Συνεδρίασε την Πέμπτη 15 Μαρτίου στην Κομοτηνή στη 5η τακτική του συνεδρίαση για το 2012, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με 23 θέματα στην ημερήσια διάταξη και 5 θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης.
Τα μέλη του Συμβουλίου για το προ ημερήσιας διάταξης ψήφισμα της ΠΕ Έβρου που αφορά στην φημολογούμενη κατάργηση περιφερειακών υπηρεσιών του δημοσίου στον Έβρο, εξέφρασαν ομόφωνα την αντίθεση τους και επεσήμαναν την άρνηση σε κάθε μεθόδευση και τετελεσμένη απόφαση χωρίς την προηγούμενη ύπαρξη διαλόγου και συνεννόησης με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ακόμα ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών που αφορούν στην προμήθεια καλλιεργητικών εφοδίων και κτηνοτροφικών προμηθειών – ζωοτροφών.
Επίσης τα μέλη του Συμβουλίου για το θέμα σχετικά με την βιομηχανία ξύλου ΣΕΛΜΑΝ που έφερε προ ημερήσιας διάταξης η «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία» εξέφρασαν ομόφωνα την υποστήριξη τους στον αγώνα των εργαζομένων και ενέκριναν τις προτεινόμενες πρωτοβουλίες που αφορούν στην Περιφέρεια ώστε να μην οδηγηθεί σε αργό θάνατο η βιομηχανία.
Τα μέλη του Συλλογικού Οργάνου στην 5η Συνεδρίαση ενέκριναν ακόμα τα ετήσια προγράμματα εκτέλεσης δασοτεχνικών έργων των Δ/νσεων Δασών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για το έτος 2012.
Τέλος τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου γνωμοδότησαν για μία σειρά Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν σε έργα ιδιωτικών επενδύσεων.
Τα ψηφίσματα έχουν ως εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κατά τη συνεδρίαση της 15ης Μαρτίου 2012, συζήτησαν και αποφάσισαν
ΟΜΟΦΩΝΑ
Εκφράζουν την κάθετη και κατηγορηματική αντίθεσή τους στις φημολογούμενες ή αποφασισμένες καταργήσεις Δημοσίων Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Πιο συγκεκριμένα:
Υποκαταστήματα ΙΚΑ Διδυμοτείχου και Σουφλίου
Δ.Ο.Υ. Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου
Ειρηνοδικεία Διδυμοτείχου και Σουφλίου
Πρωτοδικείο Ορεστιάδας
Ο Έβρος αποτελεί την πλέον ακριτική περιοχή της Ελλάδας και χαρακτηρίζεται από ιδιομορφίες σε σχέση με άλλες περιοχές. Δυστυχώς λανθασμένες πολιτικές και αποφάσεις ετών, τον έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση και μαρασμό, από την έλλειψη υποδομών, αναπτυξιακού σχεδιασμού, από την κατάρρευση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, που είναι και η βασική ενασχόληση των κατοίκων του.
Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του όλα αυτά τα χρόνια, ήταν η ίδρυση κάποιων υπηρεσιακών δομών στις πόλεις της Ορεστιάδας, του Διδυμοτείχου και του Σουφλίου, οι οποίες αποτελούν, κατά κάποιον τρόπο, ένα ανάχωμα στην πλήρη εγκατάλειψη της περιοχής από τους κατοίκους της.
Η κατάργηση των υπηρεσιακών αυτών δομών θα σημάνει την αποψίλωση της περιοχής από επιχειρήσεις, την έκρηξη της τοπικής ανεργίας και τη φυγή του τοπικού πληθυσμού προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Εκφράζουμε την αγωνία μας για το μέλλον του Έβρου, καταγγέλλουμε την πολιτική της κεντρικής εξουσίας που διαλύει οργανισμούς και υπηρεσίες σε μια τόσο ευαίσθητη εθνικά περιοχή και ζητούμε να αναθεωρήσει άμεσα τις οποιεσδήποτε αποφάσεις της.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Για τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών όσον αφορά την προμήθεια καλλιεργητικών εφοδίων τη φετινή καλλιεργητική περίοδο και κτηνοτροφικών προμηθειών - ζωοτροφών.
Η φετινή καλλιεργητική περίοδος βρίσκει τη μικρομεσαία αγροτιά και τους κτηνοτρόφους σε απελπιστική κατάσταση αφού πέρα από τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στη ζωή τους με τη ψήφιση των Μνημονίων, αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα προβλήματα.
Σήμερα οι πολυεθνικές, αφού για χρόνια λήστευαν τους αγρότες πουλώντας πανάκριβα τα αγροτικά εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ενέργεια κ.ά.) καταργήσανε κάθε δυνατότητα πίστωσης δεδομένου ότι θεωρούν ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει και οι αγρότες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους γιατί δε θα έχουν εισόδημα. Αφού είναι γνωστό ότι υπάρχει γενικευμένη στάση πληρωμών από τους εμποροβιομήχανους που παίρνουν την αγροτική παραγωγή. Ουσιαστικά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν πληρώνονται από τους έμπορους για την παραγωγή τους εδώ και πάρα πολλούς μήνες.
Ταυτόχρονα η Τράπεζα δεν δίνει στους μικρομεσαίους αγρότες δάνεια για καλλιεργητικά εφόδια.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος και οι αγρότες να μην έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα εφόδια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Η κατάσταση αυτή θα ‘χει συνέπεια τόσο στη μείωση της παραγωγής όσο και στην παραγωγικότητα, αφού χιλιάδες στρέμματα θα μείνουν ακαλλιέργητα ή όσα καλλιεργηθούν η λίπανση και η φυτοπροστασία θα είναι περιορισμένη, οπότε θα έχουν μειωμένη απόδοση. Δεδομένου ότι ισχύει από την ΚΑΠ η αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή σημαίνει ότι πολλοί αγρότες θα προτιμήσουν να πάρουν την αποσυνδεδεμένη επιδότηση αντί να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, με επίπτωση τόσο στη μείωση της παραγωγής όσο και των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά όχι μόνο δεν δημιουργούν ανάπτυξη αλλά εντείνουν την ύφεση!
Δεδομένου ότι ο αγροτικός τομέας είναι στρατηγικής σημασίας για τη διατροφική αυτάρκεια του λαού και η ανάπτυξή του καταπολεμά την εξάρτηση σε τρόφιμα αλλά και την ανεργία
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
Άμεσα η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσουν σε μέτρα όπως
- Να δοθούν από την ΑΤΕ άτοκα καλλιεργητικά δάνεια στους μικρομεσαίους αγρότες για να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο και στους κτηνοτρόφους για να αγοράσουν τα εφόδια και τις ζωοτροφές.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
- Άμεσα να καταβληθεί σ’ όλους τους βαμβακοπαραγωγούς η συνδεδεμένη επιδότηση.
- Ο ΕΛΓΑ να καταβάλλει άμεσα όλες τις αποζημιώσεις.
- Προστασία των ντόπιων προϊόντων από τις εισαγωγές.
- Μέτρα για την μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής.
- Ρύθμιση των αγροτικών χρεών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου