Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΑΘ για τα πεπραγμένα του 2011

Συνεδρίασε στην Κομοτηνή την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ σε ειδική δημόσια συνεδρίαση με δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη εκ των οποίων το θέμα που αφορά στην ετήσια έκθεση του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης ανεβλήθη.
   Η συνεδρίαση για τον απολογισμό των πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής σε ότι αφορά την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης, την οικονομική κατάσταση και την διοίκηση της Περιφέρειας διεξήχθη παρουσία των μελών της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης και Εκπροσώπων των Κομμάτων.
   Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του Συλλογικού Οργάνου και μετά  την παρουσίαση των πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής από τον Περιφερειάρχη τοποθετήθηκαν οι Επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και οι εκ του νόμου μετέχοντες.
   Το Συλλογικό Όργανο περαίωσε την διαδικασία του με την βεβαίωση πραγματοποίησης της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης η οποία προβλέπεται εκ του νόμου 3852/2010, άρθρο 185, σχετικά με τον απολογισμό των πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής.

Ο περιφερειάρχης  κ. Άρης Γιαννακίδης στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «ο στόχος το 2012 είναι η ΠΑΜ-Θ να είναι πρώτη σε απορροφήσεις του ΕΣΠΑ σε ολόκληρη τη χώρα. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, εμείς έπρεπε να επωμιστούμε το ρόλο μας» και υπενθύμισε το μήνυμά του από την αρχή της θητείας του, που αφορά «εγρήγορση και συμπόρευση όλων των παραγωγικών και πολιτικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης». «διαβουλευόμενοι με την θεσμική κοινωνία, προσδιορίσαμε την αναπτυξιακή μας ταυτότητα και τον περιφερειακό μας σχεδιασμό και προσδιορίσαμε την περιφέρεια ως ένα κέντρο διαμετακόμισης και διακίνησης εμπορευμάτων» υπογράμμισε ο κ. Γιαννακίδης. Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ και στα έργα, που εντάχθηκαν από τις 30 Ιουνίου μέχρι τέλος του 2011, που μεταφέρθηκε η ευθύνη του Προγράμματος στην περιφέρεια, χαρακτήρισε πρωτόγνωρο αυτό, που συνέβη, γιατί όπως δήλωσε «εντάξαμε 120 έργα με προϋπολογισμό 161 εκατ. ευρώ, σε ιεράρχηση αναγκών που έχει προσδιορίσει και έχει συγκεκριμενοποιήσει η τοπική κοινωνία». Ο επόμενος στόχος, που έθεσε ο περιφερειάρχης είναι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ το 2012 να είναι πρώτη σε απορροφήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, διεκδικώντας, εν όψει της επαναθεώρησης του 4ου ΚΠΣ, να εισρεύσουν επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις.
  
      Ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Αναγέννησης» κ. Γιώργος Παυλίδης δήλωσε ότι «γίνεται προσπάθεια υπεκφυγής από τη διοίκηση, με άλλοθι την κρίση και το αθηνοκεντρικό κράτος» και παρατήρησε ότι η Περιφέρεια «είναι πολύ πίσω σε σχέση με τον επιθυμητό στόχο. Δεν έχει ροή και καθαρούς στόχους, πορεύεται περιστασιακά και με σύγχυση, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο. Όλα αυτά οδηγούν ώστε το ΕΣΠΑ, που είναι ένα σημαντικό εργαλείο», συνέχισε, «να χρησιμοποιείται με όρους λαϊκισμού, να μοιράζονται τα έργα και να παρουσιάζονται εδώ ως επιτυχίες, ενώ πρόκειται για υποχρεώσεις. Έχουμε ένα ΕΣΠΑ το οποίο κατανέμεται σαν λευκές επιταγές, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι επιταγές χωρίς αντίκρισμα». Για πλήρη αποτυχία στο θέμα των μεταναστών κατηγόρησε την διοίκηση υποστηρίζοντας ότι «ο Έβρος παραμένει ένα ξέφραγο αμπέλι, καθώς και στο θέμα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, στην θωράκιση του ποταμού Έβρου από τις πλημμύρες, καθώς και στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών στον Έβρο». Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στο δρόμο Καβάλας-Δράμας-Σερρών, που όπως σημείωσε, «παρουσιάζεται ως τάχα υλοποιούμενος, ενώ δεν έχει καν αξιολογηθεί ούτε η πρόταση για τη μελέτη». Ανάλογη περίπτωση εκτίμησε ότι είναι και αυτή του καθέτου άξονα της Ξάνθης με το Σμόλιαν της Βουλγαρίας.
«Επιχειρείται να δημιουργηθεί μια εικονική πραγματικότητα, που είναι τελείως ξένη προς τις ανάγκες των πολιτών» επικριτικός δεν στάθηκε μόνο στα αναπτυξιακά έργα, αλλά ο κ. Παυλίδης επεκτάθηκε και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι «επιχειρείται να δημιουργηθεί μια εικονική πραγματικότητα, που είναι τελείως ξένη προς τις ανάγκες των πολιτών. Τεράστια προγράμματα ανεργίας, της τάξης των 4,5 δις ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ουδόλως χρησιμοποιήθηκαν». Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, υποστήριξε ότι «επί μακρών πιέζαμε να κινηθεί και μετά από αναβολές, τώρα έρχονται να σχεδιάζουν πάνω σε αυτό το ζήτημα, μετά από έναν χρόνο καθυστέρησης, σε μια περίοδο βαθύτατης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Θεωρούμε ότι η περιφέρεια μπορούσε να θεραπεύσει πληγές και να μαλακώσει τον πόνο των συμπολιτών μας».
    Στον θεσμός του Καλλικράτη εστίασε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστος Τρέλλης που δήλωσε ότι «αποδείχτηκε πλέον στην πράξη πως ο θεσμός του «Καλλικράτη» δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά ένας οδοστρωτήρας για την καταπάτηση κοινωνικών, συνδικαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων του λαού και των εργαζομένων. Μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες και πόροι», συνέχισε, «που φορτώνονται στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων, όπως η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική πρόνοια. Μια σειρά από δημόσιες υπηρεσίες μέσω της περιφερείας και των δήμων ξεπουλιούνται πλέον στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Γίνεται φανερό ότι τα προβλήματα, που υπήρχαν στην περιφέρεια, με την όξυνση της οικονομικής κρίσης όλο και περισσότερο μεγαλώνουν και οδηγούν περισσότερα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Οι εργαζόμενοι της περιοχής μας δεν έχουν τίποτα να περιμένουν ούτε από την εκλεγμένη περιφερειακή διοίκηση ούτε από τους σημερινούς εκλεγμένους δημάρχους».
     Ασκώντας κριτική προς την διοίκηση της Περιφέρειας για την πολιτική, που ακολούθησε αυτόν τον ένα χρόνο, ο κ. Τρέλλης τόνισε ότι «η διοίκηση της περιφέρειας εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τις βασικές κυβερνητικές εντολές, έδωσε άλλοθι στην πολιτική αυτή και εφαρμόστηκαν τέτοιου είδους περιοριστικές πολιτικές, σε βάρος του λαού και των εργαζομένων. Είναι φανερό πως οι εργαζόμενοι της περιοχής μας δεν έχουν τίποτα να περιμένουν ούτε από την εκλεγμένη περιφερειακή διοίκηση ούτε από τους σημερινούς εκλεγμένους δημάρχους, αν δεν πάρουν πρώτα και οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους, να δημιουργήσουν ένα αρραγές κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, το οποίο θα αμφισβητεί αυτήν την περιφερειακή πολιτική, αλλά συνολικότερα θα αμφισβητήσει την κυβερνητική πολιτική, που καθημερινά του αφαιρεί δικαιώματα και τον οδηγεί στην φτώχεια και τη εξαθλίωση». «Εμείς, ως «Λαϊκή Συσπείρωση»», πρόσθεσε στο τέλος «θα βρεθούμε μαζί με τους εργαζομένους στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης και της δημιουργίας προϋποθέσεων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, ώστε να υπάρξει μια άλλη πολιτική, που ο πλούτος που σήμερα παράγεται από τους εργαζομένους, από τους αγρότες και τους επαγγελματίες, να ανήκει σε αυτούς, που τον παράγουνε».
          «Ενώ οι εργαζόμενοι ζουν μια σκληρή πραγματικότητα, στη σημερινή συνεδρίαση υπήρχε μια άλλη εικονική πραγματικότητα των μεγάλων ρυθμών του ΕΣΠΑ, των προγραμμάτων, των διαγραμμάτων, των δικτύων» σχολίασε ο επικεφαλής της «Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας», κ. Τάκη Χαρίτου, που συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «δυστυχώς οι άνθρωποι πένονται και οι αριθμοί ευημερούν, αυτή είναι η πραγματικότητα». Κατηγορώντας την περιφερειακή αρχή, ότι δεν έχει στόχους, σχέδιο και κόκκινες γραμμές για να υπερασπιστεί την κοινωνία, επισήμανε ότι «ουσιαστικά αποδέχτηκε και εφαρμόζει τα σκληρά μέτρα, που προωθεί η κυβερνητική πολιτική. Το όραμά της για περιφέρεια-διαμετακομιστικό κέντρο, δηλαδή μεταφοράς του πλούτου που παράγεται αλλού», προσέθεσε, «ουσιαστικά υπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των μεγάλων διευρωπαϊκών και εγχώριων ομίλων και επιχειρήσεων και δεν έχει να κάνει ούτε με τα συμφέροντα των εργαζομένων, ούτε της τοπικής ανάπτυξης που θα υποβαθμιστεί. Είναι η λογική, οι επιδιώξεις και οι απαιτήσεις των ξένων δανειστών», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «όσο πιο γρήγορα οι εργαζόμενοι αποδεσμευτούν και κινητοποιηθούν για να ανατραπούν αυτές τις πολιτικές, τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξει ο δρόμος, για να γυρίσει μια νέα σελίδα και για τη χώρα και για το λαό».  
  Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Οικολογίας Αλληλεγγύης κ. Θανάσης Μακρής εστίασε σε δυο από τις προτεραιότητες, που είχε θέσει η διοίκηση της Περιφέρειας, με την έναρξη τη θητείας της. Η πρώτη αφορά τη δημιουργία της Περιφέρειας διαμετακομιστικό κέντρο στην περιοχή. «Διαφωνούμε με την προτεραιότητα αυτή», ανέφερε, «γιατί ουσιαστικά σε ένα παγκόσμιο αναπτυξιακό μοντέλο που καταρρέει, αυτά τα δίκτυα θα εισάγουν την κρίση εκεί που ήδη υπάρχει κατάρρευση και θα προσπεράσουν τις τοπικές κοινωνίες. Ευτυχώς πολύ λίγα έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση». Η δεύτερη προτεραιότητα, στην οποία αναφέρθηκε, ήταν η ενίσχυση του «ήπιου» τουρισμού στην Περιφέρεια. «Δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε δει να ξεδιπλώνεται το σχέδιο της περιφέρειας, μόλις το 0,7% της τουριστικής προβολής δόθηκε για τον ήπιο τουρισμό, που αποτελεί προτεραιότητα για την περιοχή, όπως λέει η διοίκηση».

   Αναφερόμενος στην διοίκηση ο κ. Μακρής υποστήριξε ότι «έχουμε μια διοίκηση, που προχωράει προς λάθος κατεύθυνση. Είναι σα να μην κατάλαβε ότι καταρρέει ο κόσμος γύρω της» και προσέθεσε, «και δεν έχει αναθεωρήσει κανέναν από τους προηγούμενους σχεδιασμούς. Αυτό που ζητάμε, είναι να βάλει μέσα στις πολιτικές της τις προτεραιότητες εκείνες που επιβάλλουν οι καιροί, όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Τα έργα κατασκευών, που γίνονται, δεν εμπεριέχουν την εξοικονόμηση ενεργείας, που σήμερα αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ώστε τα λειτουργικά μας έξοδα αύριο να είναι λιγότερα, ούτε την ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία».

   Αιχμές για τη στάση της διοίκησης έναντι της μειονότητας άφησε στο τέλος ο κ. Μακρής που εστίασε και στον απολογισμό, που αφορούσε τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, όπου παρατήρησε πως στα δυο μεγάλα γεγονότα, που αντιμετώπισε, δεν καταγράφηκε η φωτιά στα Πομακοχώρια της Θράκης. «Ξέχασαν τη μεγάλη φωτιά στο Δημάριο της Ξάνθης που έκαιγε για 12 μέρες, αυτό ίσως συνέβη επειδή είναι στα Πομακοχώρια, εκεί όπου δυστυχώς η πολιτεία απουσιάζει». Συνέδεσε μάλιστα το θέμα με την τοποθέτηση του κ. Ιρφάν Ουζούν στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας, εκτιμώντας ότι έδωσαν τη θέση αυτή σε μειονοτικό περιφερειακό σύμβουλο, «ο οποίος δυστυχώς δεν είχε ουσιαστική παρουσία και σχεδιασμό να παρουσιάσει στο περιφερειακό συμβούλιο, δείχνοντας ότι η διοίκηση δεν έδωσε ούτε εντολές ούτε σχεδιασμό προς μια τέτοια κατεύθυνση, και αποτέλεσε μια αντιπαροχή ουσιαστικά πελατειακών σχέσεων προς τη μειονότητα, αγνοώντας τις ανάγκες αυτής της μερίδας συμπολιτών μας και πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα, που υπάρχουν στη σχέση της τοπικής κοινωνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου