει δεύτερο δυστυχώς όμως αυτό το υπερσύχρονο εργαστήριο, το οποίο θα βοηθούσε πάρα πολύ τα παιδιά, κάθετε στις αποθήκες ενός κτηρίου και δεν δέχεται  η δημοτική επιτροπή η οποία είναι υπεύθυνη για τα σχολεία και για την εκπαίδευση να το κάνει αποδεκτό, γιατί είναι από την εταιρία η οποία είναι υπεύθυνη για το χρυσό. Αυτό νομίζω ότι είναι ένα τεράστιο λάθος γιατί με τέτοιες ενέργειες υποβαθμίζετε η  ποιότητα της εκπαίδευσης και  είναι και επιβαρυντικό για τα παιδιά.

 Κ.Μ: Ποια είναι τα σχέδια σας για τον τομέα του πολιτισμού; 
Μ.Κ:  Πάντα λέω το τι θα κάνω, εδώ τώρα θα πω τι δεν θα κάνω ως δήμαρχος, αυτό που θα κάνω πρώτα είναι ότι δεν θα κάνουμε πλέον αυτές τις εκδηλώσεις τις οποίες έκανε ο κ. Ιωαννάκης ο οποίος έφερνε δυο και τρεις φορές τον χρόνο Βουλγάρικα συγκροτήματα, δαπανώντας χιλιάδες ευρώ από το υστέρημα του πολίτη. Με αποτέλεσμα να έχει κάποια εικόνα ο δήμος ότι πραγματοποιεί κάποιες φολκλορικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες μόνο πολιτιστικές δεν είναι και αυτά τα χρήματα που θα περικόψουμε από αυτές τις δαπάνες θα διαθέσουμε για την διαβίωση των πολιτών. Είμαι κάθετος, είμαι αντίθετος ιδεολογικά σε αυτές του είδους τις εκδηλώσεις γιατί είναι ένας τρόπος  να σπαταλήσεις χρήματα. Αυτό θα κοπεί, θα μπουν σε μια τάξη και τα οικονομικά του δήμου και το πρώτο μας μέλημα ότι αυτά τα χρήματα θα πηγαίνουν για τις ανάγκες του πολίτη και πουθενά αλλού.  

Κ.Μ: Αναφορικά με τα θεατρικά που είχαμε τις προηγούμενες χρονιές θα τα ξαναδούμε αυτά στην Μαρώνεια είναι αυτά στα σχέδια σας;
Μ.Κ:  Στην Μαρώνεια θα αναβιώσουμε το αρχαίο θέατρο, θα φέρουμε κάποιους θιάσους για να παίξουν αρχαία προγράμματα. Αλλά εκδηλώσεις τύπου ότι πάμε τώρα να κάνουμε μια εκδήλωση τώρα στην Μαρώνεια στο θέατρο, με τέτοιες εκδηλώσεις, Βουλγάρικες, μπουζούκια και λαϊκά δρώμενα, σύγχρονης γενιάς αυτά νομίζω δεν έχουν θέση σε ένα αρχαίο μέρος το οποίο υμνεί τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδος. Εμείς θα σεβαστούμε το χώρο, θα προσπαθήσουμε να εξυμνήσουμε την Αρχαία Τραγωδία, θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε το Αρχαίο Θέατρο, πάντα μέσα σε οικονομικά πλαίσια που δεν θα προκαλούν το πολίτη και νομίζουμε ότι θα δώσουμε και ζωντάνια στην περιοχή. 

Κ.Μ:  Αναφορικά με τις παραλίες μας, τις κατασκηνώσεις και το πώς θα αυξήσουμε την επισκεψιμότητα, τι έχετε στα σχέδια σας;
Μ.Κ. : Έχω κυκλοφορήσει ένα φυλλάδιο το οποίο την αξιοποίηση της παραλίας και την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης το έχω ως πρώτη προτεραιότητα. Εγώ κάθε καλοκαίρι με την οικογένεια μου πηγαίνω εκεί στους Προσκυνητές στην θάλασσα και αυτό που διαπιστώνω είναι η πλήρης εγκατάλειψη και εξαθλίωση της περιοχής. Το πρώτο όμως που πρέπει να γίνει, είναι να γίνει πρώτα ο δρόμος, ο οποίος αυτή την στιγμή είναι καρμανιόλα, να γίνει ο κάθετος άξονας από τις Σάπες και από την Κομοτηνή προς την παραλιακή ζώνη και μετά να αξιοποιηθεί όλη η περιοχή, να καθαριστεί, να γίνει προσβάσιμη στον πολίτη, να υπάρχουν οι ξαπλώστρες, να υπάρχουν οι ομπρέλες, να υπάρχει η δυνατότητα από τον άνθρωπο που θα πάει εκεί το καλοκαίρι έξι- επτά ώρες  με την οικογένεια του να πάρει το αναψυκτικό του, να κάτσει να φάει στην παραλία, αυτά  όλα αυτή την στιγμή αν περάσετε  είναι σε κατάσταση ερημιάς. Εμείς θα δώσουμε τα κίνητρα σε ανθρώπους της περιοχής να επενδύσουν εκεί. Θα δώσουμε την δυνατότητα στον κόσμο να πάει και να μείνει στην παραλία της Μαρώνειας- Σαπων και θα δώσουμε την δυνατότητα στον κόσμο να γευτεί το οικονομικό εγχείρημα το οποίο θα του δώσει ένα έσοδο παραπάνω. Γιατί αυτός ο οποίος θα ξεκινήσει από την Κομοτηνή να πάει στους Προσκυνητές, να πάει στην Μαρώνεια, θα σταματήσει στα χωρία να πάρει κάτι. Όπως εγώ όταν περνώ από τους Προσκυνητές και από το περίπτερο παίρνω τρία- τέσσερα παγωτά για τα παιδιά μου, αφήνω ένα μέρος από το χαρτζιλίκι σε όλα τα χωρία. Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να γίνει για να δώσουμε κίνηση στην περιοχή η οποία αυτήν την στιγμή είναι εντελώς υποβαθμισμένη. 
Κ.Μ: Αναφορικά με τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο, είχαν εξεφραστεί παράπονα από τους καταστηματάρχες ιδιαίτερα στις Σάπες ότι δεν πάνε καλά, ότι πάνε για λουκέτο, τι προτίθεστε να κάνετε σαν δημοτική αρχή;
Μ.Κ : Αυτό εξαρτάτε  από πολλούς παράγοντες , όντος αν περπατήσετε μέσα στις Σάπες αυτή την στιγμή τα 2/3 των καταστημάτων είναι κλειστά.  Πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και μάλιστα πολλοί κάτοικοι έχουν φύγει στο εξωτερικό για δουλειά. Αν δεν έρθουν επενδύσεις στην περιοχή, αν δεν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, δυστυχώς ο επαγγελματικός τομέας δεν θα μπορέσει να αναβαθμιστεί. Διάβασα τις πρώτες δηλώσεις που έκανε ο κ. Σταυρίδης, ο συνυποψήφιος μου δήμαρχος , ο οποίος τονίζει σαν πρώτο θέμα ότι όλες οι αγορές του δήμου θα γίνονται από τα καταστήματα του δήμου, δηλαδή οκτώ χρόνια ήταν αντιδήμαρχος και ήταν υπεύθυνος τεχνικών υπηρεσιών, τις παραγγελίες και τις αγορές από πού τις έκανε; από την Κομοτηνή ή από την Αλεξανδρούπολη; Αν δεν έχουμε να πούμε κάτι  είναι προτιμότερο να μην λέμε παρά να εκτιθέμεθα. Αυτό που έχω να τονίσω εγώ είναι ότι, πρώτο μου μέλημα το γραφούμε και στο φυλλάδιο είναι ο,τι θα αναβαθμίσουμε την βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής η οποία χωροταξικά ανήκει στο  δήμο Σαπών.  Θα έρθουμε σε συνεννόηση με επενδυτικό γραφείο στις Βρυξέλες για να ανοίξουμε κάποια από τα εργοστάσια στα οποία έχει μπει λουκέτο και είναι κλειδωμένα, θα βοηθήσουμε τον κόσμο να πιάσει δουλειά και αυτό που έχω να τονίσω επειδή το ακούω πολύ έξω  και θα το ξεκαθαρίσω αυτό γιατί δέχομαι λασπολογίες και πόλεμο κάτω από την μέση και είμαι από τους ανθρώπους που απαντώ δεν το βάζω στα πόδια, είναι ότι εφόσον έχουμε πειστεί και σε διάλογο που θα κάνουμε με την εταιρεία όπου είναι υπεύθυνη για την επένδυση χρυσού, ότι η δραστηριότητα της θα είναι συμφώνα με το περιβάλλον, θα είναι χωρίς κυάνιο, θα είναι χωρίς τοξικές ουσίες, τότε θα κάνουμε την προσπάθεια για να ανοίξει αυτή η εταιρία και να δώσει οκτακόσιες θέσεις εργασίας στον κόσμο, ο οποίος αυτή την στιγμή λόγο της ανεργίας φεύγει στο εξωτερικό. 

Κ.Μ:  Αναφορικά με την κατάσταση των οικισμών που το διαπιστώνετε και εσείς με τις επισκέψεις σας, τι έχετε στο πρόγραμμα σας για τους οικισμούς για να αναβαθμιστούνε; 
Μ.Κ: Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να βγάλουμε ένα πρόγραμμα για τον κάθε οικισμό ξεχωριστά. Η περιοδεία που έχουμε κάνει και η περιήγηση μου μέσα στα χωριά, γιατί και εγώ σε χωριό μένω και μένω ποιο κοντά στις Σάπες, από τα υπονοούμενα που αφήνουν κάποιοι, ότι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι μένουν εκτός των Σαπών, πλην του Χαριτοπουλου και επειδή μου αρέσει το χωριό εμένα, μου αρέσει οι υποδομές του κάθε χωριού να είναι σωστές. Για τον νέο που μένει εκεί και προσπαθεί να φτιάξει την οικογένεια του εκεί, η κατάσταση σε κάθε οικισμό ξεχωριστά είναι λυπηρή.
Από την ώρα που θα αναλάβω ως δήμαρχος και με δίκη μου ευθύνη θα περιηγηθώ σε κάθε χωριό, θα κάνουμε λαϊκή συνέλευση σε κάθε χωρίο, θα ακούσουμε, θα αξιολογήσουμε και θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στα καίρια θέματα της διαβίωσης των κατοίκων στα χωριά, γιατί όσο καλύτερες συνθήκες υπάρχουν στα χωριά και τους οικισμούς τόσο είναι πλεονέκτημα για τους νεολαίους να μείνουν εκεί. Αν δεν υπάρχουν όπως τώρα στα Άμφια και το Πρωτάτο, ιντερνέτ πολλοί νεολαίοι θα φεύγουν για να πάνε να μείνουνε για μερικές ώρες κάπου αλλού. Εμείς  θέλουμε όλο αυτό το διάστημα να κρατήσουμε όλο αυτό τον κόσμο εκεί. Οι υποδομές της πρωταρχικής διαβίωσης της κάθε οικογένειας σε κάθε χωριό θα προσπαθήσουμε να τις αξιοποιήσουμε.

Κ.Μ:  Αναφορικά με τον οικισμό των Παλιννοστούντων που είναι σε κακή κατάσταση τι έχετε εσείς στον σχεδιασμό σας;
Μ.Κ.:  Δυστυχώς εκεί είναι μια τραγική υπόθεση το Ελληνικό κράτος με τα λεφτά τα δικά μας, του απλού πολίτη είχε δαπανήσει δισεκατομμύρια δραχμές τότε. Αν τα αξιολογήσουμε σε ευρώ , πιστεύω ότι φτάνουν κοντά στα τριακόσια εκατομμύρια ευρώ  αυτή την στιγμή τα δυο τρίτα του οικισμού έχουν αδειάσει, έχουν τα σπίτια κλειδωμένα, έχουν τα σπίτια αμπαρωμένα και έχουν φύγει είτε στην Κύπρο, είτε γυρνάνε στην Ρωσία. Νομίζω ότι η κατάσταση θυμίζει κατάσταση τριτοκοσμική και ως πόντιος εγώ έχω την ευαισθησία να ασχοληθώ και θα αλλάξουμε την εικόνα στο οικισμό των Σαπών.

Κ.Μ: κ. Κακουλίδη αναφορικά και με τον αγροτικό τομέα τι έχετε στον σχεδιασμό σας;
Μ.Κ. : Ήδη έχουμε ανακοινώσει κάποια πράγματα μέσω του πρώτου φυλλαδίου που βγάλαμε. Στο δήμο Μαρωνείας –Σαπών υπάρχουν δυο ποτάμια τα οποία κυλάει πολύ νερό, το οποίο φεύγει  αναξιοποίητο στο Θρακικό πέλαγος . Ήδη έχουμε σχεδιάσει, έχουμε έρθει σε επαφή, με κάποιους επιστήμονες για να κάνουμε τοπικά φράγματα τμηματικά σε κάθε χωριό για να μπορέσει ο αγρότης ο οποίος δραστηριοποιείται και παράγει προϊόντα να μπορεί να τα ποτίσει και να διπλασιάσει και να τριπλασιάσει την παραγωγή του. Με αποτέλεσμα αυτό να έχει οικονομικό όφελος για την κάθε οικογένεια. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι το κτηνοτροφικό. Ήδη οι κτηνοτρόφοι της περιοχής είναι ελάχιστοι , γιατί δυστυχώς κανένας δεν θέλει να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία. Εμείς αυτό που θα κάνουμε είναι να ανοίξουμε στον δήμο ένα ειδικό γραφείο, θα προσλάβουμε ένα γεωπόνο, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για κτηνοτροφικά και γεωργικά θέματα.  Θα ενημερώνει τον κάθε ενδιαφερόμενο, σε κάθε χωριό για τα προγράμματα τα οποία τρέχουν νέων αγροτών και οποιοδήποτε άλλες χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ και μέσω άλλων προγραμμάτων που βγαίνουν μέσα από το κράτος και θα μπορεί ο καθένας πλέον να διαμορφώνει, την επαγγελματική του δραστηριότητα στο αγροτικό και κτηνοτροφικό χώρο όπως αυτός επιθυμεί. Είναι πρωταρχικό θέμα για μας, γιατί ο πρωτογενείς τομέας, γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, είναι τα σημαντικότερα για την περιοχή. Ο  χρυσός ο πραγματικός της περιοχής είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η παραθαλάσσια ζώνη.  Αυτό θα αξιοποιήσουμε πρώτα και έρχεται σε δευτερεύον θέμα η άποψη μας για το θέμα του χρυσού. Απλά ο χρυσός πουλάει γιατί ακούγετε εύηχα στα αυτά των ακουόντων.
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου