Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Η μεταφορά και η εξεταστική στη Σύγκλητο του Δ.Π.Θ.

     Με την παρουσία πολλών φοιτητών από την Κομοτηνή και την Ξάνθη συνεδρίασε η Σύγκλητος του Δημοκριτείου στην Πρυτανεία στην πανεπιστημιούπολη. Η μεταφορά των φοιτητών αλλά και η διενέργεια της εξεταστικής περιόδου στα τμήματα του Πολυτεχνείου της Ξανθής, η οποία κινδυνεύει λόγω των παρατεταμένων καταλήψεων διάρκειας πέντε εβδομάδων, ήταν τα κυρίαρχα θέματα.
            Όσον αφορά τη μεταφορά, υπογράφηκαν πριν από λίγες ημέρες οι καινούργιες συμβάσεις και στις τρεις πόλεις, με τους ανάδοχους λεωφορειούχους να παραμένουν οι ίδιοι, που ήταν και πέρυσι. Η διαφοροποίηση για τη φετινή χρονιά εστιάζεται στην  χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας που είναι αισθητά μειωμένη από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ιδιαίτερη ανασφάλεια επικρατεί σε ό,τι αφορά την επόμενη ακαδημαϊκή σαιζόν 1012-2013. Προς το παρόν τα δρομολόγια των λεωφορείων παραμένουν όσα ήταν και πέρυσι, ενώ ο αντιπρύτανης φοιτητικών θεμάτων, κ. Γιώργος Κώστα, ζήτησε από τους φοιτητές να φέρουν προτάσεις για το αριθμό των παραπάνω δρομολόγιων, που μπορεί να χρειάζονται, καθώς και για τις ώρες που θα πραγματοποιούνται, ώστε να είναι πιο λειτουργικά. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, φέτος οι φοιτητές είναι κατά λίγο μειωμένοι σε σχέση με πέρσι στο σύνολο των τμημάτων, αφού είχαν εγγραφεί 4000 φοιτητές πέρσι, εν αντιθέσει 3500 φέτος.
           Μιλώντας για το θέμα της μεταφοράς των φοιτητών ο κ. Κώστα σημείωσε ότι «μέχρι τώρα υπάρχει πίστωση από το υπουργείο Παιδείας, αλλά δεν ξέρουμε για πόσο ακόμη. Πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, ότι κάποια στιγμή θα χρειασθεί να συμβάλλουν και οι ίδιοι οι φοιτητές. Είμαστε το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που πληρώνει εξ ολοκλήρου το Υπουργείο Παιδείας τη μεταφορά, ενώ υπάρχουν άλλα τρία που πληρώνουν μερικώς, το Πανεπιστήμιο Πατρών, Πελοποννήσου και Κρήτης. Μέχρι τώρα το Υπουργείο Παιδείας πληρώνει τη μεταφορά, αλλά μας είπαν ότι πολύ σύντομα, ακόμη και μέσα στο έτος, υπάρχει ενδεχόμενο να διακόψει τη χρηματοδότηση ή να στείλει τη μισή. Επομένως πρέπει να προετοιμαστούμε. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, είναι λεφτά του ελληνικού λαού.
             Αναφερόμενος στην διενέργεια της εξεταστικής περιόδου της Πολυτεχνικής Σχολής, ο Πρύτανης του Δημοκριτείου, κ. Κώστας Ρέμελης, δήλωσε ότι «η Σύγκλητος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων, που έχει για τον καθορισμό του ημερολογιακού προγράμματος, όρισε ως έναρξη των μαθημάτων την 3η Οκτωβρίου και για τα τμήματα, που έχουν ήδη ξεκινήσει. Από εκεί και πέρα, δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να καθορίσει τα ζητήματα, που αφορούν στην Πολυτεχνική Σχολή, παραπέμποντας στα ίδια τα τμήματα τη συζήτηση για την έναρξη των μαθημάτων του τρέχοντος και τη διενέργεια της εξεταστικής. Τα τμήματα θα κινηθούν στην κατεύθυνση μιας σύντομης εξεταστικής περιόδου τώρα τον Οκτώβριο και άμεση έναρξη των μαθημάτων, ώστε να υπάρχουν τα περιθώρια με μια ελάχιστη παράταση το μήνα Ιανουάριο, να καλυφθεί κανονικά το εξάμηνο. Για την κάλυψη του εξαμήνου απαιτούνται 13 εβδομάδες μαθημάτων, σύμφωνα και με το νέο και με τον παλαιό νόμο. Αν δε συμπληρωθεί ο συγκεκριμένος αριθμός, το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί ανάλογα με το τι θα ισχύει τον Ιανουάριο. Ο μεν νέος νόμος δίνει την αρμοδιότητα στον πρύτανη, ο δε παλιός στη Σύγκλητο, μετά από γνώμη είτε της Κοσμητείας είτε του τμήματος αντίστοιχα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου