Την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, υπό την προεδρεία του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, ενημερωτική - τεχνική συνάντηση με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονία – Θράκη» 2007 – 2013, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Υπήρξε αναλυτική ενημέρωση από την πλευρά της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της ΠΑΜ-Θ και συγκεκριμένα από τον Προϊστάμενο Βασίλη Πιτσινίγκο για την πλήρη εικόνα του προγράμματος, τον προγραμματισμό και τους στόχους του ΕΣΠΑ, καθώς επίσης και για το διαχειριστικό πλαίσιο υλοποίησης έργων και δράσεων του ΕΣΠΑ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ της Περιφέρειας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, οι διοικητές των νοσοκομείων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Δ’ Υγειονομική Περιφέρεια, όπως επίσης οι αρχαιολογικές υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Ο Περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης έκανε λόγο για μια ιστορική μέρα με το κράτος να εκχωρεί αρμοδιότητες και πόρους στις Περιφέρειες καθώς περνάει η διαχείριση του ΕΣΠΑ στους αιρετούς. Ανακοίνωσε ότι σε τακτικά χρονικά διαστήματα θα παρακολουθούν την εξέλιξη των προγραμμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα και δήλωσε ότι το υπηρεσιακό δυναμικό που ασχολείται με το ΕΣΠΑ έχει όλες τις προϋποθέσεις και την τεχνογνωσία για την ορθή διαχείρισή του. Μετέφερε το μήνυμα ότι η διοίκηση της Περιφέρειας δεν θα κάνει κανέναν διαχωρισμό ανάμεσα στους δημάρχους, γιατί η επόμενη μέρα χρειάζεται συνεργατικότητα και σχολίασε. «Κυρίαρχο θέμα, είναι «το να ιεραρχήσουμε τους αναπτυξιακούς στόχους, τις κοινωνικές ανάγκες και να προσδιορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, μέσα από τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι το ΕΣΠΑ ξεκίνησε υπολειπόμενο κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, από τη λήξη του Γ΄ ΚΠΣ. «Από τα 808 εκατομμύρια τα 200 εκ. ήταν επικοινωνιακά παιχνίδια, ανύπαρκτοι πόροι, για να δικαιολογήσουν ότι το ΕΣΠΑ θα διατεθεί κυρίως στην περιφερειακή ανάπτυξη. Από τα 600 εκ. που μένουν τα 122 εκατομμύρια ήταν για να καλυφθούν λειτουργικές «ουρές» ή έργα γέφυρες της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου και 150 εκατομμύρια ήταν για να καλυφθούν κεντρικές πολιτικές επιλογές των ταμειακών των υπουργείων». Δήλωσε ότι στην αναθεώρηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος θα διεκδικήσουν δυναμικά την επιστροφή αυτών των πόρων.
Ως προς την απορροφητικότητα σε επίπεδο ΠΑΜ-Θ ενημέρωσε ότι κυμαίνεται στο 18,9%, ήτοι στον πανελλαδικό μέσο όρο. Τόνισε ότι θα σταθούν αρωγοί στις όποιες εγγενείς αδυναμίες αντιμετωπίζουν οι μικροί δήμοι, σε επίπεδο τεχνικής βοήθειας.
Ο κ. Γιαννακίδης, μιλώντας στη συνέχεια για τις συνδυασμένες μεταφορές, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει πλήρης ωριμότητα μελετών για τη διασύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία και τον σιδηρόδρομο κι επίσης εκπονείται η μελέτη διασύνδεσης του λιμανιού της Καβάλας με το σιδηροδρομικό δίκτυο στους Τοξότες. Ενημέρωσε ότι το αναπτυξιακό όραμα της ΠΑΜ-Θ θα παρουσιαστεί και στο Ευρωκοινοβούλιο με στόχο ν’ αναδειχθούν διακρατικά και διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και τόνισε ότι στην κατεύθυνση της υλοποίησης του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αναφέρθηκε επίσης στο Γραφείο της ΠΑΜ-Θ στις Βρυξέλλες, υποσχόμενος ότι θα ενεργοποιηθεί αφού πρώτα στελεχωθεί με την αρωγή του δυναμικού Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΠΑΜ-Θ, με στόχο την επιπλέον άντληση κοινοτικών πόρων.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε, τέλος, ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα υπάρξει μια συνεργασία για θέματα προνοιακών αναγκών και υποδομών υγείας σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜ-Θ, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου