Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Βροντερό όχι στο χρυσό στην περιοχή της Θράκης από την τοπική κοινωνία

    Βροντερό όχι στο χρυσού και στην εξόρυξη του στην περιοχή της Θράκης επαναδιατύπωσαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης στην Κομοτηνή οι εκπρόσωποι της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά του χρυσού σε Έβρο και Ροδόπη.   Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι Δάνος Σεργκενλίδης, λέκτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και Θεοχάρης Ζάγκας καθηγητής Δασολογίας στοΑ.Π.Θ.  Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Πετρίδης ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κυπριανίδης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτρης Χαρίτου και Θανάσης Μακρής.

    Ο καθηγητής Δασολογίας στο Α.Π.Θ Θεοχάρης Ζάγκας μιλωντας για τα σημεία που θα αναπτύξει τόνισε ότι «
σήμερα θα αναφερθώ στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την μεταλλευτική δραστηριότητα και επίσης σε δεύτερο χρόνο θα αναφερθώ σε προοπτικές αειφόρου ανάπτυξης για την ελληνική ύπαιθρο για το λόγο ότι λόγο της οικονομικής κρίσης είχε ανοίξει η όρεξη στους χρυσοθήρες και στους ανθρώπους αυτούς που έχουν ως χόμπι ή επάγγελμα την μεταλλευτική δραστηριότητα και ούτε λίγο, ούτε πολύ, θέλουν να καταστρέψουν την Ελλάδα χωρίς η Ελλάδα να ωφεληθεί δυστυχώς οικονομικά από αυτήν την ιστορία. Το μόνο που μας επαγγέλλονται είναι κάποιες θέσεις εργασίας τις οποίες εγώ αποκαλώ ως θέσεις εργασίας θανάτου γιατί είναι θέσεις σε ένα άκρως ανθυγιεινό επάγγελμα. Έχουμε άπειρες εναλλακτικές λύσεις για εξεύρεση παρόμοιων θέσεων εργασίας και επίσης το πιο σημαντικό θέμα με κάνει αρνητικό σε αυτήν την ιστορία είναι ότι δημιουργούνται αρνητικές και μη αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον της χώρας».
    Αναφερόμενος σε αντίστοιχες βλάβες δήλωσε ότι «δεν έχουν σημειωθεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στη χώρα μας και αυτές έχουν να κάνουν με την καταστροφή των εδαφών, με την καταστροφή των υδάτινων πόρων και με την καταστροφή των αρχέγονων δασών τα οποία σπανίζουν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο». Μιλώντας για την εμπειρία του πάνω σε παρόμοια ζητήματα υπογράμμισε ότι «διότι όταν δημιουργηθεί ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα από μεταλλευτικές δραστηριότητες με καλούν για την «αποκατάσταση» αυτών των εκτάσεων, αλλά να ξέρετε ότι δεν μπορεί να γίνει δασική αποκατάσταση, απλώς βάζουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί ξοδεύοντας τόσα πολλά χρήματα που δεν φτάνουν τα ακαθάριστα έσοδα όλων αυτών των δραστηριοτήτων για την δήθεν αυτή «αποκατάσταση». Έχοντας αυτήν τη γνώση είμαι κατηγορηματικός ότι θα πρέπει να ενεργήσουμε σε επίπεδο πρόληψης και να μην επιτρέψουμε να καταστρέψουν τη χώρα μας. Στην περιοχή βρίσκουμε πολύ μικρές ποσότητες χρυσού όπου για παράδειγμα για να εξορύξουμε 1-2 γραμμάρια χρυσού θα πρέπει να καταστρέψουμε 1 τόνο γης και αυτό είναι το πρώτο που μας κρατάει επιφυλακτικούς. Δεν θα μιλούσαμε γι΄ αυτό το θέμα εάν η τιμή του χρυσού θα ήταν σε μικρότερα επίπεδα ή εάν δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα φοβερά παιχνίδια εντυπωσιασμού σε χρηματιστήρια, σε ΜΜΕ και σε διάφορα φόρουμ. Το σίγουρο είναι ότι η περιοχή αυτή που θα γίνει η επέμβαση με οποιοδήποτε τρόπο θα είναι αφιλόξενη από εδώ και πέρα από τους κατοίκους και ανάλογα με την κλίμακα η οποία θα επικρατήσει θα διώξει τον κόσμο σε μεγαλύτερη ή μικρότερη ακτίνα».
      «Η εξόρυξη δεν μπορεί να τεθεί σε Δημοψήφισμα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ζάγκας που επισήμανε ότι «είναι θέμα ειδικής γνώσης και εγώ σαν ειδικός επιστήμονας σας λέω γνωρίζω που θα φτάσει αυτή η κατάσταση. Να ξέρετε ότι εάν κοιτάξουμε όλες αυτές τις μεταλλευτικές δραστηριότητες καμία δεν φτάνει σύμφωνα με το σχεδιασμό στο τέρμα, μόλις περάσουν λίγα χρόνια δραστηριότητας οι εταιρείες αυτές φεύγουν αφήνοντας τα κουφάρια τους στην τοπική κοινωνία και μαζί δισεπίλυτα προβλήματα».
     Ο λέκτορας του ΑΠΘ και μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά της εξόρυξης χρυσού Δανιλήλ Σεργκενλίδης,  επισήμανε ότι «είμαι κατά της εξόρυξης χρυσού γιατί έχει τεκμηριωθεί παντού και επανειλημμένες φορές όπου έχει χρειαστεί ότι η εξόρυξη χρυσού στην περιοχή κάθε άλλο παρά ανάπτυξη αποτελεί, είναι ουσιαστική υπονόμευση διότι εξαφανίζει κάθε άλλου είδους προοπτική ανάπτυξης την εξανεμίζει ουσιαστικά και ταυτόχρονα καταστρέφει όποιες θέσεις εργασίας θα μπορούσε να υποστηρίξει το περιβάλλον αυτής της περιοχής».
   Ερωτηθείς για τις θέσεις εργασίας που αναφέρουν κάποιοι υποστήριξε ότι «οι ευαγγελιζόμενες θέσεις εργασίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντισταθμιστούν με αυτές τις απώλειες των οικονομικών δραστηριοτήτων που προκαλεί μία τέτοια μονοσήμαντη ανάπτυξη και το ξέρουμε αυτό και μάλιστα η μονοσημαντότητα αυτής της ανάπτυξης έχει και έναν άλλον περιοριστικό χαρακτήρα, είναι ότι θα είναι για ελάχιστα χρόνια. Ασφαλώς είναι ζήτημα της πολιτείας να πάρει μία οριστική απόφαση αν θα σταματήσει αυτό το έργο και αν θα σταματήσει αυτή η διελκυστίνδα ανάμεσα στις εταιρείες και σε εμάς. Άλλωστε ο λαός της περιοχής μας, είναι απαράδεκτο να καλούνται να πάρουν αποφάσεις μαζί με εταιρείες. Εμείς μιλάμε με μία κυβέρνηση, είμαστε οι πολίτες αυτής της χώρας, επομένως την απόφαση πρέπει να την πάρει η κυβέρνηση, δεν μπορώ να καταλάβω πως επανειλημμένες φορές υπουργοί και πρωθυπουργοί δηλώνουν ότι είναι εναντίον της εξόρυξης χρυσού παρόλο αυτά δεν προβαίνουν σε καμία ενέργεια ώστε να σταματήσει αυτή η όχληση της περιοχής. Τί συμβαίνει με την κυβέρνηση; Γιατί δεν προχωρούνε σε μία απόφαση; Εμείς είμαστε αταλάντευτοι με τη θέση μας».
   Στο τέλος της εκδήλωσης στον προαύλιο χώρο της Πολιτιστικής Κίνησης ο Γιάννης Βουλτσίδης παρουσίασε παράσταση Καραγκιόζη ενώ ο μουσικός και συνθέτης Χρίστος Χατζόπουλος με την ορχήστρα του έδωσαν συναυλία αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου