Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ψηφίστηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του δήμου Κομοτηνής για την τριετία 2012-2014

   Από την πλειοψηφεία και από την παράταξη «Πρώτο βήμα για την Ισότητα», της κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ψηφίστηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του δήμου Κομοτηνής για την τριετία 2012-2014 στο δημοτικό συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Μέτα από μεγάλη συζήτηση και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των παρατάξεων, τελικά ψηφίστηκε, με την παράταξη του κ. Κοτσάκη να απέχει ενώ οι υπόλοιπες ψήφισαν κατά. Ο συνολικός προϋπολογισμός, που προβλέπεται για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι 86.591.426 ευρώ, με πηγές χρηματοδότησής του κατά κύριο λόγο τα ευρωπαϊκά προγράμματα, λαμβάνοντας υπόψιν τις ισχνές οικονομικές δυνατότητες του δήμου στο παρόν, αλλά και όπως προβλέπονται και για τα επόμενα χρόνια.
    Η σύνταξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος πραγματοποιήθηκε με βάση τη μεθοδολογία, που προτείνεται στον Οδηγό Κατάρτισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΟΤΑ, της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ ΑΕ), κατ’ αντιστοιχία με όσα προβλέπονται στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Η Αναπτυξιακή Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε. του Δήμου Κομοτηνής αποτέλεσε το λεγόμενο «υπηρεσιακό κέντρο» για την ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος και η οποία έφερε την ευθύνη για την ολοκλήρωση του έργου. Η κεντρική αυτή ομάδα έργου περιβλήθηκε από μια ευρύτερη ομάδα η οποία αποτελείται από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού - Επενδύσεων και Υποδομών, από τους προϊσταμένους όλων των διευθύνσεων και τους προέδρους όλων των νομικών προσώπων όπως και από τμηματάρχες και επιλεγμένους υπαλλήλους των οποίων οι κριτικές απόψεις και οι εισηγήσεις χρησιμοποιήθηκαν χάρη στη μακρόχρονη θητεία σε θέσεις-κλειδιά των υπηρεσιών του Δήμου. Ο δημόσιος διάλογος - διαβούλευση αποτέλεσε κρίσιμο μέρος της διαδικασίας κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος και τα συμπεράσματα, που εξήλθαν μετά από 5 συνεδριάσεις της επιτροπής διαβούλευσης, ελήφθησαν υπόψη κατά τη κατάρτιση του σχεδίου.

Οι άξονες προτεραιότητας και οι στόχοι

Οι 4 άξονες προτεραιοτήτων στους οποίους κινείται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Δήμου Κομοτηνής είναι η αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του, η δημιουργία μιας «πόλης της ισότητας», που αναφέρεται στις υποδομές υγείας, παιδείας, πολιτισμού και κοινωνικής πρόνοιας, η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και οικολογίας, καθώς και η εξασφάλιση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης. Στην στρατηγική του δήμου, όπως αποτυπώνεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, περιλαμβάνονται η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του, η χρησιμοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και των δυνατοτήτων τους για την βελτιστοποίηση των παρερχομένων υπηρεσιών στους πολίτες, η τήρηση των διαχειριστικών και νομικών διαδικασιών, όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, η δημιουργία σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος στον δήμο Κομοτηνής, ως οργανισμό και τις επιχειρήσεις του, η εγκαθίδρυση ενιαίου συστήματος κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών προς τους πολίτες, η αξιοποίηση όλων των δυνατών χρηματοδοτικών εργαλείων μέσα από την υλοποίηση εθνικών, συγχρηματοδοτούμενων και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η ανάπτυξη τοπικών και περιφερειακών συνεργειών, η αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου της περιοχής, η ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και η συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του «Καλλικρατικού» δήμου Κομοτηνής

Σε ό,τι αφορά στον άξονα της αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών του «Καλλικρατικού» δήμου Κομοτηνής, στόχος τίθεται η ανάπτυξη του Ο.Τ.Α. και των Νομικών Προσώπων του, ως οργανισμών, και η βελτίωση των σχέσεων τους με τους πολίτες, την πολιτεία και τους τοπικούς φορείς, ενώ αφορά στη γενική οργάνωση και λειτουργία του Ο.Τ.Α., καθώς και σε ζητήματα αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και χρηστής τοπικής διοίκησης, στις οριζόντιες ή υποστηρικτικές λειτουργίες του Ο.Τ.Α. και των Νομικών Προσώπων του. Τέλος αφορά στις ανάγκες υποστήριξης των οργάνων διοίκησης και των υπηρεσιών για την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και για τη γενικότερη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Ο.Τ.Α. Ο προϋπολογισμός των δράσεων του συγκεκριμένου άξονα υπολογίζεται στις 613.000 ευρώ περίπου.

Υποδομές υγείας, παιδείας, πολιτισμού και κοινωνικής πρόνοιας

Ο άξονας «Πόλη της Ισότητας», που αναφέρεται στις υποδομές υγείας, παιδείας, πολιτισμού και κοινωνικής πρόνοιας, ως βασικό στόχο είχε τη στήριξη με κάθε τρόπο των υπαρχουσών δομών, αλλά και τη δημιουργία νέων κοινωνικών και πολιτιστικών δομών, οι οποίες θα στηρίζονται στις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσα από προγράμματα, αλλά και την ανάπτυξη συνεργειών με την τοπική κοινωνία. Για τις δράσεις, που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο άξονα προτεραιοτήτων, προϋπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν περίπου 21.950.000 ευρώ.

Βιώσιμη Ανάπτυξη και Οικολογία

Στον άξονα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και Οικολογίας, που σχετίζεται κυρίως με το τεχνικό κομμάτι και με όλες τους τις εκφάνσεις, περιλαμβάνονται μέτρα και δράσεις που αφορούν τόσο ζητήματα καθημερινότητας, αλλά και την κατασκευή έργων ορόσημων, που και θα επιλύσουν χρόνια ζητήματα, αλλά και θα θέσουν στέρεες βάσεις για την τοπική ανάπτυξη. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μέτρα αναβάθμισης των υποδομών και υπηρεσιών καθαριότητας, ενίσχυσης και προστασίας του πρασίνου, ενίσχυσης του συστήματος ανακύκλωσης σε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο και ενίσχυσης της οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης, παροχής υπηρεσιών υποδομών και διαχείρισης δομημένου περιβάλλοντος, αναβάθμισης οδικού δικτύου, παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και εγγείων βελτιώσεων κ.α. Περίπου 59,5 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων

Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη

Τέλος, αναφορικά με την τοπική οικονομική ανάπτυξη, αυτός ο άξονας περιλαμβάνει δράσεις ενίσχυσης της απασχολησιμότητας των πολιτών και καταπολέμησης της ανεργίας, προβολή του Δήμου με στόχο την τουριστική ανάπτυξη, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, αγροτική και κτηνοτροφική ανάπτυξη, ανάπτυξη αλιευτικών και υδρογεωλογικών δραστηριοτήτων, καθώς και οργάνωση υπηρεσιών αδειοδοτήσεων και ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων. Το ύψους των χρημάτων, που προϋπολογίζονται για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων ανέρχεται σε 4.595.000.
   «η δημοτική αρχή ότι έχει μπει σε μια συλλογιστική διαχείρισης, χωρίς παράλληλα να διεκδικεί πόρους από την κεντρική εξουσία και χωρίς να έχει αναπτυξιακό όραμα και να διεκδικεί ευκαιρίες» δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Κοτσάκης που αναρωτήθηκε «Υπάρχει κανένα έργο αναπτυξιακό στο στρατηγικό του σχεδιασμό; Υπάρχει κάτι στο μυαλό της δημοτικής αρχής για το τι θέλει να κάνει αυτή την πόλη;». «Η δημοτική αρχή πρέπει να βγει μπροστά», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι τελείωσε ο καιρός, που θα έχουμε το κεφάλι κάτω πρέπει να διεκδικούμε». «Πήραν την ΚΕΔΕ με τεράστια πλειοψηφία», συνέχισε, «ας αρθρώσουν λόγο ενάντια στην κυβέρνηση, που κόβει από παντού. Κόβει από την τοπική αυτοδιοίκηση πόρους. Πού είναι αυτά τα λεφτά που πρέπει να δώσει; Στο κάτω – κάτω αν δεν θέλει να της δώσει λεφτά ας την αφήσει να λειτουργήσει μόνη της. Δεν μπορεί να έχουμε αυτή τη στιγμή μια δημοτική αρχή να μας κατεβάζει ένα πρόγραμμα με 20.000 ευρώ σε τοπικά διαμερίσματα για αγροτική οδοποιία, να μιλά για τουρισμό και να μην έχει ούτε ένα έργο για τη χρονιά, που έρχεται, για τουρισμό, να μιλά για ανάπτυξη και να μην έχει ούτε ένα έργο ανάπτυξης.»
  Ο κ. Κοτσάκης επέστησε επίσης ιδιαιτέρα την προσοχή του στο κοινωνικό πρόσωπο του δήμου, τονίζοντας ότι «σε τέτοιες περιόδους δύσκολες τουλάχιστον ο δήμος πρέπει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο, αφού είναι το τελευταίο «δίχτυ» και μετά από το δήμαρχο ο κόσμος δεν έχει πού να στρέψει το κεφάλι του». «Θα πρέπει λοιπόν να δοθούν λεφτά, γιατί ο κόσμος πεινάει και θα πεινάσει ακόμη περισσότερο. Θα πρέπει εκεί να στραφεί η προσοχή και ας βάλουμε πολύ ψηλά τον πήχη διότι στο τέλος- τέλος δεν είναι μόνο το κράτος, αλλά είναι και οι ιδιώτες, που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη».
   Από την πλευρά του ο δήμαρχος, κ. Γιώργος Πετρίδης, στις δηλώσεις του χαρακτήρισε προφανές ότι τα επόμενα χρόνια ο δήμος Κομοτηνής θα έχει να διαχειριστεί πολύ λίγα δικά του χρήματα και εξίσου πολύ λίγες κρατικές χρηματοδοτήσεις, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το μεγάλο στοίχημα και ευθύνη για τη δημοτική αρχή να καθίσταται η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Όπως ανέφερε «δεν πρέπει να αφήσουμε να μας ξεφύγει τίποτα, που μπορούμε να διεκδικήσουμε και να υλοποιήσουμε», χαρακτηρίζοντας εγκληματική μια τέτοια αδράνεια. Όπως δήλωσε, μάλιστα, στους πρώτους 11 μήνες της θητείας της η παρούσα δημοτική αρχή έχει καταφέρει να εντάξει σε ευρωπαϊκά προγράμματα έργα ύψους 27 εκατ. ευρώ, έργα «που δεν είναι βιτρίνας», όπως υπογράμμισε, «αλλά έργα που θα απαντήσουν σε χρόνια αιτήματα των παλιών και νέων συνδημοτών μας».
  Αναφερόμενος στο Τεχνικό Πρόγραμμα, που αποτελεί κομμάτι του επιχειρησιακού και επίσης εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το χαρακτήρισε «συμμαζευμένο», αφού αφορά στα απαραίτητα έργα που πρέπει να γίνουν, αλλά και φιλόδοξο και ρεαλιστικό, γιατί υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις για τα χρηματοδοτούμενα έργα. Διευκρίνισε όμως ότι μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα πρέπει να εντάσσονται τα έργα, που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, εξ ου και αναμένεται τους επόμενους μήνες με τις αναμορφώσεις, που θα ακολουθήσουν να συμπληρώνεται συνεχώς με έργα τα οποία θα εντάσσονται σε χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ.
 Σε ό,τι αφορά τον κοινωνικό τομέα, τόνισε ότι «είναι αυτός στο οποίο θα σταθούμε ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια, γιατί το κοινωνικό δίχτυ προστασίας, που πρέπει να απλώσουμε οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, θα πρέπει να είναι ακόμη πιο μεγάλο, πιο συνεπές και πιο δίκαιο από ό,τι συνηθίσαμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου