Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Συνάντηση εργασίας του υφυπουργού δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτή με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Παύλο Δαμιανίδη για μείζονα θέματα της Ροδόπης

Επί τάπητος τα έργα: οδικό δίκτυο στον ορεινό όγκο, το νοσοκομείο, το γηροκομείο, το φράγμα Ιασίου, την μετεγκατάσταση του Αλάν Κουγίου και την αξιοποιήση του δικαστικου μεγάρου

  Τα έργα που εκτελεί η περιφερειακή ενότητα Ροδόπης τέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού δικαιοσύνης και βουλευτή Ροδόπης Γιώργου Πεταλωτή, που επισκέφτηκε το πρωί της Δευτέρας   τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Παύλο Δαμιανίδη. Η συνάντηση είχε διπλό χαρακτήρα, αφενός την ενημέρωση του κ. Πεταλωτή και αφετέρου να την συμβολή του ώστε να ξεμπλοκάρουν κάποια ζητήματα που έχουν κολλήσει, από τη γραφειοκρατία ή την έλλειψη χρηματοδότησης. Παράλληλα ο κ. Πεταλωτής μίλησε και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
     Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης  δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον κ. Πεταλωτή για την συμμετοχή του και στην νέα κυβέρνηση τονίζοντας ότι «είναι πολύ τιμητικό ένας βουλευτής μας να συμμετέχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία οι έλληνες πολίτες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την σωτηρία της χώρας. Είναι μεγάλη τιμή και για την περιοχή μας».
    Παράλληλα ευχαρίστησε τον κ. Πεταλωτή για την επίσκεψη του υπογραμμίζοντας ότι  μας έδωσε την ευκαιρία να έχουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για να εξετάσουμε την πορεία των θεμάτων που μας απασχολούνε ως περιφερική ενότητα και ως Νομός, διαπιστώσαμε με ικανοποίηση ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος από τα θέματα που μας απασχολούν ότι έχει επιλυθεί με την δική του συμβολή που ήταν καθοριστική. Είδαμε και ποια είναι τα επόμενα βήματα  που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να ξεμπλοκάρουμε και άλλα ζωτικής σημασίας ζητήματα για την περιοχή μας».
  Ο κ. Δαμιανίδης θα μεταβεί μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα προκειμένου να συμμετέχει σε συναντήσεις που έχει κανονίσει ο κ. Πεταλωτής προκειμένου, όπως ανέφερε «να δούμε άμεσα τα ζητήματα που μας απασχολούν και πιστεύω ότι θα δώσουμε λύση σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων για την περιοχή μας». Τέλος  ευχαρίστησε τον κ. Πεταλωτή για «τη συμβολή και συμπαράσταση του για όλα τα θέματα που απασχολούν την περιφέρεια».
    Ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε ακροθιγώς σε παρεμβάσεις που υλοποιούνται στο νομό Ροδόπης και τόνισε πως αφότου ενημερώθηκε για τα έργα που εκτελεί η περιφέρεια, θα προσπαθήσει με επισκέψεις στα αρμόδια υπουργεία να «ξεμπλοκάρει» όσα έργα ήδη εκτελούνται. Ο ίδιος υπογράμμισε πως πολλές φορές η χρηματοδότηση είναι ένα σημαντικό ζήτημα άλλες φορές όμως η απλή γραφειοκρατία είναι αυτή που έχει κολλήσει σημαντικά έργα εδώ και χρόνια».
   Σημαντικές, χαρακτήρισε ο κ. Πεταλωτής, τις παρεμβάσεις που γίνονται στον ορεινό όγκο της Ροδόπης.  Στο δρόμο Δαρμένης – Ραγάδας , ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση και θα αρχίσουν πολύ σύντομα οι εργασίες, το ίδιο  ισχύει και  με το δρόμο Μυρτίσκης-Άνω Βυρσίνης. Ειδικά για το έργο στο δρόμο Κέχρου-Χλόης σημείωσε πως «είναι ένα πολύ μεγάλο έργο και με προοπτική να ξεκινήσει η υλοποίησή του με την υπογραφή της ανάλογης σύμβασης» όπως και ο οδικός άξονας Ιάμπολη-Πάτερμα που έχει ήδη ενταχθεί και θα έχει την ίδια τύχη.  Αναφερόμενος στον ορεινό όγκο, σημείωσε πως «έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για τους κατοίκους της Ροδόπης εκείνου του τμήματος ,που δικαιούνται σαφώς από την πολιτεία να έχουν δίκτυα εξυπηρέτησης των αναγκών τους στις οδικές μεταφορές ,αλλά και γιατί είναι ένα τμήμα του νομού Ροδόπης, το οποίο είναι άγνωστο σε πολλούς από εμάς. Αυτό σημαίνει ότι εάν δε δημιουργήσουμε στοιχειώδεις υποδομές δε θα μπορούν να υπάρχουν και προοπτικές για την ανάπτυξη σε πολλά επίπεδα».
   Στη συνάντηση εργασίας συζητήθηκε και το έργο της μελέτης της επαρχιακής οδού Κομοτηνή- Ίασμος – Αμαξάδες- όρια νομού Ξάνθης. Υπάρχει πλήρης ωριμότητα για το έργο και θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει και ανάλογη  χρηματοδότηση. Υπάρχει ένα πρόβλημα με τον ΟΣΕ το οποίο και θα επιχειρήσει ο κ. Πεταλωτής, αυτή την εβδομάδα, να λύσει  μαζί με τον κ. Δαμιανίδη. «Είναι προβλήματα γραφειοκρατίας  πολλές φορές που η απεμπλοκή όμως από μόνη της δυστυχώς δεν είναι αυτονόητη».
Φράγμα Ιασίου: το γεφύρι της Άρτας της Ροδόπης
    Ο κ. Πεταλωτής ενημερώθηκε και για το φράγμα Ιασίου , «ένα μεγάλο παραγωγικό έργο της περιοχής μας», όπως σημείωσε, όπου ήδη έχουν δαπανηθεί αρκετά χρήματα , έχουν κυρωθεί περίπου 18 εκατ. ευρώ και υπολείπονται άλλα 4,5 εκατ. ενταγμένα πλέον στο ΕΣΠΑ, ενώ απαιτούνται εθνικοί πόροι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. «Η εξεύρεση αυτών των πόρων θα είναι αντικείμενο της συνάντησής μας στην Αθήνα με τα αρμόδια υπουργεία. Είναι πολλά χρήματα που απαιτούνται και ειδικά σ’ αυτήν τη δύσκολη εποχή και τη γνωστή δυσπραγία που υπάρχει, είναι σημαντικό αυτά τα χρήματα πέρα από το έργο αυτό καθεαυτό να δημιουργήσουν κι ένα θετικό εργοταξιακό πλεόνασμα που σημαίνει ότι θα πέσουν στην περιοχή μας και άρα έχουν διπλό όφελος».
    Απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε ότι το φράγμα του Ιασίου αποτελεί ένα από τα «γεφύρια» της περιοχής που γκρεμίζονται ή μένουν μισογκρεμισμένα  το φράγμα καθώς έχουν περάσει δέκα χρόνια από τη θεμελίωση του έργου και εάν αυτή η κινητικότητα γίνεται  εκ του πονηρού καθώς πολλοί είναι εκείνου που έχουν συνδέσει το φράγμα του Ιασίου με τις μελλοντικές επενδύσεις χρυσού στην περιοχή των Σαπών, σημείωσε αρχικά για το δεύτερο πως είναι «μια παράμετρος που δεν γνωρίζω και δε λαμβάνω καθόλου υπόψιν μου. Δε το συνδέω καθόλου με την εξόρυξη χρυσού όπως και όλοι όσοι εργάζονται όλα αυτά τα χρόνια με το έργο».
   Ο ίδιος συμφώνησε ότι είναι ένα από τα «γεφύρια της Άρτας» αλλά επεσήμανε ότι «είναι δυστυχώς ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα το πώς λειτουργεί η διοίκηση, η γραφειοκρατία και η αποσπασματική χρηματοδότηση έργων στην ελληνική πολιτεία. Αντί να ξεκινάμε ένα έργο και να ξέρουμε από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία τι ζητήματα υπάρχουν και ποια η ετοιμότητα των  χρηματοδοτήσεων, δυστυχώς επειδή ποτέ δεν είναι ολοκληρωμένα αυτά τα ζητήματα αναγκαζόμαστε να ξεκινάμε έργα τα οποία πολλές φορές  φτάνουν στο τέλος να απαξιώνονται ή η σκοπιμότητά τους πολλές φορές ξεπερνιέται από τον ίδιο τον χρόνο». 
   Ωστόσο επεσήμανε ότι «το φράγμα Ιασίου θα αλλάξει πραγματικά τον χαρακτήρα της περιοχής εφόσον φυσικά συμπληρωθεί και με τα δίκτυα ύδρευσης αλλά και με όλα τα άλλα έργα υποδομής. Έχουν πέσει χρήματα τα οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με μια πρόσθετη χρηματοδότηση κι ελπίζω ότι στο τέλος θα πάμε καλά». Άλλωστε αναφερόμενος στις αρδευτικές ικανότητες στην περιοχή σημείωσε πως αυτές είναι πολλές. «Για πολλούς λόγους εδώ και δεκαετίες δεν αξιοποιούνταν τα νερά στην περιοχή μας. Υπάρχουν υδάτινοι πόροι που είναι αξιοποιήσιμοι και χρειάζονται έργα και χρηματοδότηση κι ένας από αυτούς τους υδάτινούς πόρους που πρέπει να αξιοποιηθεί είναι και το φράγμα Ιασίου. Εδώ που φτάσαμε το μόνο που μας απομένει είναι να το ολοκληρώσουμε αλλιώς τα χρήματα που δόθηκαν χάνονται και φυσικά δεν έχουμε την πολυτέλεια να μιλάμε  για απώλεια χρημάτων». 
   Αναφορικά με το γηροκομείο Κομοτηνής, «ένα σημαντικό έργο πρόνοιας στην περιοχή μας» όπως το χαρακτήρισε, ανέφερε ότι ήδη υπάρχει μια δέσμευση για ένταξη στο ΕΣΠΑ έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση και μαζί να ολοκληρωθεί και το έργο της ολοκλήρωσης νέας πτέρυγας, ανακαίνισης της παλιάς αλλά και του εξοπλισμού.
   Για το θέμα των δυο κόμβων της Εγνατίας Οδού που έχουν ζητηθεί να κατασκευαστούν από την Εγνατία Οδό Α.Ε. , ο πρώτος  στη Βιομηχανική Περιοχή και ο δεύτερος κόμβος στη Διώνης,  ο κ. Πεταλωτής συνομίλησε την προηγούμενη εβδομάδα με τον κ. Μουρατίδη, πρόεδρο της Εγνατίας.  Μια μελέτη σκοπιμότητας, η οποία έχει παραγγελθεί από την Εγνατία ήδη είναι έτοιμη, μια πρώτη άποψη είναι ότι η σκοπιμότητα του κόμβου Εγνατίας – ΒΙΠΕ είναι αρκετά ψηλά στις προτεραιότητες με υπολειπόμενο τον κόμβο της Διώνης, κάτι που είναι προς συζήτηση. «Είναι  ένα έργο σημαντικό ειδικά για τη ΒΙΠΕ, είναι εξαιρετικής σημασίας ειδικά για τη βιομηχανική περιοχή και όσοι επιχειρούν εκεί , το ζητάνε κι έχει μεγάλη αξία για την επιχειρηματική δραστηριότητα κι εάν θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη πρέπει να έχουμε υποδομές» τόνισε ο υπουργός.
     Ο κ. Πεταλωτής έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα των αναδασμών, «ένα έργο που έχει μεγάλη σημασία στην περιοχή. Από την πορεία μου στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση θυμάμαι, ότι στο θέμα των αναδασμών, ακόμα και επί νομαρχίας Σταυρόπουλου, είχαμε κάνει πολύ σημαντικό και μεγάλο έργο. Βρισκόμασταν πάρα πολύ μπροστά στους αναδασμούς. Οι αναδασμοί είχαν παγώσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης  τα προηγούμενα χρόνια και με μεγάλη χαρά ενημερώθηκα ότι η περιφέρεια έχει ετοιμάσει την μελέτη έτσι ώστε να παραλάβουν οι δικαιούχοι τα νέα χωράφια που προκύπτουν μετά από τον αναδασμό στις περιοχές του νομού Ροδόπης, στη Γρατινή, στο Θρυλόριο, το Ανθοχώρι και σ’ ένα μέρος της Καλλιθέας».  Υπάρχει ένα πρόβλημα στη χρηματοδότηση ενώ ήδη η περιφέρεια «για να μη σκαλώνει πουθενά το έργο και να προχωρήσει έχει βρει κάποιους τρόπους δικούς της , θα κάνουμε όμως και μια προσπάθεια μήπως καταφέρουμε να το εντάξουμε στο Μπαλτατζή, κάτι που είναι δύσκολο γιατί δε βρήκαμε χρήματα εκεί πέρα. Ωστόσο θα κάνουμε μια απόπειρα. Είναι πολύ σημαντικό για τους αναδασμούς οι υποδομές. Είναι η νέα γεωργία , δε μπορούμε να έχουμε την απαίτηση ειδικά από νέους γεωργούς να επιχειρήσουν στην αγροτική παραγωγή εάν δεν τους δώσουμε τα στοιχειώδη εργαλεία που είναι μαζεμένα και νέα χωράφια».
    Αναφορικά με το ζήτημα του Αλάν Κουγιού παρά το γεγονός ότι είναι θέμα που άπτεται του δήμου, ο κ. Πεταλωτής ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει έτσι ώστε να υπάρχει χρηματοδότηση για την απαλλοτρίωση καθώς έληγε η προθεσμία. Το κυριότερο κατά τον ίδιο,  «δεν είναι ότι απλώς βρήκαμε χρηματοδότηση από το υπουργείο εσωτερικών, με την άμεση μεσολάβηση του κυρίου Σώκου και Καστανίδη,  αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το εντάσσουμε στο πράσινο ταμείο». Τις επόμενες μέρες κλιμάκιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος υπό τη γενική γραμματέα του,  θα επισκεφτεί την περιοχή έτσι ώστε να εξετάσουν ποιοι χώροι από την περιοχή μπορούν να ενταχθούν στο πράσινο ταμείο, που είναι πρότυπες ολοκληρωμένες οικιστικές λύσεις .
    Για το έργο ανάδειξης του παλιού δικαστικού μεγάρου Κομοτηνής ο κ. Πεταλωτής ανέφερε πως υπάρχει μια προμελέτη που είναι απαραίτητη να εγκριθεί για να προχωρήσει η επισκευή του. «Βρισκόμαστε στο στάδιο μιας ένστασης, θα προσπαθήσουμε να την ξεμπλοκάρουμε σύντομα, η προμελέτη τρέχει με ευθύνη της περιφέρειας, η ένσταση είναι ουσιαστική, υπάρχει θέμα στην αμοιβή του μηχανικού , ο οποίος έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να υποβάλει ένσταση, η οποία και θα εξεταστεί με τον νόμιμο τρόπο, είναι θέμα χρόνου» σημείωσε ο υπουργός.
   Τέλος ο κ. Πεταλωτής επικοινώνησε με τον κύριο Φωτάκη, πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΟΜ, της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων, ο οποίος και του παρείχε ενημέρωση για το ζήτημα του νέου νοσοκομείου της Κομοτηνής.  Αυτήν την περίοδο τελειώνει η μελέτη της προσαρμογής άλλου νοσοκομείου στα πρότυπα της Ροδόπης, πράγμα που όπως σημείωσε ο κ. Πεταλωτής,  «σημαίνει ότι σε σύντομο διάστημα θα έχουμε την μελέτη του νέου νοσοκομείου της Κομοτηνής».  Δεν υπάρχει, όπως διαπίστωσε ,καμία καθυστέρηση, «το έργο το παρακολουθούμε, είναι ένα σημαντικό έργο για την περιοχή μας που θα αφήσει σφραγίδα στον υγειονομικό χάρτη μας. Είναι ένα έργο που με βάση τα ελληνικά δεδομένα πηγαίνει καλά , υπάρχει έτοιμη χρηματοδότηση και προσπαθούμε να απεμπλακούμε οτιδήποτε γραφειοκρατικό υπάρχει».
   Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις των ημερών ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Πεταλωτής, σημείωσε πως «σίγουρα θα θέλαμε να είναι διαφορετικές υπό την έννοια να μη βρισκόμασταν στην ανάγκη σαν χώρα να έχουμε τέτοιες εξελίξεις ,να χρειαζόμαστε δηλαδή μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Εγώ την ονομάζω κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Για μένα προσωπικά είναι πολύ τιμητικό το ότι παρέμεινα σε μια άλλη κυβέρνηση που δεν είναι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά έχει έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα. Η αναγκαιότητα είναι εξαιρετική και είναι αυτή που μας έκανε να συνεργαστούμε κόμματα τα οποία έχουμε τελείως διαφορετική ιδεολογία και κατεύθυνση και άλλες πολιτικές προτάσεις εδώ και χρόνια. Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΛΑΟΣ , καθώς και το ΠΑΣΟΚ, αντελήφθησαν ότι δεν έχουμε περιθώρια να αφήσουμε ακυβέρνητη τη χώρα, δεν έχουμε περιθώρια να μην συνεργαστούμε πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα».
   Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε πως θα ήθελε όλες οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως οι δυνάμεις της αριστεράς να αναδειχθούν σε δυνάμεις ευθύνης. « Δυστυχώς ο καθένας κάνει τις επιλογές του, δυστυχώς η αριστερά για άλλη μια φορά έμεινε απ’ έξω προκειμένου να κάνει αντιπολίτευση. Ένα μέρος της αριστεράς που θα ήθελα να είναι μέσα επέλεξε να είναι απ’ έξω προκειμένου να κεφαλαιοποιεί εκλογικά οφέλη, που ειδικά σ’ αυτήν την περίοδο είναι μια περιττή πολυτέλεια για τη χώρα μας και για τους πολίτες»¨.
   Το γεγονός ότι η αριστερά της Γαλλίας και ομάδες Εβραίων της Γερμανίας δε χαιρετίζουν την νέα κυβέρνηση λόγω της συμμετοχής του ΛΑΟΣ, είναι ένα ζήτημα που σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή «μας έχει προβληματίσει κι εμάς γι’ αυτό και ανέφερα ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τις ιδιορρυθμίες της καθώς αποτελείται από δυνάμεις με διαμετρικά αντίθετες ιδεολογίες. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ έχουν σαφώς αντίθετες και διαφορετικές ιδεολογίες. Όμως αυτή η κυβέρνηση αφορά καθαρά εμάς και όχι τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η ευθύνη είναι καθαρά δική μας. Από εκεί και πέρα η κοινωνική ειρήνη στην Ευρώπη χτίζεται εδώ και πενήντα χρόνια. Κι αυτό, ειδικά οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να το ξεχνάνε».
    Ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι είναι ώρα ευθύνης κι ένα χρονικό διάστημα που, κατά τον ίδιο, «ο καθένας δείχνει το πως αντιλαμβάνεται το εθνικό συμφέρον, που για εμάς που συμμετέχουμε και στηρίζουμε αυτή την κυβέρνηση έχει να κάνει με συγκεκριμένα ζητήματα διάσωσης της χώρας μέσα από τη διαδικασία της επικύρωσης και της εφαρμογής της  απόφασης της 26ης Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια μεταβατική κυβέρνηση κι όχι για μια κυβέρνηση συνεργασίας στο διηνεκές. Μια μεταβατική κυβέρνηση με συγκεκριμένους σκοπούς, συγκεκριμένη εντολή και στα πλαίσια αυτά δεν περίσσευε και δεν περισσεύει κανένας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου