Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Το έθιμο της Καμήλας αναβίωσε από τους μουσουλμάνους στην Κομοτηνή


Γιόρτασαν από την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου και για τέσσερις ημέρες, οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας, το Κουρμπάν Μπαϊράμι, την μεγάλη ισλαμική γιορτή.
Την ημέρα της γιορτής οι μουσουλμάνοι μαζεύονται σε σπίτια και επισκέπτονται τάφους των αποθανόντων μελών της οικογένειας, ενώ παράλληλα προσφέρουν δώρα σε φίλους, γνωστούς και επισκέπτες, συνήθως γλυκίσματα και τον παραδοσιακό μπακλαβά.




Η γιορτή της θυσίας ή των φτωχών όπως ονομάζεται το Κουρμπάν Μπαϊράμ, τηρείται με ευλάβεια προς ανάμνηση των Αβραάμ και Ισαάκ και γιορτάζεται το τέλος της ανθρωποθυσίας. Κουρμπάν λέγεται επειδή σφάζουν ζώο, ενώ Μπαϊράμ σημαίνει γιορτή.
Στην Κομοτηνή, την ημέρα της γιορτής, ομάδες μουσουλμάνων νεαρών ανδρών αναβιώνουν το έθιμο της καμήλας ή «ντεβέ» όπως τον αποκαλούν οι ίδιοι ή τη γνωστή στις χριστιανικές κοινότητες «τζαμάλα». Οι συμμετέχοντες στο έθιμο, μεταμφιέζονται σε νύφη, γαμπρό και με την συνοδεία οργάνων (ζουρνά και νταούλι συνήθως), γυρνούν τις μουσουλμανικές συνοικίες.
Γυρνώντας δέχονται κεράσματα και χρήματα τα οποία είτε τα προσφέρουν σε φτωχούς, είτε τα χρησιμοποιούν για να προικίσουν νεαρές κοπέλες. Στο τέλος της ημέρας, οι άνδρες που συμμετείχαν στο έθιμο στήνουν γλέντι.
Το έθιμο της καμήλας είναι ένα παλιό ευετηριακό και τελείται με παραλλαγές στα ορεινά χωριά της Ροδόπης, που κατοικούν μουσουλμάνοι. Να σημειωθεί ότι οι Ρομ της Θράκης ονομάζουν το έθιμο «Ντεβάβα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου